Сб, 2024-04-27, 02:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 19 » Рада замислила продовжити життя собі і Януковичу і питається дозволу у КС
19:34
Рада замислила продовжити життя собі і Януковичу і питається дозволу у КС
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Верховна Рада направила в КС зміни до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів, президента та місцевих органів влади. За проголосувало 260 депутатів.

Відповідно до перехідних положень закону чергові вибори до Верховної Ради після відновлення положень Конституції України в редакції від 28 червня 1996 року за рішенням Конституційного Суду України від 30 вересня 2010 року № 20-рп/2010 у справі про додержання процедури внесення змін до Конституції України проводяться в останню неділю жовтня 2012 року, передає "Українська правда".

Чергові вибори президента України проводяться в останню неділю березня 2015 року. Водночас в законі прописано, що чергові вибори до Верховної Ради відбуваються в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень Верховної Ради.

Чергові вибори президента проводяться в останню неділю березня п'ятого року повноважень президента України. У разі дострокового припинення повноважень президента України вибори президента України проводяться в період дев'яноста днів з дня припинення повноважень.

Ухвалені зміни визвали обурення опозиційних депутатів. Зокрема, Анатолій Матвієнко зазначив, що провести кампанію з виборів до парламенту за 50 днів може лише партія влади.

Відповідно до Конституції 1996 року вибори до ради слід було б и провести у березні 2011 року. Рада вже раз приймала зміни в Конституцію, але через невизначеність з долею цієї Верховної Ради відмінила результати голосування.

Комісія ВР не досліджувала можливості проведення виборів президента і ВР в один рік, каже віце-спікер

Тимчасова комісія Верховної Ради з питань розробки законопроектів для приведення законодавства у відповідність з Конституцією 1996 року не досліджувала питання щодо можливості проведення одночасних парламентських виборів та президента. Про це сьогодні під час засідання ВР заявив голова цієї комісії Адам Мартинюк.

"З приводу того, чи досліджувала тимчасова спеціальна комісія це питання, то ні. Бо у нас немає таких повноважень", - сказав Мартинюк. За його словами, під час створення комісії ВР чітко визначила її повноваження, передає УНІАН.

"Повноваження комісії полягають в тому, щоб ми виступали в ролі головного комітету з приводу внесення змін до тих законодавчих актів, які необхідно привести у відповідність до рішення Конституційного Суду", - додав він.

В той же час Мартинюк зазначив, що є логічним проведення один рік виборів всіх органів влади.

У БЮТ заявляють про порушення при ухваленні парламентом рішення щодо направлення до КС змін до Конституції

Народний депутат України Сергій Сас (фракція БЮТ) заявив, що при розгляді питання і ухваленні парламентом рішення щодо направлення до Конституційного Суду законопроекту "Про внесення змін до Конституції України" (щодо проведення чергових виборів народних депутатів, президента, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів) було порушено законодавство. Про це Сас заявив на засіданні парламенту.

"Шулерство політичне дійшло до крайньої межі", - сказав Сас.

За його словами, одні й ті ж списки народних депутатів до законопроекту були представлені як у першому законопроекті змін до Конституції, результати голосування за який щодо направлення до КС були скасовані сьогодні, так і під законопроектом, який парламент сьогодні вирішив направити до КС.

Сас наголосив, що у перехідних положеннях змін до Конституції, які ВР сьогодні направила до КС, містяться норми, що суперечать ст. 103 Конституції України. Він вважає, що сьогодні парламент повернувся до даного питання через "вказівки з Банкової", оскільки там були незадоволені запропонованими термінами, які стосувалися виборів Президента України.

Сас наголосив, що сьогодні в парламенті знову стався "той страшний випадок, який завжди в нас буває у ВР, що те, що швидко робиться, сліпе родиться". Він не виключив, що завтра депутати знову будуть переголосовувати рішення щодо направлення до КС законопроекту про внесення змін до Конституції.

Литвин просить ще 40 депутатів приготуватися голосувати за продовження своїх повноважень

Тим часом, голова парламенту Володимир Литвин наголосив, що під час сьогоднішнього голосування "абсолютно і вичерпно" було дотримано норми Регламенту Верховної Ради.

Звертаючись до народних депутатів, він сказав: "40 депутатів (сьогодні за направлення законопроекту змін до Конституції проголосувало 260 народних депутатів, а для ухвалення остаточного рішення необхідно мінімум 300 народних депутатів – ред.), я прошу підготуватися до голосування, коли будемо приймати остаточне рішення".

"Бо всі ви хочете, щоб це рішення було прийнято. Я думаю, що ви це добре всі розумієте", - наголосив Литвин.

Зазначимо, що раніше повідомлялось, що Верховна Рада поки що не направлятиме до Конституційного суду України законопроект про внесення змін до Конституції, які встановлюють п'ятирічні терміни повноважень для президента, Верховної Ради, депутатів Верховної ради Криму, місцевих рад, а також мерів міст.

Вчора голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що у найближчі дні Верховна Рада переголосує законопроект про зміни до Конституції України. Він зазначив, що "завтра-післязавтра" законопроект "Про внесення змін до Конституції України" буде переголосовано. Не відкидав такої можливості і спікер Литвин.

Зазначимо, що 8 жовтня Верховна Рада надіслала до Конституційного суду для отримання висновку законопроект про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів президента, народних депутатів Верховної Ради, депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, сільських, селищних рад та сільських, селищних, міських голів.

Однак 14 жовтня спікер заявив, що не передав до КС цього законопроекту, оскільки виникають питання, парламенту якого скликання стосуються ці зміни і чи стосуються ці зміни місцевих органів самоврядування, які будуть обрані вже 31 жовтня 2010 року.

Як відомо, 1 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення про скасування політреформи 2004 року. Зокрема, КС визнав таким, що не відповідає Конституції України, Закон "Про внесення змін до Конституції України" від 8 грудня 2004 року №2222-IV через порушення процедури його розгляду і ухвалення.

Цей закон передбачав перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження терміну повноважень Верховної Ради до 5 років.

КС відновив дію Конституції України 1996 року і звернувся до органів державної влади з вимогою невідкладно привести українське законодавство у відповідність до Основного закону.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 928 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ