Пт, 2024-04-19, 09:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Липень » 17 » Пройшовши випробування, Україна впевнено рухатиметься далі обраним шляхом - Порошенко
11:29
Пройшовши випробування, Україна впевнено рухатиметься далі обраним шляхом - Порошенко
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент Петро Порошенко переконаний, що Україна, пройшовши важкі випробування, впевнено рухатиметься далі обраним шляхом. Про це йдеться у зверненні глави держави до українського народу з нагоди річниці проголошення Декларації про державний суверенітет України.

Як зазначив президент, "26 років тому абсолютною більшістю голосів депутатів Верховної Ради Української PCP було ухвалено Декларацію про державний суверенітет України. Прийняття цього довгоочікуваного державно-правового акта, покликаного гарантувати національні інтереси українського народу, стало насправді політичним проривом того часу".

Президент підкреслив, що державний суверенітет України проголошувався в Декларації як верховенство, самостійність, повнота і неподільність влади республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах. Встановлювалося, що територія України в існуючих кордонах є недоторканною і не може бути змінена та використана без її згоди.

"Започаткувавши процес новітнього державотворення в Україні, Декларація стала першим надзвичайно вагомим кроком до повної незалежності, 25-річчя якої ми відзначатимемо цього року. А 1 грудня 1991 року відбувся всеукраїнський референдум, за результатами якого понад 90% громадян безкомпромісно висловилися за Акт проголошення незалежності", - зазначається у зверненні.

Водночас, як наголосив Порошенко, сьогодні перед Україною постали нові виклики: загроза територіальній цілісності, військова агресія Росії, що підриває політичну, економічну і соціальну стабільність у країні та призводить до численних людських жертв, масштабних порушень прав і свобод людини, завдає величезних матеріальних збитків громадянам України, суб’єктам господарювання, суспільству в цілому.

У зв’язку з цим настала нагальна і надзвичайно важлива потреба провести зміни, які сприятимуть зміцненню України та дадуть їй змогу стати прогресивною європейською державою, розбудова якої буде потужною об’єднавчою ідеєю для всіх українців, заявив президент.

При цьому він висловив переконання, що, пройшовши важкі випробування, Україна упевнено рухатиметься обраним шляхом і відкриватиме нові можливості для процвітання та добробуту своїм громадянам.

"Принципи, проголошені у Декларації про державний суверенітет України, закарбовані у положеннях чинної Конституції України та слугують для нас правовим і моральним орієнтиром у справі розбудови незалежної європейської Української держави", - наголосив президент.

Довідка

16 червня 1990 року Верховною Радою УРСР було прийнято Декларацію про державний суверенітет України (№ 55-XII від 16 липня 1990 року).

У преамбулі цього документа проголошувалося "верховенство, самостійність, повнота і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах". Від імені українського народу могла виступати тільки Верховна Рада. Територія України в наявних кордонах проголошувалася недоторканою. Підкреслювалося також виключне право українського народу на володіння, користування і розпорядження національним багатством України.

Верховна Рада проголосила право країни на власні збройні сили, внутрішні війська, органи державної безпеки. Україна брала зобов’язання не поширювати, не виготовляти й не нарощувати ядерну зброю.

Майбутня зовнішня політика України, визначена Декларацією, вбачалася як нейтральна, першочерговим її завданням визначалося забезпечення національних інтересів України.

По суті, Декларація створила основу для республіканської законотворчості, незалежності від союзного законодавства.

Проте прийнятий документ не одержав статусу конституційного акта. Українська РСР залишалася у складі СРСР, тому міжнародні організації та країни світу не визнали її державну незалежність. Причиною цього стало відсутність у Верховної Ради УРСР повноважень на ухвалення рішення про вихід республіки зі складу Радянського Союзу, тобто на проголошення незалежності Української РСР. Відповідно до вимог Конституції СРСР і Української РСР, тільки народ Української РСР, як володар всієї повноти влади в республіці, мав право приймати таке рішення на референдумі.

Чинні норми міжнародного права також зобов’язували Верховну Раду Української РСР провести республіканський референдум. Утім, Декларація про державний суверенітет України стала основою для "Акта проголошення незалежності України", ухваленого Верховною Радою 24 серпня 1991 року. Тоді фактично вдруге Україна була проголошена незалежною демократичною державою й остаточно виведена зі складу СРСР.

Незалежність країни була підтримана на всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 735 | Додав: adminA | Теги: Україна, випробування, обраний шлях, порошенко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ