Вт, 2024-04-16, 19:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Жовтень » 25 » Развозжаєва катували спецзасобами і погрожували вбити його дітей
12:46
Развозжаєва катували спецзасобами і погрожували вбити його дітей
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/
Голова Суспільної наглядової комісії (СНК) Москви Валерій Борщов розповів, що опозиціонера Леоніда Развозжаєва вивозили з України в кайданах, катували спецзасобами і погрожували вбити дітей і дружину у разі відмови дати свідчення. 

За словами Борщова, він був шокований тим, що почув від Развозжаєва.

"Те, що ми почули, справило приголомшливе враження", - сказав Борщов на прес-конференції 24 жовтня після відвідин Развозжаєва в СІЗО "Лєфортово". "Ми зіткнулися з новим явищем, новим методом, новою практикою боротьби з інакомисленням", - додав Борщов.

За його оцінкою, "йде реставрація використання досвіду сталінського часу періоду тридцятих років, коли викрадали і вбивали генералів Білої армії".

"Це методика ЧК", - вважає Борщов.

У свою чергу, член СНК Любов Волкова заявила, що Развозжаєв під час зустрічі з представниками громадськості перебував у "загальмованому стані, але не сказав, чому, бо поряд стояли правоохоронці".

"Він надав свідчення під важкими тортурами. Ми були в шоці", - зазначила Волкова.

Правозахисники Суспільної наглядової комісії вважають, що до Развозжаєва були застосовані спецзасоби, оскільки його міміка і жести були неприродними.

"Ми звернули увагу, що коли він з нами розмовляв, він докладав якісь зусилля волі, і риси обличчя, його міміка не була живою - вона була, як у людини, що мало не з мертвого одра якогось піднялася, вона була неприродно скута. І ми вважаємо, що до нього якісь спецзасоби застосовувалися", - сказала член СНК Лідія Дубікова.

"Це цілком можливо і цілком реально, тому що він, хоча говорив все правильно, але губився, трішки сповільнено, трішки скуто", - додала вона.

За словами Дубікової, Развозжаєв у бесіді з групою правозахисників згадав, що боїться нових знущань.

"І ще він згадав, що "я боюся тут залишатися". Ми говоримо: Як боїтесь? Це дуже хороше СІЗО, хороші співробітники, персонал, що лояльно ставиться. Він каже: "Я боюся" - Чого ви боїтесь? - "Я боюся, що знову прийдуть ці і знову наді мною знущатимуться", - навела Дубікова діалог з опозиціонером.

Голова СНК: Операція із затримання Развозжаєва була узгоджена на всіх рівнях

Зі слів Борщова, операція із затримання і доставлення з України до Москви Развозжаєва була узгоджена на всіх рівнях. "Операція була розроблена, узгоджена і з українською стороною, керували нею, звісно, з Москви", - сказав він.

За його словами, Слідчий комітет має в своєму розпорядженні інформацію про тих, хто доставив Развозжаєва до Москви.

"Вони знають, хто ці люди", - сказав Борщов.

Борщов також розповів про те, як Развозжаєва везли з України до Москви.

"Його заштовхнули в мікроавтобус, зв'язали ноги скотчем, наручники на руки наділи і ланцюгом зв'язали ноги. А між наручниками і ланцюгом на ногах з'єднали ще ланцюгом, такі кандали у фільмах показують", - сказав правозахисник.

"Це катувальний прийом. Сам він говорить, що це робили професіонали: наручники надягали не на голе тіло, щоб не було слідів", - сказав Борщов.

Правозахисники: Развозжаєва катували два з половиною дні

Правозахисник додав, що спершу Развозжаєва перевезли у Брянську область в підвал будинку.

"Там буквально два з половиною дні йшов катувальний процес, але це були психологічні тортури. Це робилося у супроводі погроз. Говорили, що знають все про його дітей, що діти будуть мертві і дружина. Ці дні його ще й не годували і не пускали в туалет", - сказав Борщов.

Правозахисники вважають, що Развозжаєва примушували звести наклеп на лідерів протестного руху Сергія Удальцова і Олексія Навального.

Вони зауважили, що Развозжаєв сказав правозахисникам, що йому погрожували зробити укол "сироватки правди", після якого він міг би стати інвалідом.

"Це були тортури психологічні - вони говорили, що можуть убити його дружину і дітей, і, крім того, йому, наприклад, пропонували зробити укол "сироватки правди", казали, що якщо йому зроблять цей укол, то після цього він стане ідіотом. Йому принесли спеціальний таз, тому що думали, що йому буде погано", - розповіли правозахисники.

За їхніми словами, Развозжаєву казали, що від "сиворотки правди" він назавжди втратить пам'ять, частково деградує, а можливо, і повністю втратить людську гідність.

"Йому казали, що вб'ють його двоє дітей. Казали, що його, по суті, більше немає - ніхто його не пригадає, не знайде", - навела Дубікова розповідь Развозжаєва про погрози, що прозвучали на його адресу.

Результати розмови в СІЗО "Лєфортово" Развозжаєва Суспільно-наглядова комісія Москви надішле президентові РФ Володимиру Путіну, керівникові Слідчого комітету РФ Олександру Бастрикину, генпрокуророві Юрію Чайці.

"Ми підготували акт нашої перевірки. Цей акт буде направлений генпрокуророві, керівникові Слідчого комітету, міністрові юстиції, уповноваженому з прав людини і президента", - сказав Борщов.

Він уточнив, що документ буде відправлено адресатам вже 25 жовтня.

"Нам здається, цей випадок дуже важливий, він глобальний. Він заслуговує на серйозну увагу президента, важлива його реакція, як він оцінює - це рядова операція спецслужб чи зміна політичного напряму", - сказав Борщов.

Раніше повідомлялось, що у Слідчому комітеті Росії заперечили катування Леоніда Развозжаєва під час допиту.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 1082 | Додав: adminA | Теги: Развозжаєва катували, вбити його дітей
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ