Сб, 2024-04-20, 05:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 27 » Путін не поспішає змінювати формули вартості газу
14:53
Путін не поспішає змінювати формули вартості газу
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

 Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін відвідує Київ 27 жовтня для участі в черговому засіданні комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії. Він проведе переговори з головою українського Кабміну Миколою Азаровим і зустрінеться з Януковичем.

За попередніми оцінками, озвученими першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим, Москва і Київ підпишуть орієнтовно 11 документів. Водночас посол Росії в Києві Михайло Зурабов повідомив, що за участю Володимира Путіна можуть бути підписані п'ять міждержавних угод і п'ять угод комерційного характеру. Проте він не уточнив, яких саме сфер ці документи стосуватимуться. "Ведеться активна робота з уточнення деяких деталей", - зазначив дипломат.

В ході засідання, за повідомленням прес-служби російського уряду, планується обговорити широке коло питань двосторонньої торговельно-економічної співпраці, перш за все в таких сферах, як паливно-енергетичний комплекс, атомна енергетика, транспорт, авіаційна і космічна промисловість, агропромисловий комплекс. Відбудеться також обговорення тематики міжрегіональної і прикордонної співпраці.

Традиційно однією з основних тем переговорів стане енергетика: перегляд формули ціни російського газу, створення газового СП і укладення договору про транзит нафти.

Напередодні зустрічі Україна домоглася від РФ поступок у питанні транзиту нафти. Але перегляд ціни газу, як заявляють у "Газпромі", обговорюватиметься тільки в рамках створення СП.

Перший віце-прем'єр Клюєв учора заявив, що сторони близькі до підписання договору про транзит нафти. В ході переговорів мав бути узгоджено остаточний варіант угоди, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина" з посиланням на джерело в Кабміні. "Росія фактично погодилася з пропозицією України підписати договір про постачання", - стверджує джерело.

Йдеться про узгоджений на рівні міністерств двох країн проект угоди, згідно з якою Росія гарантує прокачування 30 млн т нафти на рік в обмін на запровадження європейської формули розрахунку тарифів на транзит. Хоча це і зменшить прибутки українського оператора "Укртранснафти", але дасть змогу уникнути різкого зниження обсягу транзиту. За дев'ять місяців цього року він знизився на 20,7% - до 22,9 млн т.

Газове питання в Росії обговорювати не поспішають

Напередодні візиту прес-секретар прем'єра РФ Дмитро Пєсков повідомив, що в ході засідання комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії обговорюватиметься питання про постачання газу до України "у разі порушення (цієї теми) з українського боку". Він підкреслив, що Росія в даному питанні "будує свою позицію, виходячи з нині чинних угод", передає "Інтерфакс-Україна".

Зі свого боку Україна вже висловила намір порушити питання про постачання газу. "Буде міжурядова комісія засідати. Звісно, ставитимемо питання про вартість газу, зміну формули", - заявив раніше в Києві перший віце-прем'єр України Андрій Клюєв.

Як говорить джерело "Комерсанта" в "Газпромі", підписання нових газових угод очікувати не доводиться. За його словами, головним питанням на переговорах буде обговорення стратегії об'єднання газотранспортних активів України і російських газових родовищ.

"Якщо Україна хоче переглянути угоди по постачаннях газу і змінити формулу формування ціни газу, їй доведеться йти на поступки у створенні газотранспортного консорціуму", - пояснив співбесідник "Комерсанта". Інше джерело, близьке до компанії, зазначило, що мова може йти про передачу "Газпрому" 50%+1 акції в майбутньому консорціумі. "Можливі й інші поступки з боку України, це питання переговорів", - сказав він.

Українська влада раніше неодноразово заявляла, що має намір досягти перегляду формули ціни на газ. Прем'єр навіть заявляв, що у нього є вагомі аргументи для "Газпрому". Водночас в Росії вважають, що і так заплатили "надто дорогу ціну" за перебування ЧФ в Криму знижкою на газ.

Крім того, в рамках засідання буде обговорено питання співпраці в атомній енергетиці і сфері ядерних матеріалів.

Підписання нових газових угод сьогодні не відбудеться

Підписання нових газових угод від україно-російських переговорів у середу в Києві чекати не доводиться. Про це сказало джерело в "Газпромі". За його словами, головним питанням на переговорах буде обговорення стратегії об'єднання газотранспортних активів України й російських газових родовищ, пише "КоммерсантЪ-Украина".

"Якщо Україна хоче переглянути угоди щодо поставок газу й змінити формулу формування ціни газу, їй доведеться йти на поступки у створенні газотранспортного консорціуму", - пояснив співрозмовник.

Інше джерело, близьке до компанії, зазначило, що може йтися про передачу "Газпрому" 50%+1 акції в майбутньому консорціумі. "Можливі й інші поступки з боку України, це питання переговорів", - сказав співрозмовник.

У свою чергу, член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима (БЮТ) вважає, що Україна пішла на неспівмірні поступки у створенні СП, і передача Росії контролю над ГТС не відповідає її інтересам.

"Україна в обмін на передачу ГТС отримує родовища, у які необхідно інвестувати мільярди доларів. Це й так значні поступки", - каже він.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 962 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ