Ср, 2024-04-24, 18:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 17 » Pussy Riot і дилема Путіна: стратити не можна помилувати - InoPressa
18:17
Pussy Riot і дилема Путіна: стратити не можна помилувати - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Сьогодні було винесено вирок у справі панк-групи Pussy Riot. Все голосніше звучать заклики до милосердя. Частина духовенства виступає проти непримиренної позиції РПЦ. При цьому влада стоїть перед дилемою: м'який вирок буде сприйнято як страх режиму перед громадською думкою, а суворий наділить Pussy Riot статусом мучениць, й імідж Путіна опиниться під сумнівом. Один з кураторів виставки "Заборонене мистецтво" впевнений: цього разу представники сучасного мистецтва штрафом не відбудуться.

Напередодні винесення вироку трьом учасницям панк-групи Pussy Riot одна з дівчат виступила з попередженням, що процес є ознакою зникнення свободи в Росії за Путіна, пише The Guardian.

"Я не тримаю зла, - написала Надія Толоконникова в листі своїм прихильникам, переданому через адвоката. - Особистого зла - ні. Але є зло політичне". "Наше тюремне ув'язнення є очевидним і виразним знаком того, що свободу відбирають у всієї країни. І ця загроза знищення визвольних, емансипаційних сил Росії - те, що змушує мене гніватися", - продовжила вона.

"Хай який би був вирок PR, ми і ви вже перемагаємо. Бо ми навчилися гніватися і говорити політично", - робить висновок Толоконникова у своєму листі.

Лідери російської опозиції стримано висловлюються про справу Pussy Riot, використовуючи його для того, щоб "висвітити фарс російської судової системи, не відштовхнувши тих своїх прихильників, хто з релігійних чи особистих міркувань не згоден з поглядами дівчат і формою їхнього протесту", зазначає Financial Times.

Видання наводить думку соціолога Ольги Криштановської, згідно з якою хоча протест був спрямований проти підтримки Церквою Володимира Путіна, дії Pussy Riot були сприйняті як "цілковиту неповагу - подібно до осквернення могили".

"На думку Дмитра Гудкова, лідери опозиції і російське суспільство стали ставитися до дівчат більш співчутливо через суворість можливого вироку", - пише автор статті Кортні Уївер.

Інший опозиційний депутат, Ілля Пономарьов, обережний у своїх оцінках громадської підтримки ліберальних ідей групи, які припускають рівноправність лесбіянок, геїв, бісексуалів і трансгендерів, зазначає видання.

Та хоч як би там було, зловживання судовою системою може стати провідною силою протестного руху цієї осені, наводить видання думку Криштановської.

"Справа Pussy Riot викликала чвари в РПЦ" - стверджує Le Figaro. Багато інтелектуалів, включаючи духовенство, виступають проти непримиренної позиції РПЦ. Акція "Блаженні милостиві", проведена в четвер вранці перед храмом Христа Спасителя, знайшла підтримку у протоієрея В'ячеслава Винникова. Диякон Андрій Кураєв, професор Московської духовної академії, шкодує, що справа перетворилася на охоту на відьом. Він написав у блозі, що представники Церкви не змогли дистанціюватися від цього погрому, а голос екстремістів було переплутано з голосом Церкви.

Однак голос Церкви почутий, зазначає авторка статті Мадлен Леруайє. Патріарх Кирило назвав акцію блюзнірством, а Всеволод Чаплін заявив, що цей злочин гірший за вбивство. Тема обговорюється в Росії всюди, зазначається в статті. В булочній навпроти суду покупці висловлюють свою думку. "Такого не сталося б за Олексія II. Незважаючи на зв'язки з КДБ, він був справжньою церковною людиною. Кирило - пройдисвіт, який утопає в розкоші", - каже один з них.

Справа Pussy Riot може кинути тінь на історичний візит патріарха Кирила до Польщі. "Чи будуть польські офіційні особи говорити про цю справу з російським патріархом?" - запитує автор. Принаймні, інтелігенція мобілізувалася. Великі представники польської культури підписали звернення, що засуджує процес, "гідний Радянського Союзу", наголошує видання.

Tagesspiegel згадує аналогічний процес, який мав місце два роки тому. Тоді Андрія Єрофєєва та Юрія Самодурова, кураторів виставки "Заборонене мистецтво", теж притягли до суду за "розпалювання релігійної ненависті", проте справа обмежилася штрафом.

Тепер же Єрофєєв вважає, що три учасниці Pussy Riot отримають тюремні терміни. "Весь процес допускає тільки один висновок: Кремль хоче продемонструвати максимально нелюдську позицію".

За словами Єрофєєва, режим злякався Pussy Riot, адже мистецтво вже давно не справляло в Росії такого ефекту. Pussy Riot вийшли з простору мистецтва і вдерлися в простір Церкви, і саме це стирання кордонів спровокувало Церкву й державу.

У тому, що справа набула такого розмаху, Єрофєєв бачить почерк "кремлівського деміурга" В'ячеслава Суркова. За словами Єрофєєва, Сурков підтримує і Церкву, і діячів сучасного мистецтва, а потім нацьковує їх одне на одного. Внаслідок цього виникає такий глибокий розкол суспільства, якого в 90-ті ще не було. "За останнє десятиліття Церква стала заміною КПРС", - каже Єрофєєв. "Сьогодні вона втілює реакційну частину нашого суспільства, вона підживлює антипатію проти Заходу і сучасної людини взагалі".

Видання нагадує про хвилю антиклерикальних настроїв, яка піднялася останнім часом, наводячи за приклад випади в пресі проти патріарха Кирила через дорогі годинники і розкішну квартиру в центрі Москви. На думку видання, Кремль не надає жодного значення критиці з-за кордону.

Про акції на підтримку Pussy Riot розповідають багато видань. Так, The New York Times повідомляє про намір засновників музичного фестивалю CBGB у Нью-Йорку продавати через Інтернет сувеніри для збору коштів на допомогу Pussy Riot. Усі гроші від продажу, понад 6 доларів, витрачені на виробництво, підуть сім'ям трьох учасниць групи.

Як пише Los Angeles Times, Пол Маккартні опублікував на своєму сайті лист трьох учасницям групи. В ньому мовиться: "Я хочу, щоб ви знали: я дуже сподіваюся, що російська влада підтримає принцип свободи слова для своїх громадян і не вважатиме, що вони мають покарати вас за протест".

А британський музикант Пітер Гебріел у своїй статті в The Times розмірковує про те, як розуміти кампанію "Свободу Pussy Riot!", влаштовану творчими людьми на Заході. На його думку, "маски-балаклави - не данина моді, солідарність з Pussy Riot - аж ніяк не чергове модне віяння серед знаменитостей".

Більшість музикантів, які підтримують Pussy Riot, не стала б влаштовувати акцію протесту в храмі, підкреслює Гебріел. Але відокремлення Церкви від держави - одна з підвалин демократії і свободи, коли ж глава Церкви підтримує схильного до репресій главу держави, щось вочевидь не гаразд, додає автор. Нинішню Росію часто називають гангстерською державою, а росіяни знову змушені обирати між двома позиціями - "футболками: "Іноземний агент" і "Агент держави", за висловом Гебріела. У цій ситуації Захід має допомогти "росіянам скинути важку завісу мовчання", укладає музикант, який активно співпрацює з правозахисниками.

Рішення Путіна щодо вироку учасницям Pussy Riot ризикує похитнути підґрунтя його влади, вважає оглядач Independent Руперт Корнуелл.

"Путін зіткнувся з одвічною дилемою тиранів", стверджує автор. У випадку з Pussy Riot м'який вирок буде сприйнято як страх режиму перед громадською думкою, і опоненти осміліють. Суворий же вирок наділить учасниць Pussy Riot статусом мучениць, а легітимність правління Путіна й імідж Росії ще більше постраждають, висновує автор.

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1065 | Додав: admin | Теги: pussy riot, Путін
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ