Пт, 2024-04-19, 10:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 13 » Рада ухвалила закон про доступ до публічної інформації
13:24
Рада ухвалила закон про доступ до публічної інформації
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Верховна Рада України ухвалила закон про доступ до публічної інформації, який вніс депутат від БЮТ Андрій Шевченко. За ухвалення відповідного рішення проголосували 408 народних депутатів з 433, зареєстрованих у сесійній залі, повідомляє УНІАН.

Перед цим парламент ухвалив проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення доступу до публічної інформації, автором якого були депутати від Партії регіонів Олена Бондаренко, Володимир Ландік та "нунсівець" Юрій Стець.

- Положення Закону

Перед розглядом цих документів, віце-спікер Адам Мартинюк, який проводив засідання, заявив, що тексти документів суперечать регламенту Верховної Ради.

Водночас автори законопроектів наполягали на їх розгляді парламентом. Після цього Мартинюк поставив на голосування питання, чи бажає Верховна Рада розглядати ці законопроекти "всупереч регламенту". За проголосували 377 депутатів.

Перед розглядом цього питання представники журналістських організацій у ложі преси вивісили плакат "Доступ до інформації зараз або ніколи".

У свою чергу, Мартинюк сказав: "Шановні колеги журналісти, ви можете вішати лозунги у себе в редакціях. Ви приходите на робоче місце не з лозунгами, а з мікрофонами, ручками, і плакати тут не допоможуть. Верховна Рада і без вас знає, що робити".

Після того, як плакат був вивішений, до журналістів підійшли представники комендатури, які попросили згорнути плакати. Після невеличкої суперечки представники комендатури все ж таки згорнути плакат.

Як зазначив перед ухваленням закону голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, даний документ передбачає, що будь-яка інформація, якою володіє чиновник, апріорі має бути доступною для суспільства.

Водночас, за словами Шевченка, це не стосується таємної інформації, конфіденційної інформації, службової інформації. Крім того, додав він, максимально відкритою для громадян має бути вся інформація про використання бюджетних коштів.

Положення Закону

Рада визначила, що публічною інформацією є відображувана або задокументована інформація, яка була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, або інформація, що перебуває у володінні суб'єктів таких повноважень, інших розпорядників публічної інформації.

Парламент встановив обов'язком розпорядників надавати й оприлюднювати інформацію; створювати спеціальні структурні підрозділи або визначати посадових осіб для організації доступу до публічної інформації.

Гарантією доступу є юридична відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації.

Рада встановила, що видами публічної інформації з обмеженим доступом є: конфіденційна, таємна і службова інформація.

Законом визначені умови на обмеження доступу до інформації - зокрема, встановлюється, що обмеження доступу можливе у разі, якщо це необхідно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання безпорядкам або злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, отриманої конфіденційним шляхом.

Також доступ обмежується, якщо розголошення інформації приносить більше шкоди, ніж користі для громадськості.

Парламент також визначив, що обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, то для ознайомлення надається інформація, доступ до якої не обмежений.

Рада визначила, що посадові і службові особи не несуть юридичної відповідальності, незважаючи на порушення ними своїх обов'язків за розголошення інформації про правопорушення або відомостей, що стосуються серйозної загрози здоров'ю і безпеці громадян, навколишнього середовища.

Відповідним законом Рада встановила строки розгляду запитів на інформацію. Закон набуває чинності через 3 місяці від дня його опублікування.

Закон "Про доступ до публічної інформації", розроблений народним депутатом від БЮТ Шевченко, ухвалили в першому читанні ще у липні 2009 року, і досі продовжувалася епопея з його остаточного ухвалення - проти ухвалення були комуністи.

Президент Янукович обіцяв підписати закон "Про доступ до публічної інформації", якщо той буде проголосований Верховною Радою.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 973 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ