Сб, 2024-04-27, 01:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Грудень » 16 » Приз чи тягар, але Заходу потрібна ця дорога Україна - InoPressa
16:21
Приз чи тягар, але Заходу потрібна ця дорога Україна - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
ЗМІ вітають візит до Києва Маккейна і Мерфі: США здатні впливати "навіть на внутрішньополітичні суперечки в зарубіжних країнах". Комісар ЄС з питань розширення Штефан Фюле намагається тиснути на Януковича через Twitter. При цьому аналітики вказують: Україна стане величезним тягарем для будь-якого економічного блоку і "навряд чи багато чого зміниться від того, повернеться вона до Заходу чи до Сходу".

Як пише The Wall Street Journal, американські сенатори Джон Маккейн і Кріс Мерфі минулими вихідними побували в Києві, щоб підтримати протестувальників і "зробити попередження" урядовим чиновникам, а комісар ЄС з питань розширення Штефан Фюле через Twitter оголосив, що ЄС призупиняє переговори про укладення угоди з Україною, оскільки Київ не проявляє "очевидної готовності". Єврокомісар також зазначив, що у президента та уряду України "слова все сильніше розходяться зі справами", а їхні "аргументи не мають під собою реальних підстав".

На зустрічі з українською владою Маккейн застеріг чиновників, що в Сенаті США є широка підтримка запровадження санкцій проти осіб, відповідальних за застосування насильства проти демонстрантів і в цьому питанні думка сенаторів близька до позиції президентської адміністрації.

"Це приємний виняток із правил для зовнішньої політики Обами", - пише The Wall Street Journal у редакційній статті, коментуючи поїздку сенатора Джона Маккейна в Україну: "Цього разу гучний критик зовнішньої політики Обами зміцнив політику адміністрації США замість того, щоб не погоджуватися з нею".

Випадок України доводить: США і сьогодні здатні впливати, як жодна інша держава, "навіть на внутрішньополітичні суперечки в зарубіжних країнах", вважає газета. У випадку з Україною США деякий час тримали нейтралітет. Але тепер "керують з перших рядів", радіє газета. Керрі засудив розгін мітингувальників минулої середи, США і європейці пригрозили українським лідерам візовими та фінансовими санкціями. Янукович пішов на невеликі поступки.

"Хоча гра зайшла далеко, ще не пізно повернути Україну на шлях європейської інтеграції", - пише в The Washington Post екс-заступниця держсекретаря США в адміністрації президента Буша-молодшого Пола Добрянськи. На думку політика українського походження, для США в цій ситуації надзвичайно важливо показати себе сильним лідером, запобігти повороту Януковича до Москви і стимулювати Україну до відновлення переговорів з ЄС.

"На сьогодні дії Росії не принесли Москві ні найменшої шкоди у плані відносин з США і ЄС", - нарікає автор. На її думку, погрози Москви зашкодити економіці України порушили зобов'язання Росії як члена СОТ. Її необхідно застерегти про те, що США будуть наполегливо домагатися схвалення широкого спектру заходів, зокрема санкцій СОТ, виключення Росії з коа країн G8 і навіть бойкоту зимової Олімпіади 2014 року політичними лідерами, якщо Москва не припинить силової тактики до Києва.

Американським чиновникам варто згадати стратегію, застосовану в 2004 році, коли український президент Леонід Кучма відкрито не підкорився вимозі Москви визнати результати фальсифікованих виборів, вважає автор. "Ключем до успіху були рішучі дипломатичні зусилля США і Євросоюзу, а надто Польщі", - йдеться в статті.

"Ніхто не повинен забувати, що Україна не "приз", а колосальний тягар" - так назвав статтю в Forbes Марк Адоманіс.

Західні коментатори наполегливо сприймають Україну не як країну-банкрута, а як якийсь спокусливий приз. Переважає думка: якщо Україна візьме курс на Захід, Росія буде приречена. Також вважається, що реформована Україна пожвавить економіку ЄС.

"Однак це думка попросту не враховує реалії України в 2013 році", - вважає Адоманіс. У країни з 45-мільйонним населенням серйозні економічні проблеми: середньодушовий дохід зараз значно нижчий, ніж у Китаї, а населення стрімко скорочується. "Всі знають, що Росія "вимирає", проте факт той, що в Україні демографічні проблеми набагато гостріші, ніж у Росії", - вказує автор.

"Україні неминуче будуть потрібні великі вливання ресурсів для того, щоб хоч якось шкутильгати далі", - робить висновок Адоманіс. І ЄС, і Росія повинні усвідомити: ці інвестиції навряд чи будуть прибутковими. "Українці повинні вільно вибрати орієнтацію своєї країни, але навряд чи багато чого зміниться від того, повернеться вона до Заходу чи до Сходу", - підсумовує автор.

"Дедалі менші грошові резерви, уповільнення зростання і політичний тупик в Україні можуть підштовхнути країну або до дефолту, або до переговорів про надання допомоги в перші місяці 2014 року", - пише The Wall Street Journal в блозі The Wall Street Journal, посилаючись на думку економістів Інституту міжнародних фінансів - аналітичного та інформаційного центру з головним офісом у Вашингтоні.

"Найбільш ймовірно і найгірше для економіки продовження цього тупика", - вважає Любомир Мітов, головний економіст з держав Європи, що розвиваються, Інституту міжнародних фінансів. "Я не думаю, що вони протягнуть довше, аніж до травня, можливо, колапс настане раніше", - сказав Мітов після поїздки в Україну. "Буде дуже і дуже важко вийти з кризи без масивної допомоги з-за кордону".

Ян Бжезінський, старший науковий співробітник вашингтонського Атлантичної ради, вважає: незважаючи на сигнали Януковича, що Україна може піти на підписання угоди з ЄС в березні, тривалий тупик на кілька місяців цілком імовірний.

"Його (Януковича) стратегія полягає в тому, щоб скористатися російськими газовими кредитами, вичавити з Росії стільки капіталу, аби протягнути час (до виборів 2015 року), в надії на те, що зима вимордує протестувальників", - передає кореспондент думку Яна Бжезінського.

Хоча Москва цілком може дати Києву знижки на природний газ на суму від 4 до 5 млрд доларів, як Мітов, так і Бжезінський вважають, що Росія навряд чи позичить Україні гроші для стабілізації її економіки.

Однак, за словами Мітова, пакет від МВФ на 17 млрд доларів, що надається на умовах проведення непопулярних реформ, у поєднанні з кількома мільярдами доларів від Світового банку та Європейського інвестиційного банку можуть повернути країну до норми, йдеться в статті.

Переклад InoPressa



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1110 | Додав: adminA | Теги: Заходу, InoPressa, дорога Україна, тягар
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ