Пт, 2024-04-26, 17:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 18 » Радбез ООН оголосив про створення над Лівією бесполітної зони. Удари можуть нанести вже сьогодні
08:53
Радбез ООН оголосив про створення над Лівією бесполітної зони. Удари можуть нанести вже сьогодні
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Рада Безпеки ООН оголосила про створення над Лівією безполітної зони для того, щоб запобігти бомбардуванням зайнятих опозицією міст і врятувати від загибелі місцеве населення.

Ухвалена в четвер резолюція передбачає закриття повітряного простору для лівійської авіації, можливі бойові дії за винятком застосування наземних сил і замороження рахунків нафтової компанії Лівії та її центрального банку, які пов'язують з лідером країни Муамаром Каддафі, передає РИА "Новости".

- ЗМІ: Франція, Велика Британія, Катар і ОАЕ можуть розпочати бойові дії у Лівії найближчим часом
- Німеччина, Росія і КНР проти вторгнення, але блокувати голосування не стали

Озброєна лівійська опозиція в містах Бенгазі і Тобрук привітала ухвалення резолюції Радбезу ООН, повідомляє Бі-Бі-Сі. У Бенгазі, де базується перехідний уряд Лівії, тисячі людей вийшли на вулиці з прапорами, викрикуючи слова подяки на адресу ООН і, зокрема, на адресу президента Франції Ніколя Саркозі. Над містом прогримів святковий салют.

Проект резолюції №1973 було ініційовано Ліваном, Великою Британією, Францією і США, він обговорювався три дні. При голосуванні 10 з 15 членів СБ ООН висловилися за резолюцію, утрималися п'ять країн, зокрема Росія, Китай і Німеччина. Для ухвалення резолюції достатньо 9 голосів "за" і жодного вето.

Згідно з ухваленою резолюцією, СБ ООН вимагає припинення вогню, насильства і будь-яких нападів на цивільне населення Лівії. Для захисту мирних жителів країни ООН закликає вжити будь-яких заходів за винятком іноземної окупації Лівії або якої-небудь її частини. Причому важлива роль в цьому відводиться співпраці з Лігою арабських держав.

Що стосується безполітних зон, то заборона на польоти не стосуватиметься літаків, які доставлятимуть гуманітарні вантажі, медикаменти, продовольство, а також тих,що евакуюють іноземних громадян з Лівії.

Резолюція передбачає, що держави-члени ООН не даватимуть дозволу ніяким лівійським літакам на зліт, посадку або проліт над їх повітряним простором, якщо окремі польоти не були санкціоновані заздалегідь Комітетом СБ з санкцій.

Влада Лівії заявила, що ухвалена Радбезом резолюція, що робить легітимними авіаудари по позиціях урядових військ, ставить під загрозу єдність країни і побічно закликає лівійців вбивати один одного.

"Резолюція демонструє агресивний настрій міжнародного співтовариства і ставить під загрозу єдність і стабільність Лівії", - сказав заступник міністра закордонних справ Лівії Халед Кааїм. "Лівія готова до припинення вогню і перемир'я з повстанцями, що воюють проти Каддафі, але ми хочемо обговорити, як саме це може бути досягнуто", - продовжив Кааїм.

Напередодні перед ухваленням резолюції ООН Каддафі пригрозив, що у разі інтервенції готовий відкрити вогонь по всіх літаках і суднах в районі Середземного моря. "Всі рухомі об'єкти, як військові, так і цивільні, стануть мішенями при нашому контрнаступі", - йдеться в повідомленні, опублікованому лівійськими державними ЗМІ.

Лівійський лідер Муаммар Каддафі в четвер запропонував повстанцям в Бенгазі на сході країни добровільно скласти зброю або готуватися до битви. Звертаючись до повстанців, Каддафі сказав, що всім тим, хто відмовиться скласти зброю, "пощади не буде", і пообіцяв, що солдати обшукають кожен будинок в Бенгазі.

З середини лютого в Лівії проходять виступи з вимогою відставки лідера країни Муамара Каддафі, який править країною більше 40 років. Міжнародні організації заявляють про тисячі жертв сутичок повсталих з урядовими військами. Каддафі заявляє, що це не так, а армія бореться з бандитами, які тероризують населення.

Проти лівійського керівництва 26 лютого вже була ухвалена резолюція санкцій СБ ООН. Заходи, покликані зупинити вбивства супротивників режиму Каддафі, зокрема, передбачають ембарго на торгівлю зброєю з Лівією, замороження рахунків і заборону на зарубіжні поїздки лівійського лідера, його сім'ї і ряду його наближених.

ЗМІ: Франція, Велика Британія, Катар і ОАЕ можуть розпочати бойові дії у Лівії найближчим часом

Франція, Велика Британія, Катар і ОАЕ можуть нанести авіаудари по позиціях лівійського лідера Муамара Каддафі вже в найближчі години - після голосування в Радбезі ООН по резолюції про захист цивільного населення Лівії. Про це повідомляє агентство France Presse з посиланням на французькі дипломатичні джерела.

"Авіаудари можуть бути нанесені цієї ночі або в п'ятницю", - заявило агентству джерело.

За інформацією агентства, починаючи з суботи в Парижі може пройти трьохсторонній саміт з ситуації в Лівії Євросоюзу, Африканського Союзу і Ліги арабських держав.

"Сьогоднішня резолюція - це могутня відповідь на екстрену ситуацію в Лівії", - сказала відразу після голосування представник США в ООН Сюзан Райс. "Міжнародне співтовариство об'єдналося, щоб засудити дії Каддафі і його режим, і вимагати, щоб цей режим припинив насильство проти лівійського народу", - заявив представник Великої Британії в ООН сер Марк Грант.

У п'ятницю британський прем'єр Девід Кемерон проведе нараду кабінету міністрів, після чого виступить із заявою в Палаті общин.

Від імені Франції із заявою виступив міністр закордонних справ країни Ален Жюппе. "У той час, як я зараз тут виступаю, війська полковника Каддафі продовжують атакувати міста і території, які вже були вільними. Ми не можемо дозволити цим розпалювачам війни продовжувати в тому ж дусі. Ми не можемо кинути напризволяще мирних громадян і жертви жорстоких репресій. Ми не можемо дозволити, щоб законність і загальнолюдські моральні засади було зганьблено. Саме з цих причин Франція доклала всіх своїх сил, щоб разом з міжнародним співтовариством, у співпраці з Великою Британією, ООН та іншими сторонами скласти проект резолюції, яка і була запропонована", - заявив Жюппе.

Італія тим часом готова надати свої військові бази для втілення прийнятої резолюції в життя, цитує агентство Reuters джерела в італійському уряді. Мова може йти про застосування сіцілійської бази ВВС, яка здійснює постачання шостій флотилії ВМС США. Ця база НАТО розташована ближче за всіх до Лівії і може бути використана у військових цілях, повідомило джерело агентства після того, як стало відомо про ухвалення резолюції СБ ООН.

Ідею створення безполітних зон висунули Франція і Велика Британія і підтримала Ліга арабських держав. Ліван - єдина арабська країна в СБ ООН - узяв ініціативу в свої руки, щоб вона виходила формально від держав регіону. Разом з тим поки залишаються без відповідей питання про те, хто забезпечуватиме контроль над повітряним простором Лівії, наскільки він взагалі буде корисний. В цьому випадку поки неясно, яким країнам доведеться воювати на лівійській землі. Франція і Велика Британія також пропонують нанести точкові авіаудари по військових аеродромах Каддафі.

Німеччина, Росія і КНР проти вторгнення, але блокувати голосування не стали

Влада Німеччини називає ухвалену в п'ятницю резолюцію Ради Безпеки ООН з Лівії достатньо ризикованою. Про це заявили в Міністерстві закордонних справ країни.

У заяві відомства, зокрема, йдеться, що німецькі військові частини не братимуть участь у військовій операції в Лівії. При цьому керівництво Німеччини не міняє своєї позиції в тому, що лівійський лідер Муамар Каддафі має припинити вести військові дії проти свого народу.

Росія утрималася при голосуванні, побоюючись, що така міра приведе до масштабної інтервенції, і постраждає цивільне населення, як заявив після голосування постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін. "Робота над документом не відповідала наявній в СБ практиці", - сказав Чуркін. За його словами, були по суті залишені без відповіді представлені Росією і рядом членів СБ ООН "конкретні і абсолютно закономірні питання щодо того, як забезпечуватиметься режим безполітної зони і які будуть правила і межі застосування сили".

Більш того, як сказав дипломат, проект резолюції мінявся буквально на очах, відходячи від спочатку заявленої концепції Ліги арабських держав. "У текст виявилися включеними положення, що відкривають двері для проведення масштабної військової інтервенції", - підкреслив Чуркін.

"Ми послідовно і твердо виступаємо за безумовне забезпечення захисту цивільних осіб. Керуючись саме цим базовим принципом і спільними гуманітарними цінностями зі співавторами проекту та іншими членами СБ ООН, Росія не перешкодила ухваленню резолюції. Проте переконані, що найкоротший шлях до надійної безпеки мирного населення і довгострокової стабілізації обстановки в Лівії - негайне припинення вогню", - заявив Чуркін.

Китай також виступає проти силового вирішення лівійської кризи і застерігає від ескалації збройного конфлікту в регіоні, заявила офіційний представник МЗС КНР Цзян Юй, коментуючи ухвалення нової резолюції Радбезу.

"Ми виступаємо проти застосування сили в міжнародних відносинах", - зазначила Цзян Юй, повідомивши, що Китай продовжує дотримуватися власної позиції з цілого ряду ключових аспектів резолюції.

"Беручи до уваги заклопотаність і позицію арабських країн і Африканського Союзу, а також особливість ситуації у Лівії, Китай і зацікавлені країни утрималися і не блокували ухвалення резолюції", - пояснила представник МЗС КНР.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 992 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ