Пт, 2024-03-29, 12:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Січень » 31 » Провокація Кремля і гумкатастрофа: в авдіївській "промці" йдуть бої - 31 січня, преса
16:01
Провокація Кремля і гумкатастрофа: в авдіївській "промці" йдуть бої - 31 січня, преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У вихідні дні практично по всій лінії розмежування активізувалися обстріли українських позицій, бойовики використовували ствольну і реактивну артилерію, бронетехніку і міномети. На деяких ділянках йшли важкі бої. У неділю в районі Авдіївки бій тривав майже добу: прес-центр АТО заявив, що противник двічі намагався штурмувати українські позиції, але, зазнавши втрат, відступив. Розвідка Міноборони повідомила про знищення 15 бойовиків, є втрати і у ЗСУ: загинуло п'ятеро українських військовослужбовців.

Координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук впевнений, що вибір моменту для ескалації не був випадковим. У США вступив на посаду новий президент, кілька провідних країн Європи готуються до виборів. Тому саме зараз Кремль укотре намагається нав'язати свій сценарій виконання Мінських угод. Москва має на увазі проведення місцевих виборів, амністію для бойовиків і легалізацію бандформувань під виглядом народної міліції, а вже потім виведення військ і повернення Україні контролю над кордоном.

Координатор групи "Інформаційне спротив", народний депутат Дмитро Тимчук каже, що бачить одну мету спровокованої бойовиками ескалації: змусити Україну виконувати Мінські домовленості за російським сценарієм. За його словами, поки при владі у США був Обама, у нього була чітко сформульована позиція щодо "Мінська", до кінця президентського терміну він її зацементував. Тепер для Путіна настав оптимальний момент, щоб нав'язати свій алгоритм.

Нині, зауважує Тимчук, ми бачимо політичну плутанину в Європі у зв'язку з передвиборчими кампаніями. "При цьому ескалація конфлікту супроводжувалася потужними вкиданнями і російських ЗМІ, і так званого "міноборони ДНР" про те, що ЗСУ розробляє спроби масштабного наступу на Донбасі, - каже нардеп. - Перед цим дуже активно діяли європейські проросійські сили. Вони намагалися в національних парламентах продавлювати законодавчі документи, в яких сказано, ніби Україна зриває Мінські угоди, що тут йде громадянська війна і відповідальність за зрив мирного діалогу лежить тільки на Києві. Проросійські сили в нашій країні говорять про те ж".

"Можна припустити, що ескалація триватиме доти, доки Путін не отримає бажаного або Захід не задекларує, що, незважаючи на політичні зміни в ЄС і США, "Мінськ" повинен виконуватися обома сторонами і на Росії лежить відповідальність за події на Донбасі. Як тільки Путін отримає цей меседж, сенс ескалації буде губитися", - упевнений експерт.

Тимчук впевнений: говорити про те, що Україна порушує Мінські домовленості можна лише в разі, якщо українські війська будуть захоплювати позиції, які за картками "Мінська" контролюються бойовиками. "Але цього не відбувається і, думаю, не буде відбуватися. Наші війська займали позиції або в сірій зоні, або, як у випадку зі Світлодарською дугою - колишнім Дебальцевським плацдармом, на тих територіях, які повинні контролюватися Україною, - пояснює він. - Проте Москва все одно використовує це для того, аби кричати, що Україна порушує домовленості. Їй все одно, чи ми маємо рацію юридично. У неї одне завдання - у всьому звинувачувати Україну і схиляти міжнародне співтовариство до того, аби вся відповідальність на зрив "Мінська" лежала на Києві". Про це пише Олексій Батурин у статті "Скористалися моментом. Навіщо Кремль знову провокує ескалацію конфлікту в Донбасі" у виданні "Фокус".

Нове загострення на фронті вже називають найжорсткішим за останні кілька місяців. В епіцентрі подій - Ясинувата, район донецького аеропорту, Авдіївка (ця ділянка отримала назву "донецький трикутник") - тут останні три доби практично не змовкають звуки розривів важких боєприпасів. Спостерігачі зазначають - стріляють здебільшого з того, що заборонили в Мінську. Міномети великого калібру, артилерія, "Гради". Повідомлення про жертви і руйнування надходять чи не щогодини...

"У нас і раніше тиші ніколи не було, "бахали" постійно, - розповідає жителька Авдіївки Тамара Семенова. - Але в останні дні на вулицю не виходимо взагалі. Зібрали "тривожні валізки", і якщо обстріли посиляться, будемо знову жити в бомбосховищах".

Побоювання жінки виправдані, адже щонайменше два мирних жителі Авдіївки зазнали осколкових поранень - на вулицях міста серед білого дня.

Значно гірше йдуть справи із втратами серед особового складу ЗСУ. Тільки 29 січня тут загинуло п'ятеро бійців, ще дев'ять отримали поранення, а четверо - травми. Про те, що в "промці" було справжнє пекло, свідчить хоча б те, що цей бій тривав без перерви 19 годин.

"Ситуація на Авдіївській промзоні складна. Ворог продовжує обстрілювати наші позиції з використанням важкої артилерії і мінометів. Однак наші військовослужбовці перебувають на своїх позиціях і готові дати ворогу відсіч", - каже речник МОУ у справах АТО Олександр Мотузяник.

Чому саме зараз і саме тут загострилося протистояння? Людський поголос як з одного боку блокпостів, так і з іншого наполегливо пов'язує це... з телефонною розмовою Дональда Трампа і президента РФ. Експерти та аналітики стриманіші в емоціях, знаходять геть інші причини.

"Мінські домовленості не працюють, цей факт вже відбувся. Цим прогнозовано скористалися люди зі зброєю. І нічого дивного в розпочатому загостренні немає, вчора б це сталося, сьогодні або завтра. Ми спостерігаємо війну за "сіру зону", - зазначає військовий експерт Геннадій Шульга. - Кожен зайнятий клаптик землі в цій "сірій зоні" - велика проблема для противника. Судіть самі: за той час, коли лінія розмежування стала стабільною, противники звели зі свого боку потужні лінії оборонних споруд. Це і бліндажі, і вогневі точки, й окопи. Якщо ворог змінює свою лінію, під нього потрібно підлаштовуватися, а інакше є ризик втратити стратегічну ініціативу й послабити свою оборону".

Поки в районі "промки" не припиняються бої, Авдіївка вкотре опинилася на межі гуманітарної катастрофи.

"Місто Авдіївка знеструмлене. На даний момент ситуація стабільна, але критична. Якщо зіткнення продовжаться і далі, під загрозою опиниться населення - люди будуть мерзнути (в регіоні зараз -20 градусів - ред.), тому що наш завод не зможе подавати опалення в будинки. Що стосується виробничих потужностей, без нормальної подачі електрики підприємство може втратити основне технологічне обладнання - коксові батареї. Якщо не буде чим підтримувати їхню температуру, вони можуть вийти з ладу", - пояснив прес-секретар містоутворюючого підприємства АКХЗ (Авдіївський коксохімзавод) Дмитро Мурашко.

Авдіївка розташована за 20 кілометрах від Донецька, тому природно, що в місті-мільйоннику чути залпи. Дуже добре чути. На щастя, даних про загиблих цивільних у Донецьку за ці дні не надходило, пишуть Микита Сборщиков, Аліса Кириленко у статті "Донецький трикутник": боротьба за "сіру зону" чи хрест на "Мінську"?" в газеті "КП в Украине".

"Щойно рашисти перебили останню лінію електропередач на Авдіївку. Знеструмили фільтрувальну станцію і Авдіївський коксохімзавод (який забезпечував теплом Авдіївку). Місто залишилося без води, без електрики і без теплопостачання", - таку інформацію розмістив на своїй сторінці в соцмережі голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації (облВЦА) Павло Жебрівський.

У місті залишаються 25 тисяч мирних жителів. Температура вже знизилася до мінус 18 градусів. У місті не працюють автозаправні станції, люди перебувають у критичному стані. Військово-цивільна адміністрація, рятувальники і поліція роблять все можливе, щоб не допустити катастрофи, запевнив начальник поліції регіону В'ячеслав Аброськін.

В ході запеклого штурму Авдіївки з боку окупантів, який триває і на даний момент, постраждали сім будинків, осколками снарядів були поранені троє мирних жителів, яких вивезли на лікування в Дніпровську лікарню ім. Мечникова.

За рішенням начальника поліції Донецької області В'ячеслава Аброськіна, в Авдіївку як підкріплення направлено зведений загін з числа поліцейських Покровської оперативної зони, який вже сьогодні приступив до служби. Авдіївське відділення поліції підключено до генераторів, щоб забезпечити його безперебійну роботу, і повністю забезпечено паливно-мастильними засобами для того, щоб правоохоронці своєчасно могли виїжджати на всі виклики. Основне завдання загону - надання допомоги місцевим жителям і забезпечення правопорядку в місті.

Так, вчора поліція допомогла евакуювати на мирну територію із зони ближнього обстрілу сім'ю з дітьми чотирьох і двох років.

Крім того, керівництво компанії "Вода Донбасу" попередило на своєму офіційному сайті про можливе припинення роботи Донецької фільтрувальної станції (ДФС).

"Донецька фільтрувальна станція - об'єкт, який протягом двох з половиною років перебуває в зоні постійних обстрілів (промзоні Авдіївки - авт.). З 26 січня співробітники ДФС працюють в умовах безперервних обстрілів. Боєприпаси вибухають в безпосередній близькості від складу хлору й інших технологічних об'єктів. 29 січня снаряд пробив дах реагентного господарства, діаметр отвору - близько 1 метра. Якщо бойові дії в безпосередній близькості від ДФС не припиняться, фільтрувальна станція, від якої питна вода подається в Авдіївку, частково в Донецьк і Ясинувату, в селище Червоний Партизан, села Крута Балка і Верхньоторецьке, буде зупинена", - йдеться в офіційному повідомленні компанії. Про це пише Єгор Крушилін у статті "Авдіївка на межі комунального колапсу, а кілька міст Донеччини ризикують залишитися без води" в газеті "Факты и комментарии".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 590 | Додав: adminA | Теги: преса, Авдіївка, провокація кремля, бої, гумкатастрофа
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ