Чт, 2024-04-25, 06:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 28 » Радбез ООН позачергово "найрішучішим чином" засудила бійню в Сирії
10:56
Радбез ООН позачергово "найрішучішим чином" засудила бійню в Сирії
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Рада Безпеки ООН в ніч проти 28 травня провела незаплановане засідання щодо Сирії, повідомляє ИТАР-ТАСС. Протягом трьох годин члени РБ обговорювали в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку проект заяви з останніх подій в Сирії, представлений Францією і Великобританією. У результаті Радбез ухвалив заяву, в якій засудив офіційний Дамаск.

З ініціативою зустрічі виступила Великобританія. Франція, в свою чергу, розповсюдила в Раді Безпеки проект заяви, в якому зажадала від уряду Сирії "негайно припинити застосування важкого озброєння в населених пунктах і відвести війська, розташовані в центрах або навколо них".

У своєму виступі на закритому брифінгу перед членами Ради безпеки ООН норвезький генерал Роберт Муд повідомив, що оонівські експерти проводять на місці незалежне міжнародне розслідування. Вони, зокрема, встановили після обстеження всіх жертв, що частина жителів загинула в результаті обстрілу, причиною смерті інших стали постріли з близької відстані і ножові поранення.

Муд заявив, що всі, хто причетний до трагедії в сирійському місті Ель-Хоула, за 170 км на північ від Дамаска, "понесуть покарання". За його словами, "незалежно від того, хто першим спровокував кровопролиття або на нього відповів, - не втече від відповідальності".

"Це злочин націлений проти майбутнього Сирії, проти сподівань сирійського народу, і йому немає виправдань, так як більшість загиблих - діти і підлітки, ті, кому належить будувати цю країну", - підкреслив Муд.

Повідомлялося, що в результаті обстрілу Хули в ніч проти 26 травня загинули 114 осіб, в тому числі 32 дитини. Правда, на засіданні Радбезу глава Місії ООН по спостереженню в Сирії (МООНСС) Муд назвав меншу цифру - 108 загиблих. Між тим заступник генерального секретаря ООН з миротворчих операціями Ерве Ладсус, який був присутній на брифінгу, сказав журналістам, що це "оцінка, представлена МООНСС".

При цьому Reuters, посилаючись на неназваного дипломата ООН, вказує більше число жертв - щонайменше 116 людей вбито, 300 поранено, передає РИА "Новости". У свою чергу Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей заявила, що на даний момент ООН "перевірила повідомлення про смерть 90 осіб, включаючи 34 дітей у віці до 10 років". Піллей не виключила, що з урахуванням "непідтверджених повідомлень кількість загиблих може бути набагато вищою".

Відповідальність за обстріл Хули правозахисники покладають на режим Башара Асада. В армії відкидають звинувачення: "Там були вбиті жінки, діти та люди похилого віку. Сирійська армія так не діє".

Вбивство мирного населення в Хулі раніше засудила більшість західних країн, а також ООН в особі генсека Пан Гі Муна і спецпосланця у Сирії Кофі Аннана та Ліга арабських держав.

"У спільній заяві голови ООН і його посланника наголошується, що непропорційне використання сили є грубим порушенням міжнародного права і зобов'язань сирійського уряду припинити насильство і не використовувати важке озброєння в населених пунктах", - говориться в повідомленні.

У заяві генсека ООН і його спецпредставника виражається глибока стурбованість з приводу незахищеності цивільного населення Сирії. "Генеральний секретар ООН Кофі Аннан і вимагають, щоб влада Сирії негайно припинила використання танків і артилерії в населених пунктах. Вони повторили, що насильство в Сирії у всіх його формах повинно бути припинено", - інформує центр новин ООН.

У повідомленні також підкреслюється, що Аннан дав сирійській владі ясно зрозуміти, чого очікує від них міжнародне співтовариство, і в ході майбутнього візиту до Сирії має намір повторити це попередження.

Радбез ООН "найрішучішим чином" засудила бійню в містечку Хула

Рада Безпеки ООН "найрішучішим чином засудила підтверджені спостерігачами ООН вбивства десятків чоловіків, жінок і дітей, а також поранення сотень людей в сирійському селі Ель-Хоула в околицях Хомса".

У прийнятій увечері 27 травня за часом Східного узбережжя США, після тригодинних обговорень, заяві для друку члени Ради наголосили, що вбиті мирні жителі загинули в результаті "атак, що включали серію обстрілів житлового району артилерією і танками урядових військ".

Члени РБ ООН також засудили "вбивства мирних жителів пострілами з близької відстані".

"Таке обурливе використання сили проти мирного населення є порушенням відповідних норм міжнародного права і зобов'язань, взятих на себе сирійським урядом по резолюціям 2042 і 2043 РБ ООН, припинити насильство в усіх його формах, включаючи припинення використання важких озброєнь в населених центрах", - вказується в документі.

Члени РБ звернулися з проханням до генерального секретаря ООН з участю МООНСС продовжити розслідування цих нападів і доповісти Раді про його результати.

У заяві також міститься адресована уряду Сирії вимога "негайно припинити застосування важкого озброєння в населених центрах і негайно відвести свої війська і свої важкі озброєння, розташовані в населених центрах або навколо них, і повернути їх в казарми".

Члени СБ ООН висловили повну підтримку зусиллям спецпредставника ООН і ЛАД Кофі Аннана, спрямованим на "виконання в повному обсязі його плану сирійського врегулювання, який складається з шести пунктів".

Вони звернулися до нього з проханням в ході майбутньої найближчим часом поїздки до Сирії "довести до сирійських сторін, і в першу чергу сирійського уряду, в недвозначних виразах засудження та вимоги Ради Безпеки".

Тим часом в сирійському місті Хама 27 травня в результаті операції урядових військ 33 осіб були вбиті, серед них семеро - діти. Про це повідомляють західні агентства з посиланням на сирійський правозахисний центр, який базується в Лондоні. Квартали Хами обстрілювалися з кулеметів і мінометів незабаром після надзвичайного засідання Ради Безпеки ООН.

Влада Сирії створила комісію, яка розслідує масову загибель жителів у Хулі

Уряд Сирії сформував спеціальну комісію для розслідування масової загибелі жителів села Хула в п'ятницю і суботу минулого тижня, повідомив офіційний представник МЗС країни Джихад Макдесі. За його словами, результати розслідування будуть оголошені протягом трьох найближчих днів, передає "Інтерфакс".

Водночас дипломат зазначив, що "держава, армія та правоохоронні органи не зацікавлені в тому, щоб на території країни відбулася така кривава бійня".

Викликане цією подією "цунамі безвідповідальних висловлювань західних чиновників, прийняття ними на віру бездоказових звинувачень на адресу сирійської армії - це свідома ставка на очорнення честі і гідності сирійських військових і розчленування Сирії шляхом іноземної агресії", сказав він.

Дипломат підкреслив, що, згідно з сирійською конституцією, країна має повне право захищати своїх громадян від збройних угруповань, на які він поклав всю відповідальність за продовження кровопролиття в країні.

За його словами, саме нестабільність в Сирії є сприятливим ґрунтом для діяльності терористів з "Аль-Каїди" та інших екстремістських організацій.

Він піддав критиці низку країн регіону за підтримку дій сирійської опозиції і її збройних угруповань. Макдесі підкреслив, що "за кров, пролиту сирійським народом, несуть відповідальність керівництва країн регіону, які закривають очі на перехід з їх територій до Сирії озброєних терористів, відкрито їх підтримують і фінансують".

Представник МЗС сказав: "Ми визнаємо, що в країні є криза, однак бачимо її вирішення не в підриві стабільності. Ніхто не може точно назвати час врегулювання кризи, але якщо сирійська зарубіжна опозиція і країни, які підтримують її, погодяться на політичне врегулювання кризи, ми зможемо припустити її швидке вирішення".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 873 | Додав: adminA | Теги: засудила бійню, радбез ООН, Сирії
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ