Пт, 2024-04-19, 19:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 3 » Про злочини комуністичних режимів розповідають музеї. Європейська дерадянізація
17:00
Про злочини комуністичних режимів розповідають музеї. Європейська дерадянізація
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
У більшості країн Центральної і Східної Європи діють музеї, які нагадують про злочини комуністичних режимів. У Литві заклад розташований у колишньому будинку КДБ, а в Естонії спеціально звели новий будинок. У Києві та Львові також діють музеї, що присвячені жертвам радянських репресій, але зрозумілої політики щодо тоталітарного минулого українська влада не має.

З 1992 року у Литві діє Музей жертв геноциду, розташований у колишній будівлі КДБ.  

Його будівля відразу впадає у вічі своєю масивністю й особливою прикметою – увесь низ фасаду покритий кам’яними табличками з іменами жертв КДБ. Лише мандрівка підвалами з камерами арешту, тортур і розстрілу займає дві години. Тут немає ніяких експозицій – усе залишено так, як після втечі кадебістів у серпні 1991 року. До речі, серед величезної колекції рідкісних стрічок про злочини комунізму, є фільм про Голодомор 1932–1933 років в Україні.

У Чехії Музей комунізму з’явився завдяки приватній ініціативі американця Глена Спікера. У ньому можна дізнатися, що саме у Празі був колись найбільший у світі пам’ятник Сталіну, побачити, як виглядали типові прилавки радянських магазинів.  

Це не єдиний музей, присвячений тоталітарному минулому у Чехії. Окрім Праги, у містечку  Пршібрам діє Музей антикомуністичного підпілля. Головний акцент Музею спрямовано на колонії-шахти. Стратегічну уранову руду для Радянського Союзу та його атомних ракет добували в Західній Чехії в’язні 18 шахт-таборів.

У Латвії діє Музей окупації. За 20 років у запасниках музею накопичилося 50 тис. предметів та документів, і щороку їх більшає. Чимало передають емігранти, які покинули край 1944 року. Одна з головних цільових групп музею – це школярі: за рік сюди привозять близько 5 тис. Дітей.

В Угорщині проводяться екскурсії в Дім терору, де розповідають про нацистські й радянські репресії. Музей відкрили 2002-го, і він вважається одним із найбільш відвідуваних в Угорщині. Серед багатьох експонатів там можна придбати свічки-бюсти  Лєніна і Сталіна

Дізнатися про історію Естонії 1940-1991 років можна у Музеї окупацій, який розпочав роботу 2003 року. 

Під музей окупації естонці не стали віддавати вже існуючу будівлю, а побудували новий, сучасний будинок. Найпоказовіша експозиція – "Два Паровози", яка займає центральне місце й нагадує про радянсько-нацистське «торжество»

Окрім країн Балтії, Музей радянської окупації існує також у Грузії. Серед його експонатів - повні списки розстріляних і репресованих від 20-х до 40-х років ХХ століття грузинів, офіційні документи й періодичні видання того часу й навіть товарний вагон. Ще однин цікавий експонат – не до кінця реконструйована «розстрільна камера» Ортачальської тюрми Тбілісі, де закінчили життя сотні політичних в’язнів

До речі Музей імені Йосипа Сталіна, розташований на батьківщині радянського диктатора – у грузинському місті Горі, також перетворять на музей пам’яті жертв сталінських репресій. Про це зокрема у 2012 році заявило республіканське Міністерство культури та охорони пам’яток

Віктор Ющенко, натхненний прикладом Саакашвілі, ініціював перейменування невеликої виставки у Києві «Забуттю не підлягає. Хроніка комуністичної інквізиції в Україні 1917–1991», що діяла у приміщенні київської організації товариства «Мемо­ріал», на Музей совєцької окупації. Відвідувачам пропонують тематичні експозиції, як-от: «Народна війна», «Українські Соловки», «Втрачена пам'ять», «Мовна експансія» тощо

2009 року у Львові відкрили музей-меморіал пам’яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Приміщення – колишня тюрма у Львові, яка використовувалася в 20 столітті як політична в'язниця польською, радянською та нацистською владами

Серед тюремних камер, в яких відтворено умови в'язничного побуту на окрему увагу заслуговує «камера смертників». В окремому залі представлені репродукції пропагандистських плакатів того часу, на фоні яких лунають записи пісень на кшталт «Широка моя страна родная».

До речі, у Львові також створюють Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія Террору» на території колишніх "пересильної тюрми № 25" та "львівського ґетто"

Водночас у Центральній і Східній Європі, Польща залишається єдиною країною, яка не має музею про злочини комуністичного режиму. Втім, навесні 2012 року президент республіки Броніслав Коморовський заявив про намір створення такого музею.

Є й інші музейні ініціативи, зокрема у Дніпродзержинську до кінця наступного року планують відкрити музей генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва. За його словами, підтримку у створенні музею надає Дніпропетровська облдержадміністрація. Як сказав Храпов, нині триває збір експонатів для музею – це особисті речі Брежнєва, фотографії тощо.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1170 | Додав: adminA | Теги: Європейська дерадянізація
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ