Пт, 2024-04-19, 16:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 25 » Провал політики на Кавказі й неспроможність спецслужб
12:17
Провал політики на Кавказі й неспроможність спецслужб
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Теракт у найбільшому міжнародному аеропорту Росії - сильний удар по спробах влади впоратися з проблемою внутрішнього тероризму, коментують світові ЗМІ підрив смертника в Домодєдові. Росіяни не усвідомлюють серйозності становища на Північному Кавказі, де невирішені проблеми рік від року наростають. Один з можливих організаторів вибуху - чеченський польовий командир Доку Умаров, вважають експерти.

Було близько пів на п'яту, групи тих, хто зустрічає, з квітами юрмилися біля кафе "Азія" в московському аеропорту "Домодєдово", описує вчорашню трагедію The Guardian. Артем Жиленков, 30 років, чекав на свого колегу, коли прогримів вибух. "Пролунав потужний вибух, потім прокотилася теплова та ударна хвиля, яка збила мене з ніг і повалила на підлогу", - розповів він. Залишившись неушкодженим і піднявшись, Жиленков виявив, що його пальто забризкане кров'ю інших людей. "Коли це сталося, я дивився на темношкірого чоловіка. Думаю, вибухнула валізу, що стояла поруч з ним", - сказав він.

Загинули не менш ніж 35 осіб, 168 постраждали. "Точні обставини вибуху залишаються неясними, але все вказує на те, що ісламістські бойовики з неспокійного Північнокавказького регіону Росії знову перенесли свою боротьбу в Москву", - пишуть автори статті Том Парфітт і Рубен Сергеєв.

Серед загиблих, за повідомленнями, було не менше п'яти іноземців. Марк Грін, який щойно прибув рейсом British Airways, сказав BBC News: "Коли ми піднімали сумки, щоб покласти їх у багажник машини, пролунав страшний вибух. Через 30 секунд з терміналу почали вибігати люди, деякі були поранені, деякі в крові і в чомусь чорному. Люди вочевидь були в стані шоку і паніки".

Адміністрація аеропорту "Домодєдово" як мінімум за тиждень знала про планований теракт і навіть про те, в якому місці потенційно можливий вибух, - у переповненому людьми залі прильоту, але жодних додаткових заходів безпеки не було вжито, стверджує в американському онлайновому журналі Slate журналістка Маша Гессен. Як і раніше, до зали прильоту з вулиці міг потрапити будь-хто, не проходячи через рамку металошукача. "До того ж, судячи з усього, за кілька місяців до вибуху штат охоронців аеропорту скоротили вдвічі", - мовиться в статті.

На думку Гессен, для Росії все це - більш-менш норма. "Я знаю тільки одну країну світу, де небезпека теж присутня зовсім близько, - це Ізраїль", - пише автор. Але в Ізраїлі в торговельний центр не зайдеш без перевірки, в Москві ж ніяких перевірок немає, а детектори в аеропортах зазвичай вимкнені.

"Невже росіяни так безтурботно ставляться до особистої та громадської безпеки? Ну, загалом-то так. Росія - єдина в світі розвинена країна, де останні півстоліття середня тривалість життя стійко знижувалася", - пояснює автор. Причини смерті росіян - серцево-судинні захворювання, СНІД, нещасні випадки, самогубства, алкогольні отруєння тощо - мають між собою щось спільне, вважає Гессен: "Усе це ризики, на які люди напрошуються самі". Тому ризиковані вчинки починають здаватися абсолютно раціональними: якщо в 15 років не розраховуєш дожити до 50, навіщо хвилюватися через куріння або непристебнутий ремінь в автомобілі?

Як повністю захистити величезний міжнародний аеропорт від теракту? - запитує кореспондент The New York Times Джо Шаркі. "Це неможливо, кажуть опитані мною експерти з безпеки. Аеропорт - за визначенням громадське місце, до якого необхідний порівняно вільний доступ". Так, консультант з технологій безпеки Брюс Шнейєр давно заявляє, що ідеальної системи безпеки не існує і нерозумно вдавати, ніби вона можлива.

"Неважливо, що за об'єкт - термінал аеропорту, вокзал, вхід в універмаг "Мейсіз". Поки до об'єкта існує вільний доступ, потенційні проблеми будуть", - підтверджує Дуглас Р. Лерд, у минулому співробітник Секретної служби США, який нині очолює службу безпеки авіакомпанії Northwest Airlines.

Один із заходів запобігання терактам, що вже діє в США, - використання так званих інспекторів з поведінки. Співробітники в цивільному, навчені неагресивно відстежувати й аналізувати поведінку оточуючих, змішуються з натовпом і вистежують потенційних зловмисників. У комерційних аеропортах США працює понад 3 тис таких співробітників.

Посилення фізичних заходів безпеки в більшості аеропортів - ще й інженерно-архітектурна проблема, відзначив Лерд. "Технології виявлення вибухівки удосконалюються, але головний засіб захисту - пильність, хоча і вона не всесильна", - зазначається в статті.

Теракт в найбільшому міжнародному аеропорту Росії - сильний удар по спробах країни впоратися з проблемою внутрішнього тероризму, а в потенціалі - по надіях на залучення іноземних інвестицій, пише The Financial Times. "У Росії багато ризиків, про існування цього ризику інвестори знали, - сказав Роланд Неш з Verno Capital. - Це людська трагедія, а не трагедія з інвестиціями", - підкреслив він.

За даними газети, аналітики пов'язують теракт з поширенням радикального ісламу на Північному Кавказі, а також припускають, що частково він міг бути реакцією на безлади, влаштовані в грудні російськими ультраправими. "Безглуздо обговорювати, хто це зробив - дагестанці чи чеченці. Це відповідь на повний провал політики Кремля на Кавказі", - сказав Олексій Малашенко з Московського центру Карнегі. Депутат Держдуми, "єдинорос" Сергій Марков заявив, що на Кавказі Кремль "програв", коли сепаратистів змінив "новий ворог, що прийшов з посиленням радикального міжнародного ісламу, який зміг глибоко проникнути в регіон і скористатися соціальною ситуацією, у якій молодь не має роботи, освіти і майбутнього".

Теракт у московському аеропорту "Домодєдово" вкотре продемонстрував неефективність російської політики на Північному Кавказі і неспроможність спецслужб, вважають російські експерти. Андрій Солдатов в бесіді з кореспондентом L'Express сказав, що "анітрохи не здивований". "Це не стало великою несподіванкою, тому що практика терактів-самогубств відродилася в 2010 році як в Північнокавказькому регіоні, так і в Москві", - цитує його слова видання. Незважаючи на те, що режим КТО в Чечні був скасований в 2009 році, "ситуація суттєво погіршилася в 2009 і 2010 роках", підкреслив Солдатов.

Поки ніхто не взяв на себе відповідальність за вибух, але все вказує на те, що автори теракту 24 січня - вихідці з Кавказу, мовиться в статті. "Це доводить, що російська політика в регіоні не дає результатів", - констатує незалежний військовий аналітик Олександр Гольц.

Теракт у московському аеропорту показує також, що російські спецслужби не в змозі потрапити в підпільні кавказькі мережі, до знищення яких ще далеко, пише видання. За словами Андрія Солдатова, "є підстави турбуватися за зимові Олімпійські ігри 2014 року, які пройдуть у Сочі, неподалік кавказької порохової бочки".

Незважаючи на провал політики Володимира Путіна, його позиції нітрохи не ослабли, визнає видання. Навпаки, після терактів у московському метро в березні минулого року прем'єр-міністр активізував свою войовничу риторику, а все російське керівництво зробило вигляд, що вірить, ніби ситуація під контролем.

За словами експертів, слід теракту в Домодєдові напевно протягнеться до Північного Кавказу, пише The Christian Science Monitor. Журналіст Леонід Млечин заявив, що, судячи з того, що трапилося, російські спецслужби не винесли уроків з попередніх терактів. "Ніхто не може здійснити такий акт поодинці. Його потрібно навчити, забезпечити, його має підтримувати організована група. Очевидно, наші спецслужби не можуть зловити ці групи", - сказав Млечин. Він також додав, що російське суспільство не усвідомлює серйозності становища на Північному Кавказі, де невирішені проблеми рік від року все важче усунути.

"Один з можливих підозрюваних - Доку Умаров, чеченський польовий командир, який підхопив естафету бунтівників-сепаратистів і надав їй ідеологічного відтінку войовничого ісламізму", - йдеться в статті.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 965 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ