Пт, 2024-04-26, 15:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Липень » 17 » Рада призначила місцеві вибори, але не для окупантів
14:32
Рада призначила місцеві вибори, але не для окупантів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Верховна Рада ухвалила постанову "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році" (№2148а). Постановою, відповідно до пункту 30 статті 85 Конституції України, вибори призначено на неділю, 25 жовтня 2015 року.

Вибори не відбудуться в анексованому Криму та на непідконтрольній українській владі частині Донбасу. Можливість проведення виборів на підконтрольних українській владі територіях Донецької та Луганської областей визначить Центральна виборча комісія.

За це рішення проголосували 237 із 325 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Не голосували у повному складі фракція "Опозиційний блок" та група "Відродження", а із фракції Радикальної партії "за" проголосував лише один народний депутат.

Представляючи узгоджений фракціями коаліції проект постанови, лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко сказав, що документ передбачає надати повноваження ЦВК визначати можливість проведення виборів на звільнених Україною територіях Луганської та Донецької областей.

"Ця постанова визначає, що вибори відбудуться 25 жовтня цього року, окрім окупованих територій... Водночас ця постанова вирішує питання про вибори на звільненій Україною території", - пояснив Луценко, виступаючи з трибуни парламенту.

Тобто, за його словами, чи проводити вибори, наприклад, у Широкиному чи Слов'янську, визначатиме Центральна виборча комісія, вона подаватиме відповідне рішення парламенту.

"На нашу думку, такий механізм дає можливість спокійно провести вибори скрізь, де забезпечений стандарт чесних, прозорих і безпечних для учасників процесу виборів до місцевих рад", - наголосив Луценко.

У відповідь на зауваження народного депутата фракції "Батьківщина" Сергія Соболєва про те, що треба передбачити механізм, за якого ЦВК не могла б зловживати своїми повноваженнями при визначенні таких територій, Луценко пояснив: "Пункт 4, що стосується ситуації на Донбасі: у разі неможливості організувати та провести у відповідності до положень цього закону місцеві вибори на окремих територіях Донецької та Луганської областей у зв'язку зі здійсненням Російською Федерацією збройної агресії проти України, неможливості дотримання стандартів виборів ОБСЄ, уникнення терористичної загрози, необхідності гарантування безпеки громадян України Центральна виборча комісія ухвалює рішення про неможливість проведення виборів до відповідних рад, і таке рішення невідкладно після його ухвалення подається Центральною виборчою комісією Верховної Ради на затвердження до Верховної Ради".

Таким чином, за його словами, у будь-якому разі, для того щоб ухвалити рішення про непроведення місцевих виборів на територіях, звільнених Україною, необхідна згода Верховної Ради України на відповідне рішення ЦВК.

Постановою передбачено, що не проводитимуться вибори на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Також місцеві вибори не призначаються в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областей, в яких відповідно до постанови ВР від 17 березня 2015 року запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування і які визнані тимчасово окупованими територіями.

Крім того, постановою передбачено, що в разі неможливості організувати та підготувати проведення місцевих виборів на окремих територіях Донецької та Луганської областей у зв`язку з агресією РФ проти України, а також у разі неможливості дотримання стандартів проведення виборів, для уникнення терористичної загрози Центральна виборча комісія ухвалює рішення про неможливість проведення там виборів. У постанові зазначено, що таке рішення невідкладно подається ЦВК до Верховної Ради України.

Вибори на тих територіях, де вони не будуть проведені 25 жовтня 2015 року, будуть призначені парламентом на іншу дату за умови припинення тимчасової окупації та агресії РФ проти України, а також відновлення повного контролю України над цими територіями, роззброєння всіх незаконних збройних формувань, виведення російської зброї.

Постановою доручено Центральній виборчій комісії в установленому законодавством України порядку вжити заходів з фінансового і матеріально-технічного забезпечення підготовки та проведення цих виборів за кошти державного бюджету України.

Кабінету міністрів у межах повноважень доручено вжити заходів із забезпечення фінансування чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів за кошти державного бюджету України.

Нагадаємо, 14 липня Верховна Рада ухвалила новий закон про місцеві вибори, які повинні проходити за пропорційною системою, а сільських та селищних рад - за мажоритарною системою. Закон виключає участь політичних блоків.

У Центрвиборчкомі законопроект вже розкритикували.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 807 | Додав: adminA | Теги: рада, не для окупантів, місцеві вибори
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ