Пт, 2024-04-26, 18:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 2 » Проект Трудового кодексу прийнятий в колі "друзів", які представляють інтереси бізнесу, - експерт
09:24
Проект Трудового кодексу прийнятий в колі "друзів", які представляють інтереси бізнесу, - експерт
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Проект нового Трудового кодексу був прийнятий у вузькому колі "друзів", які представляють лише інтереси роботодавців. Думки ж працівників, які представлені профспілками, ніхто не питав. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказав експерт з соціальних питань з Центру Разумкова Павло Розенко.

"Я б не сказав, що новий Трудовий кодекс якось поневолить українців, але в ньому виписані дуже серйозне розширення прав роботодавців, а для робочих вони явно звужуються. І мова йде не тільки про формальну можливість збільшення робочого тижня до 48 годин і збільшення денної робочої норми до 12 годин. Це, якраз, не є основним питанням. Там є ще 10-12 норм, які дуже серйозно обмежують права працівників і погіршують їх, в порівнянні з тим трудовим законодавством, яке є сьогодні. Зате, при цьому ні одного розширення обов'язків роботодавців немає. Тобто звуження прав працівників фактично відбувається за рахунок самих же працівників, адже роботодавець при цьому відчуває себе комфортно", - сказав Розенко.

Експерт зазначив, що в існуючому сьогодні варіанті проект Трудового кодексу приймати не можна, адже він не пройшов експертизу Міжнародної організації праці.

"На мій погляд, Трудовий кодекс у тому варіанті, в якому він зараз представлений на друге читання, приймати не можна ні за яких обставин. Він не пройшов належної експертизи: до другого читання він фактично готувався кулуарно, ні експерти, ні незалежні профспілки, ні незалежні організації роботодавців до процедури доопрацювання документа не долучалися. Одним із принципових моментів є і те, що дана версія Трудового кодексу не проходила експертизу Міжнародної організації праці. А це, між іншим, базова організація, членом якої є Україна, і вона визнана у всьому світі як така, яка здійснює експертизу за законодавством про дотримання прав працівників, умов та режимів праці і т.д. І без проведення експертизи цієї організації, ніякі документи такого роду приймати не можна.

Тобто фактично цей законопроект приймається за активного сприяння невеликої кількості осіб-роботодавців без належного соціального діалогу. Оскільки, як правило, у всіх країнах світу такі концептуальні документи ухвалюються на підставі тристоронніх домовленостей роботодавці, профспілки та уряд. А тут вийшла парадоксальна картина, коли всі три сторони представляють інтереси роботодавців: самих роботодавців очолює Дмитро Фірташ, в уряді сьогодні сконцентровано найбільше роботодавців України, а профспілки в переговорному процесі були представлені лише Федерацією профспілок України, яку сьогодні повністю контролює влада. А незалежні профспілки до роботи над цим документом фактично були вилучені з процесу прийняття документа. Тому і відбувається так, що існує узгоджений у вузькому колі друзів проект, який представляє інтереси тільки однієї сторони - роботодавця", - зазначив експерт.

Як повідомлялося, 29 листопада 2011 року український олігарх Дмитро Фірташ очолив раду Федерації роботодавців України. Відповідне рішення ухвалене на з'їзді федерації в Києві. Крім нього в керівний орган структури увійшли Ганна Безлюдна, В'ячеслав Биковець, Олексій Мірошниченко, Дмитро Олійник і Олег Шевчук.

Фірташ підкреслив важливість співпраці роботодавців і уряду для зростання економіки країни.

"Говоримо" партія "- маємо на увазі "Ленін". Говоримо" Ленін "- маємо на увазі -" партія ". Говоримо" країна "," уряд "- маємо на увазі" роботодавці ", - сказав бізнесмен на з'їзді.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 865 | Додав: adminA | Теги: інтереси бізнесу, колі друзів, Трудового кодексу
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ