Чт, 2024-04-25, 20:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Листопад » 10 » Рада ухвалила антикорупційні закони "безвізового" пакету
13:13
Рада ухвалила антикорупційні закони "безвізового" пакету
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Верховна Рада України сьогодні, 10 листопада, продовжила розгляд пакету законопроектів щодо лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. У парламенті наразі присутній прем`єр-міністр Арсеній Яценюк та ряд членів Кабінету міністрів.

Крім того, парламент ухвалив рішення працювати без перерви, яка, відповідно до регламенту, мала бути з 12.00 до 12.30. За дане рішення проголосували 277 із 373 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Сьогодні Рада ухвалила закон з пакету щодо лібералізації візового режиму з ЄС "Про внесення змін до Кримінального та Цивільного кодексів України щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації з метою усунення корупційних ризиків при її застосуванні" (№2541а). За даний закон проголосувало 272 із 374 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Голова комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем`якін на засіданні парламенту зазначив, що запропонована Кабміном норма про поширення спецконфіскації на всі злочини не відповідає вимогам ЄС.

За його словами, директивою ЄС передбачено, що спецконфіскація має стосуватися лише окремих злочинів - корупційних правопорушень, правопорушень, пов`язаних з відмиванням грошей, тероризмом, злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків та інших.

Він зазначив, що урядом пропонувалося застосування спецконфіскації до третіх осіб.

Кожем`якін наголосив, що одночасно в статті 6 директив ЄС чітко зазначено, що третя особа принаймні повинна була б знати, що мета передачі майна була спрямована на уникнення конфіскації на основі конкретних фактів і обставин, в тому числі, що передача або придбання здійснювалося безоплатно, або в обмін на суму, значно нижчу ринкової вартості.

Депутат повідомив, що під час підготовки до другого читання законопроекту надійшло 96 поправок від народних депутатів, і комітетом було враховано 20 пропозицій.

Кожем`якін доповів, що 9 листопада за дорученням голови Верховної Ради Володимира Гройсмана було проведено засідання комітету. За результатами цього засідання підготовлено додаткову порівняльну таблицю до законопроекту, і в ній є дві правки, одна з яких технічна - зміна назви проекту.

Він зазначив, що разом з юридичним управлінням ВР будуть доопрацьовані правки щодо ухваленого закону.

Ухвалено закон про підслідність

Рада ухвалила урядовий Закон про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо виконання рекомендацій Європейського Союзу з виконання Україною плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно уточнення підслідності органів досудового розслідування ( №2542а). За це рішення проголосували 325 народних депутатів із 378, зареєстрованих у сесійній залі.

Як зазначив голова Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем`якін, закон є технічним. Зокрема, ним пропонується обмежити повноваження Служби безпеки щодо здійснення досудового розслідування злочинів, залишивши лише злочини про національної безпеки, а також пов`язані із тероризмом.

Крім того, конкретизується підслідність злочинів для органів Державного бюро розслідувань - їм передається право розслідувати злочини, які раніше були підслідні МВС і СБУ, додав депутат.

Законом, зокрема, встановлюється, що слідчі органів Державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування злочинів, вчинених службовими особами, які займають особливо відповідальне становище відповідно до частини першої статті 9 Закону "Про державну службу", особами, посади яких віднесено до першої - третьої категорій посад державних службовців, суддями та працівниками правоохоронних органів, крім випадків, коли досудове розслідування цих злочинів віднесено до підслідності Національного антикорупційного бюро України згідно з частиною п’ятою цієї статті.

Також йдеться про злочини, вчинені службовими особами Національного антикорупційного бюро, заступником генерального прокурора – керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури або іншими прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, крім випадків, коли досудове розслідування цих злочинів віднесено до підслідності детективів підрозділу внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро згідно з частиною п’ятою цієї статті. Крім того, це злочини проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини), крім злочинів, передбачених статтею 422 Кримінального кодексу України.

До дня введення в дію положень частини четвертої статті 216 цього Кодексу повноваження щодо досудового розслідування здійснюють слідчі органи прокуратури, які користуються повноваженнями слідчих, визначеними цим Кодексом, - щодо злочинів, передбачених частиною четвертою статті 216 цього Кодексу.

Після введення в дію положень частини четвертої статті 216 цього Кодексу кримінальні провадження, розпочаті слідчими органів прокуратури, у тримісячний строк передаються слідчими цих органів відповідному органу досудового розслідування з урахуванням підслідності, визначеної цим Кодексом.

До дня введення в дію частини п’ятої статті 216 цього Кодексу повноваження щодо досудового розслідування передбачених нею злочинів здійснюють слідчі органів прокуратури, які користуються повноваженнями слідчих, визначеними цим Кодексом.

Після введення в дію частини п’ятої статті 216 цього Кодексу матеріали кримінальних проваджень, досудове розслідування яких здійснюється органами прокуратури, передаються слідчими органам прокуратури Національному антикорупційному бюро України.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Кримінальні провадження, розпочаті слідчими органів внутрішніх справ, безпеки та прокуратури до дня набрання чинності цим Законом, у тримісячний строк передаються слідчими цих органів відповідним органам досудового розслідування з урахуванням підслідності, визначеної Кримінальним процесуальним кодексом України.

Раніше президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер в листі до президента України Петру Порошенко попереджав, що без антикорупційних законів, які входять в цей пакет, Україна не зможе розраховувати на скасування віз.

Нагадаємо, 5 листопада парламент підтримав 4 "безвізові" ініціативи: "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення положень судового захисту іноземців та осіб без громадянств і врегулювання окремих питань, пов'язаних з протидією нелегальній міграції" (у першому читанні), проект нового Трудового кодексу України (в першому читанні) і "Про зовнішню трудову міграцію".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 736 | Додав: adminA | Теги: антикорупційні закони безвізового п, рада, ухвала
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ