Пт, 2024-03-29, 07:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 22 » Путін і Медведєв готують Януковичу жорстку зустріч, запевняють джерела в Кремлі
10:24
Путін і Медведєв готують Януковичу жорстку зустріч, запевняють джерела в Кремлі
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Москва сформулювала безкомпромісну позицію до суботніх переговорів з президентом України. Януковичу, як запевняють джерела в Кремлі і МЗС РФ, не слід розраховувати на поступки. Росія не перегляне газового контракту і готова судитися з цього приводу в Стокгольмі. Нецікаві Москві і пропозиції України про створення міжнародного газового консорціуму за участю ЄС - їй потрібна або вся її ГТС, або нічого, пише "КоммерсантЪ".

Але головне, Януковичу запропонують визначитися: або Україна вступає до Митного союзу і зберігає для себе російський ринок, або не вступає і втрачає його. Розмова очікується жорстка. Тому спілкуватися з українським лідером будуть разом і Дмитро Медведєв, і Володимир Путін.

Про те, що Януковича, який збирається в суботу відвідати Росію, очікують переговори і з президентом, і з прем'єром РФ, повідомили в Кремлі й у "Білому домі". Переговори пройдуть в резиденції Медведєва в Завидові, куди він і Путін прибудуть після виступу на з'їзді "Єдиної Росії". Виділений на російсько-українські переговори час не обмовляється і не лімітується. "Янукович почне розмову з Медведєвим, а потім до них приєднається Путін, - повідомило джерело в кремлівській адміністрації.- Хронометраж зустрічі ніхто заздалегідь не закладає. Як піде. Готуємося, що суботу вони проведуть разом".

З урахуванням підготовлених до обговорення питань переговори будуть непростими. "Говоритимемо про те, як змінити ситуацію в стосунках", - сформулював тему переговорів кремлівський чиновник. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков уточнив: "Чекаємо обміну думками щодо поточних торговельно-економічних питань. Зрозуміло, ми готові обговорювати тему Митного союзу (МС) і, звичайно, газову тематику".

Очікується, що членство України в МС, доля української ГТС і ціна на російський газ для Києва будуть на майбутній зустрічі головними темами. Причому обговорять їх саме в такій послідовності, адже Москва безпосередньо пов'язує можливу газову знижку з приєднанням Києва до союзу, створеного нею з Астаною і Мінськом, і з отриманням контролю над прокладеним по українській території газогоном.

Українська влада не раз заявляла, що в МС вступати не хоче і продавати ГТС "Газпрому" не має наміру, проте все ж розраховує на досягнення домовленості.

"Обов'язково домовлятимемося. Президент полетить в суботу до Росії, буде зустріч. Те, що вони нам раніше пропонували, нам не підходило. Думаю, шукатимемо компроміс. Треба буде поступитися, і, напевно, всі це розуміють, що поступки мають бути взаємними", - заявив у вівторок український прем'єр Микола Азаров. А посол України в Москві Володимир Єльченко вчора повідомив, що Київ готовий "запропонувати компромісні варіанти, які дозволять РФ мати більше своїх інтересів в Україні".

Втім, українська сторона про всяк випадок готується до гіршого. У разі відмови Москви знизити ціну на газ Київ погрожує порушити питання про підвищення ставки за транзит російського палива. Зараз Росія платить 1,7 долара за прокачування 1 тис кубометрів газу на 100 км, і в Києві цю цифру вважають за неадекватну. "Ми виходимо з того, що РФ повинна платити не менш як 3 долари за тисячу кубів. Наші розрахунки ґрунтуючись на ціні транзиту по території Словаччини, куди через нас потрапляє російський газ. Словаки отримують за його транзит 4 долари", - заявило джерело в українському Міністерстві енергетики і вугільної промисловості.

Ціну питання Україна для себе прорахувала. За січень-серпень транзит газу по українській ГТС становив майже 72 млрд кубометрів. І компанія "Укртрансгаз", що забезпечує транспортування палива, чекає, що за підсумками року виручка становитиме майже 2,7 млрд доларів. Згідно з проектом держбюджету на 2012 рік, очікується, що по українській трубі в Європу пройде 110 млрд кубометрів газу. І якщо Києву вдасться домогтися підвищення ставки транзиту, виручка перевищуватиме 5 млрд доларів.

Утім, головна пропозиція української делегації, розповів співрозмовник в Міненерго, стосується української ГТС. За його словами, Москві буде запропоновано створити тристоронній консорціум за участю країн ЄС і "Газпрому". "Ми хочемо, щоб консорціум був саме тристороннім, а не двостороннім, як наполягає Росія, - пояснив чиновник.- Скажу одне: конкретні пропозиції вже є".

Тим часом, судячи з настрою російських парламентерів, Києву слід бути готовим почути на всі свої пропозиції відповідь "ні". В будь-якому разі, саме такий настрій демонструють співрозмовники і в Кремлі, і в МЗС РФ. "Що стосується зміни ціни на газ - у нас є контракт, що діє, і його слід виконувати", - наполягає співрозмовник в Кремлі. А дипломат, який готує суботню зустріч, додає: "Бажання України судитися в Стокгольмському арбітражі нас не лякає. Ми готові. Але в цьому випадку внутрішньополітичні втрати Януковича виявляться істотними. Адже туди викличуть Тимошенко, і вона розповість все, що ще не встигла розповісти, причому прозвучить це з європейського майданчика. Ну і Путін ще в Швецію злітає".

Ідея створення тристороннього консорціуму на базі української ГТС Москву, здається, теж не надихає. "Нам не потрібен такий консорціум. І труба їхня, по суті, вже теж не надто потрібна", - висловлюється близьке до переговорів джерело. Пояснює воно це кон'юнктурою, що змінилася, і поставленим прем'єром Путіном завданням позбавитися залежності від країн-транзитерів.

"В умовах, коли прокладається друга нитка Nord Stream і близька до завершення операція з придбання "Бєлтрансгазу", цінність української ГТС девальвується, - роз'яснює дипломат. - Крім того, у Путіна жорстка позиція: Росія не має бути заручником транзитних країн".

Приготували в Москві і відповідь на плани Києва змінити ставку транзиту. "Будь-яка спроба її підвищити тільки підстьобне прокладку альтернативних маршрутів", - упевнений співрозмовник.

Раніше ЗМІ повідомляли, що 24 вересня президент Янукович відвідає Москву. Візит раніше не планувався і тепер готується сторонами в режимі секретності. У прес-службі Кремля вже підтвердили, що Янукович відвідає Росію з робочим візитом на запрошення Медведєва.

У порядку денному зустрічі Януковича з російським колегою найгостріші питання двосторонніх відносин - ціна на газ та інтеграція України в Митний союз. Джерела припускають, що з першого питання Росія може піти на певні поступки.

Нагадаємо, Україна безуспішно прагне домогтися зниження вартості газу, який імпортується з Росії. Проте Росія погодилася на зниження ціни лише у разі злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" або за вступ України до Митного союзу.

Водночас президент України категорично заявив, що злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" не відбудеться в обмін на зниження ціни російського газу.

Також українська влада заявляє про плани реструктуризації та ліквідації НАК "Нафтогаз України", що, на думку посадовців, призведе до розірвання контрактів з "Газпромом". Російська сторона не має наміру втручатися в плани Києва з реформування "Нафтогазу", але виходить з того, що у компанії повинен залишитися правонаступник з чинних міжнародних угод.

Експерти називають заяви української влади про реформування "Нафтогазу" підготовкою до "газової війни".

Згодом президент України повідомив, що вже підготовлено документи, необхідні для подачі позову до арбітражного суду, для перегляду газових контрактів. Росія натомість заявила про готовність відстоювати свою позицію в суді. Проте вчора джерела в російському МЗС повідомили, що Москва воліла б уникнути міжнародного суду в "газовому питанні".

Також голова російської газової монополії повідомив, що Україна купує газ не дорожче за інші європейські країни. Пізніше з Москви прозвучала погроза про розрив харківських угод у разі подачі позову.

"Газпром" і "Нафтогаз" 21 квітня 2010 року підписали доповнення до контракту на постачання газу, згідно з яким українська сторона отримала знижку в ціні на газ, яка дорівнює величині зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.

Ключовим питанням для Москви є інтеграція України до Митного союзу

Проте ключовим питанням майбутнього російсько-українського саміту Москва вважає інтеграційне. Януковичу запропонують дати остаточну відповідь на пропозицію вступити до МС, що багато раз озвучувалася. "Настав момент істини. Він повинен зробити вибір, з ким він: з нами чи з Європою. На двох стільцях всидіти вже не вийде", - категорично кажуть у Кремлі.

У комісії Митного союзу запевнили, що до суботи підготувалися ґрунтовно: "У нас готові обидва сценарії: на випадок згоди Києва приєднатися до "трійки" і на випадок відмови. Все це буде доведено до Януковича". Один з аргументів, який, як вважають російські парламентери, повинен схилити Януковича до членства в МС, - сумнівні європейські перспективи України. Днями комісар ЄС з питань розширення Штефан Фюле прямо заявив, що навіть у разі підписання угоди про асоціацію України з ЄС до нього не увійде згадка про перспективу її членства в Євросоюзі.

Якщо і цей аргумент на Януковича не подіє, в хід підуть погрози. "Якщо Україна не вступить до МС, ми будемо вимушені зайнятися імпортозаміщенням української продукції. І куди в цьому разі вони подінуть своє машинобудування?" - говорить дипломатичне джерело.

Експерти не вірять в реалістичність російських погроз

Войовничий настрій Москви експерти пояснюють високою запитальною позицією, яку доведеться пом'якшувати. "Спочатку Україна підвищила ставки і перестаралася (у бажанні домогтися газової знижки). Тепер те ж саме робить Москва. Це гра в "гляделки" - хто перший моргне, - упевнений головний редактор журналу "Росія в глобальній політиці" Федір Лук'янов. - Це все крайні позиції, і вони зрушуватимуться до центру".

Партнер RusEnergy Михайло Крутихін також не вірить в реалістичність російських погроз. "Без української труби Росія не в змозі виконати контракти з постачання газу в Європу. Заяви про те, що у нас і без України вистачає труб, - блеф. Дві нитки Nord Stream, одна з яких ще недобудована, - це 55 млрд кубометрів на рік. Бєларуська труба - близько 30 млрд. З "Південним потоком" все складно - Єврокомісія проти цього проекту. Це означає, що доведеться йти назустріч Києву, - пояснює експерт. - Щоб змусити ЄС чим м'якіше ставитися до "Південного потоку", без якого не закрити український транзит, потрібно показати, що Київ - ненадійний транзитер. Значить, потрібен скандал, щоб перекрити кран і звинуватити у всьому Україну. Всі неприйнятні вимоги про негайне приєднання Києва до МС і про продаж ГТС "Газпрому" висуваються з розрахунку на те, що у Януковича у результаті забракне витримки".

Президент хоче отримати гарантії транзиту газу та нафти через Україну

Україна розраховує отримати гарантії транспортування через її територію російської нафти і газу. Про це президент України повідомив журналістам у Нью-Йорку, передає прес-служба президента.

Янукович зазначив, що під час робочого візиту до РФ 24 вересня ц.р. планує обговорити актуальні питання двосторонніх відносин, зокрема питання ціни на газ і можливості прийняття пропозиції України щодо модернізації української газотранспортної системи (ГТС).

"У нас йде постійний діалог з Росією. Ця чергова зустріч буде, безумовно, присвячена цим питанням", - сказав президент.

За його словами, мова йде про об'єднання зусиль України і Росії щодо поставок енергоносіїв у Європу, а також про можливості України отримати певні гарантії транспортування через її територію російської нафти і газу.

"І вічне питання - це ціни. Як нам будувати на майбутнє ці партнерські відносини. Ми приречені шукати відповіді на ці питання разом", - підкреслив президент.

Глава держави також зазначив, що в таких питаннях, як розвиток, модернізація або будівництво нових шляхів постачань енергоносіїв, переговори мають проводитися як за участю країн-власників цих ресурсів (Росії, країн Каспійського басейну і Середньої Азії), так і споживачів - країн Європи.

"Це також наш партнер, з яким ми повинні мати ці взаємини, враховуючи велику зацікавленість і Європи, й України, і Росії в стабільності цих поставок", - сказав президент.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 919 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ