Нд, 2024-04-28, 20:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 1 » Проголосувати за проектом сирійської резолюції РФ не дала Радбезу ООН
13:22
Проголосувати за проектом сирійської резолюції РФ не дала Радбезу ООН
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Рада Безпеки ООН обговорила у вівторок в Нью-Йорку проект резолюції з урегулювання ситуації в Сирії, який загрожує посварити Росію із Заходом. Документ, офіційно внесений Марокко, а насправді складений Лігою арабських держав (ЛАД) за підтримки США, Великобританії і Франції, припускає негайне припинення насильства і добровільну і мирну передачу влади президентом Сирії Башаром Асадом, передає ИТАР-ТАСС. 

-В ньому немає планів іноземного військового втручання, що лякають Москву, проте положення резолюції не унеможливлюють ведення бойових дій на території Сирії надалі. Що стосується санкцій, то в документі міститься заклик припинити постачання зброї Дамаску, і він недвозначно вказує на Москву.

Відкриті дебати в ООН голосуванням за проектом так і не закінчилися - Росію Захід переконати не зміг, а Китай дав зрозуміти, що підтримає російську точку зору. Підсумок - в найближчу добу переговори в Радбезі продовжаться, вже за зачиненими дверима, причому держсекретар США Хілларі Клінтон твердо має намір обговорити ситуацію в Сирії з російським колегою Сергієм Лавровим, який на відміну від неї на засідання в ООН так і не приїхав.

Більше того, у ЗМІ склалося враження, що він уникає розмови з Клінтон - напередодні главі МЗС РФ навіть довелося давати пояснення, чому він ігнорує її дзвінки.

ЛАД і західні країни, зі свого боку, закликаючи ухвалити їхній проект резолюції щодо Сирії, пояснили, що закликають тим самим до "швидких і рішучих дій" з метою зупинити "машину для вбивств" президента Башара Асада.

У свою чергу держсекретар США Хілларі Клінтон підкреслила: "В усіх у нас є вибір: встати на один бік з сирійським народом і народами регіону або ж байдуже дивитися на тривале насильство".

Москва побоюється, що ухвалення антисирійської резолюції може бути сприйнято Заходом як "зелене світло" іноземному військовому втручанню, як це сталося торік з Лівією. І хоча західні дипломати не втомлюються повторювати, що повторення лівійського сценарію не буде, Росія тепер боїться бути знову обдуреною. 

Клінтон відкинула повторення лівійського сценарію в Сирії

Держсекретар США Хілларі Клінтон відкидає повторення лівійського сценарію в Сирії, де десять місяців триває збройне протистояння між урядом Башара Асада та опозицією.

Виступаючи у вівторок на відкритому засіданні Ради Безпеки ООН, вона відкинула побоювання Росії і Китаю в тому, що Сирія може повторити долю Лівії, передає РИА "Новости".

"Деякі країни-члени тут, можливо, стурбовані, що Рада Безпеки веде до ще однієї Лівії. Це хибна аналогія", - наголосила Клінтон.

Держсекретар США звинуватила владу Сирії в "ініціюванні" насильства, зіткненні один з одним етнічних і національних груп населення і закликала РБ ООН підтримати ініціативу Ліги арабських держав про вихід з кризи, висунуту 22 січня.

"Ситуація в Сирії вимагає особливого підходу, орієнтованого на спеціальні обставини. І це якраз те, що передбачає ініціатива ЛАД - мирний перехід влади, який збереже єдність і органи влади в Сирії", - сказала Клінтон.

За її словами, було б помилково недооцінювати можливості Сирії в побудові громадянського суспільства, вільного від диктатури.

"Питання тільки в тому, скільки ще безневинних помре перед тим, як ця країна зможе наблизитися до майбутнього, якого вона заслуговує", - сказала глава американської дипломатії.

Крім того, Клінтон заявила про наявність переконливих доказів того, що саме сирійські урядові війська чинили майже усі напади, в результаті яких загинули мирні жителі.

Клінтон також заявила, що бездіяльність стосовно Сирії "похитне авторитет ООН", і звинуватила супротивників проекту резолюції, до яких належить Росія, в причетності до насильства.

Прем'єр-міністр Великобританії вважає, що Асад повинен піти у відставку

Глава уряду Великобританії Девід Кемерон закликав президента Сирії Башара Асада покинути свій пост.

"Вбивства повинні припинитися, а президент Асад повинен піти у відставку", - сказав він.

Кемерон з упевненістю заявив про те, що "Рада Безпеки ООН засудить тривале насильство і репресії, від яких страждають сирійці".

Він зазначив, що усі 27 країн-членів Євросоюзу виступають за те, щоб Асад передав повноваження віце-президентові Сирії.

"Якщо насильство не припиниться, то ЄС ухвалить жорсткіші санкції (проти правлячого режиму Сирії - ред.), - повідомив британський прем'єр.

У жовтні 2011 року західні країни вже намагалися провести в РБ ООН резолюцію з погрозами санкцій проти Сирії, але Росія разом з Китаєм заблокувала її, скориставшись правом вето.

Росія представила свій проект резолюції, яку її західні партнери в РБ ООН вважають занадто м'яким для того, щоб зупинити заворушення. Напередодні, у вівторок, 31 січня, Росія запропонувала сирійській владі і опозиційним групам скерувати своїх представників для проведення переговорів у Москву.

28 січня Ліга арабських держав оголосила про припинення місії своїх спостерігачів у Сирії, через те, що влада країни і далі використовує силу проти учасників антиурядових виступів.

Протести в Сирії почалися в середині березня. Щодня надходять повідомлення про загибель людей - як мирних громадян, так і співробітників силових структур. За даними ООН, загальна кількість жертв у країні перевищила 7 тисяч осіб. Сирійська влада покладає провину за сутички на озброєних бойовиків, які отримують допомогу з прикордонних країн.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 920 | Додав: adminA | Теги: РФ не дала Радбезу ООН
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ