Пт, 2024-03-29, 13:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Липень » 14 » Рада вирішила "допрацювати" скасування недоторканності депутатів
13:06
Рада вирішила "допрацювати" скасування недоторканності депутатів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Верховна Рада України сьогодні, 14 липня, підтримала пропозицію про розгляд у першому читанні президентського проекту закону про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів і суддів ( №1776) після 25 серпня.

За постанову про подальшу роботу над законопроектом проголосували 283 народних депутати із 327 зареєстрованих у сесійній залі. При цьому від "Опозиційного блоку", груп "Воля народу" та "Відродження" ніхто не голосував "за".

Як заявив голова Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич, пропонується змінити і встановити термін для подання пропозицій та поправок до законопроекту - до 15 серпня, опрацювання їх комітетами ВР з питань регламенту, бюджету, протидії корупції та євроінтеграції - до 25 серпня.

Комітет ВР з питань правової політики ці пропозиції має опрацювати після отримання відповідних висновків комітетів, після чого надати відповідні документи народним депутатам.

"Рекомендуємо провести розгляд законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів та суддів №1776 на пленарному засіданні Верховної Ради після 25 серпня", - сказав Князевич.

Зазначимо, законопроект про внесення змін до Конституції може бути ухвалений у першому читанні 226 голосами, а в другому - 300, але тільки на наступній сесії. Третя сесія Ради відкриється 1 вересня.

Як нагадує УНІАН, 1 липня Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя встановив, що термін подання пропозицій та поправок до законопроекту - до 10 липня.

Термін опрацювання пропозицій та поправок до законопроекту комітетами з питань правової політики та правосуддя; з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради, з питань бюджету; з питань запобігання і протидії корупції та з питань європейської інтеграції - до 15 липня включно.

"Встановити термін надання народним депутатам документів, передбачених частиною 3 статті 150 регламенту Верховної Ради України, до 10-ї години ранку 16 липня", - сказав Князевич.

Крім того, він зауважив: "Призначити розгляд проекту закону про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів та суддів, реєстраційний номер 1776 від 16 січня 2015 року на пленарному засіданні Верховної Ради України 16 липня 2015 року".

Пізніше депутати повідомили, що законопроект розглядатиметься у парламенті 14 липня.

Нагадаємо, 5 лютого парламент проголосував за спрямування до Конституційного суду України законопроекту №1776 про внесення змін до Основного закону щодо недоторканності народних депутатів і суддів.

2 квітня Конституційний Суд у формі усного слухання розпочав розгляд справи за звернення Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції законопроекту про внесення змін до Основного Закону щодо недоторканності народних депутатів і суддів.

19 червня КС оприлюднив висновок про визнання законопроекту конституційним.

4 червня Верховна Рада ухвалила постанову про План законодавчого забезпечення реформ в Україні. Планом, зокрема, передбачено термін підготовки/прийняття питання про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів і суддів) - ІІІ-IV квартал 2015-2016 року.

Законопроект №1776 вніс до парламенту президент України Петро Порошенко. Згодом він закликав Верховну Раду підтримати його пропозицію. За його словами, ухвалення цього закону стане важливим кроком на шляху відповідності України європейським цінностям, свободі й демократії.

Законопроект пропонує вилучити зі ст.80 Конституції норму про те, що народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані або заарештовані.

Крім того, пропонується в ст.126 змінити норму, згідно з якою суддя не може бути без згоди парламенту затриманий або заарештований до оголошення обвинувального вироку судом.

Пропонується встановити, що суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий і щодо нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до оголошення вироку судом, за винятком затримання при здійсненні або безпосередньо після скоєння важкого або особливо важкого злочину проти життя і здоров'я людини.

Також пропонується долучити до ст.129 Конституції положення такого змісту: "Притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Суддів не можуть притягати до юридичної відповідальності за дії під час здійснення правосуддя, окрім випадків прийняття свідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або здійснення дисциплінарного правопорушення".

Ця частина має набути чинності з дня, наступного після дня публікації закону в разі, якщо на день, який передує дню публікації, Вища рада юстиції є повноважною. Якщо ж ВРЮ не є повноважною, то ці норми набувають чинності через 10 днів з дня формування цього органу.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 753 | Додав: adminA | Теги: рада, допрацювати скасування недоторканно
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ