Пт, 2024-04-19, 05:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 27 » Путін все ставив на Януковича і вмовляв Кучму силою розігнати Майдан
11:21
Путін все ставив на Януковича і вмовляв Кучму силою розігнати Майдан
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Що більше Захід підтримував демократичні рухи на кордонах Росії, то більш авторитарним ставав режим Володимира Путіна. Такий висновок роблять автори другої частини документального фільму "Путін, Росія і Захід", що вийшов в ефір на Бі-Бі-Сі.

Значна частина другої серії, яка називається "Загроза демократією" (Democracy Threatens), присвячена "кольоровим революціям" в Грузії та Україні і ролі Москви у цих подіях.
На думку авторів фільму, одна з ключових подій, яка зрештою вплинула на внутрішньополітичну ситуацію в Росії, стали вибори президента України.
Після цього влада Росії стали посилювати закони про неурядові організації і вибори, а також створювати молодіжні прокремлівські організації.
Нагадаємо, що Путін наприкінці минулого року заявив, що російські опозиціонери переносять практику Помаранчевої революції з України до Росії.
"Ми знаємо події Помаранчевої революції в Україні, до речі, деякі з наших опозиціонерів у цей час були в Україні і працювали як радники тодішнього президента Ющенка (радником Ющенка працював Борис Нємцов), і вони, звісно, переносять цю практику і на російський ґрунт", - сказав Путін.
Як повідомлялося, акція 4 лютого стане продовженням серії грудневих мітингів. Узгоджені з владою мітинги "За чесні вибори" пройшли в Москві 10 грудня на Болотній площі і 24 грудня на проспекті Сахарова. За даними столичного управління МВС, учасниками акцій протесту стали 25-30 тисяч осіб.
Опозиція заявляє, що в обох випадках протестувальників було в кілька разів більше. Однією з основних вимог учасників мітингів було скасування результатів грудневих виборів до Держдуми РФ.
4 грудня 2011 року в Росії відбулися вибори у Державну Думу, на яких перемогла провладна партія "Єдина Росія" з результатом 49,9%. У ході голосування надходили численні повідомлення про порушення і фальсифікації.
Помаранчева революція стала серйозною поразкою для Кремля
Помаранчева революція стала серйозною поразкою для Кремля, який "поставив на свого кандидата мільйони і репутацію Путіна", - йдеться у документальному фільмі.
У фільмі розповідається, що Володимир Путін приїхав до тодішнього президента України Леоніда Кучми, щоб обговорити, "як отримати такі результати на виборах, які б захистили російські інтереси".
"Це ж не таємниця, Господи! - вигукує у фільмі колишній президент Кучма. - А що Захід не обговорював, хто буде в Україні президентом? Так весь Захід і одна Росія, один Путін".
"Росія бачила пана Ющенка, знала його позицію, його висловлювання. У (Путіна) не було величезного бажання, щоб він прийшов до влади", - продовжує Кучма.
Загалом, як відзначається у фільмі, Путін перед виборами відвідав Україну сім разів, а до Києва з Москви прибула команда політтехнологів, які повинні були вести кампанію кандидата Віктора Януковича.
"Ми завжди, і це ми підкреслювали, працювали на російське керівництво, - заявляє у фільмі московський політолог Сергій Марков. - І в Україні ми завжди про це говорили: наш головний замовник, наше головне керівництво - це адміністрація президента Росії".
Разом з тим, як каже інший московський політтехнолог, Гліб Павловський, кампанією Віктора Януковича в 2004 році повністю керував Кучма, а сам кандидат був фактично "безправним функціонером".
Діяльність московських політтехнологів, як стверджує Сергій Марков, тоді формально курирував глава адміністрації президента Росії - Дмитро Медведєв.
Втім, як зазначає Марков, Медведєву це завдання було не до душі. "Він вважав за краще займатися справами російськими (...) і законними речами, - згадує Марков. - Медведєв любить, коли все за законом і за правилами. В Україні все відбувалося не за законом і не за правилами".
Путін "натякав" на те, щоб розігнати Майдан силою, каже Кучма
У фільмі детально розказано про отруєння Віктора Ющенка, втім, без натяків на потенційних замовників та можливих виконавців. А також про те, що представник виборчого штабу Віктора Ющенка Олег Рибачук з якогось моменту майже щотижня їздив до Москви розмовляти з представниками кремлівської адміністрації, коли там зрозуміли, що Ющенко став фаворитом перегонів. Проте зрештою домовитися не вийшло.
Незважаючи на те, що дані екзит-полів показували перемогу Ющенка, українська ЦВК оголосила про те, що перемагає Янукович. Володимир Путін привітав "протеже Москви", не чекаючи офіційних підсумків.
"Це був політичний сигнал, - говорить Гліб Павловський. - Почалася боротьба за визнання виборів".
На вулиці Києва вийшли десятки тисяч прихильників Ющенка, які вимагали перерахунку голосів. У країні розгорталася повномасштабна політична криза.
Як згадує екс-президент України Леонід Кучма, Володимир Путін натякав йому, що він повинен вчинити з опозицією жорстко.
"Путін - людина жорстка, - задумливо говорить в кадрі Кучма. - Якісь натяки, так сказати, були. Це не секрет. Але в лоб: "Давай танки на площу"- він не казав".
Кучма не схотів розганяти Майдан силоіць, бо знав, що там діти
"Я і Путіну сказав, що силою розганяти Майдан не буду, бо я знаю, що там діти", - згадує екс-глава України.
Замість цього він серед ночі подзвонив лідеру Польщі Александру Кваснєвському.
Як згадує колишній польський президент, о третій годині ночі йому зателефонував "вкрай схвильований Кучма" і просив приїхати і стати посередником.
"Він два або три рази повторив: "Я не дозволю, щоб тут пролилася кров", - згадує Квасневський.
До Києва прибули європейські посередники. Їхня зустріч з Кучмою, йдеться у фільмі, була перервана дзвінком від Путіна. Кучма каже, що попросив приїхати на переговори представника від Росії.
Згадує александр Кваснєвський: "Кучма повернувся і каже: Путін пропонує, щоб представником Росії був... тут хочу витримати паузу ... І називається ім'я Бориса Єльцина".
"Я дуже ціную Єльцина, мені з ним було приємно працювати, - згадує колишній польський президент. - Але тут мова йшла про важливі переговори, а не про шоу".
У результаті представником Росії став Борис Гризлов, екс-спікер Держдуми і колишній міністр внутрішніх справ.
Після Помаранчевої революції в Росії створили прокремлівські молодіжні рухи
Події на Україну змусили Кремль переглянути внутрішню політику. Як кажуть політтехнологи, котрі працювали на Кремль, саме після цього почали створюватися прокремлівські молодіжні рухи.
За словами голови "Фонду ефективної політики" Гліба Павловського, після Помаранчевої революції у нього було відчуття, що "десь поруч збираються ці люди, ці павуки і дуже скоро вони вийдуть на вулиці (Москви)". У відповідь на це, каже політолог, треба було "швидко вивести в політично лояльний до Путіна простір молодих безробітних людей".
Так було створено рух "Наші".
За словами іншого прокремлівського політолога - Сергія Маркова, - спочатку рух організовувався в регіонах, розташованих приблизно в 10 годинах їзди на автобусі від Москви, "щоб вони за ніч могли приїхати на Червону площу і сказати: "Ми захистимо суверенітет країни".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 938 | Додав: admin | Теги: Росія і Захід, Путін, Кучма, фільм Путін, помаранчева революція
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ