Пт, 2024-04-26, 22:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 24 » Резолюція ЄП: прямий заклик випустити Тимошенко і Ко, непрямий бойкот Євро
19:24
Резолюція ЄП: прямий заклик випустити Тимошенко і Ко, непрямий бойкот Євро
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Європейський парламент закликав українську владу звільнити "ув'язнених, які були засуджені з політичних мотивів". Відповідний заклик міститься в резолюції, яку ЄП ухвалила у четвер, 24 травня.

"ЄП знову заявляє про своє занепокоєння з приводу судових процесів проти колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників уряду, які не були проведені відповідно до європейських стандартів - справедливо, неупереджено, прозоро і незалежно. ЄП закликає до негайного звільнення всіх ув'язнених, засуджених з політичних мотивів, зокрема лідерів опозиції", - наголошується в резолюції.

У документі ЄП закликає українську владу прояснити ситуацію з "в'язнями з політичних мотивів" до початку виборчої кампанії.

Також європарламентарі закликали керівництво України забезпечити прозорість касаційного процесу у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко, який має відбутися відповідно до чесних правових норм і європейської практики.

Крім того, ЄП висловив жаль у зв'язку з тим, що Вищий спеціалізований суд України відклав розгляд касації у "газовій справі" Тимошенко до 26 червня поточного року і застеріг від затягування цього судового процесу.

У тексті резолюції є також заклик до української влади дотримуватися прав всіх "ув'язнених з політичних мотивів", зокрема Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка, а також забезпечити їх необхідною медичною допомогою, доступом адвокатів, родичів та інших осіб, зокрема посла ЄС в Україні.

"ЄП засуджує використання сили з боку тюремних наглядачів проти Тимошенко, і нагадує про зобов'язання України невідкладно розглядати будь-які скарги з приводу застосування тортур чи інших форм жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність поводження", - наголошується в резолюції.

Європарламентарі очікують, що українська влада відреагує на досягнуті домовленості з приводу належного медичного лікування Тимошенко, а також присутність компетентних представників від ЄС на судовому розгляді апеляційних, касаційних та інших судових процесів стосовно колишнього прем'єр-міністра України.

"ЄП наполягає на тому, що всі судові справи проти колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників відбулися у відповідності до європейських стандартів - справедливо, неупереджено, прозоро і незалежно, а також засуджує той факт, що українська влада порушує нові політично мотивовані справи проти Тимошенко та інших осіб, що суперечить принципам верховенства закону", - зазначено в резолюції.

Крім того, в документі йдеться про необхідність розрізняти політичну і кримінальну відповідальність, а також внести зміни до Кримінального кодексу України.

- Політики ЄС під час Євро-2012 в Україні мають відвідати політв'язнів

Європейський парламент закликає всіх політиків Європейського Союзу, які вирішили в офіційному статусі поїхати на матчі Євро-2012 до України, відвідати "політичних в'язнів" і публічно висловити позицію щодо ситуації в країні.

"ЄП сподівається на успіх чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Польщі та Україні і закликає європейських політиків, які бажають відвідати матчі Євро-2012, публічно заявити про свою позицію з приводу політичної ситуації в країні і спробувати відвідати політичних ув'язнених, або відвідувати матчі в особистому статусі, а не як високі особи", - зазначено в резолюції, ухваленій Європарламентом у четвер, 24 травня.

Як відомо, Україна і Польща в червні прийматимуть чемпіонат Європи з футболу 2012 року. Кілька європейських політиків уже заявили, що не мають наміру відвідувати матчі Євро-2012 в Україні через ситуацію, пов'язану з кримінальним переслідуванням представників опозиції і вибірковим правосуддям.

- Європарламент очікує від України комплексних реформ і чесних парламентських виборів

Європейський парламент заявляє, що проведення чесних і справедливих парламентських виборів в Україні матиме вирішальне значення для майбутнього країни.

"ЄП наголошує, що вирішальне значення матимуть вільні, справедливі та прозорі парламентські вибори в Україні в цьому році, зокрема забезпечення права лідерів опозиції взяти участь у них", - зазначено в резолюції, ухваленій ЄП у четвер, 24 травня.

У резолюції йдеться і про необхідність проведення комплексних реформ, які необхідні для подальшого наближення України до європейських норм і стандартів. "ЄП наголошує, що зближення України та ЄС має будуватися на прихильності до європейських цінностей і свобод. ЄП наголошує, що наріжним каменем цих стандартів має бути незалежна судова система", - наголошується в документі.

У тексті резолюції йдеться також і про те, що в Україні досі не проведено всеохопної судової реформи, яка б гарантувала справедливий і незалежний судовий процес. "Ці реформи мають здійснюватися у тісній співпраці з Венеціанською комісією", - зазначають європарламентарі.

Також депутати ЄП наголошують, що майбутнє підписання та ратифікація Угоди про асоціацію залежить від поліпшення ситуації з правами людини в Україні. Зокрема, йдеться про декриміналізацію в рамках реформування Кримінального кодексу, верховенство права, зміцнення демократії, припинення політичного переслідування опозиції, а також про вільні і справедливі вибори.

У резолюції йдеться і про високий рівень корупції і зловживань службовим становищем в Україні, що потребує відповідної реакції з боку влади.

ЄП зазначає і те, що в Україні вже запроваджуються важливі реформи у політичній, економічній і соціальній сферах, однак цього наразі ще недостатньо. "ЄП наголошує, що проблеми у відносинах між Україною та ЄС можуть бути вирішені лише на основі чіткого бажання з боку української влади втілювати необхідні реформи, зокрема, правової та судової систем", - наголошується в резолюції.

Зазначимо, що Гельсінська комісія вважає, що вибори в Раду може бути зіпсовано. Факт ув'язнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка шкодить виборам до Верховної Ради. Про це йдеться в заяві глави Комісії Сполучених Штатів Америки з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінська комісія) Крістофера Сміта.

- Європарламент закликає Київ законодавчо заборонити дискримінацію за сексуальною орієнтацією

Європейський парламент засудив насильницькі дії в ході подій в Києві, організованих представниками сексуальних меншин 20 травня поточного року у рамках "Kyiv Pride".

"ЄП засуджує насильство і створення загрози під час подій "Kyiv Pride" 20 травня 2012 року, під час яких двох лідерів гей-параду було побито, а сам парад скасовано", - сказано в резолюції ЄП щодо боротьби з гомофобією в Європі, схваленій у четвер.

Європарламентарі в цьому документі серед іншого закликають Україну прийняти закон, який би забороняв дискримінацію, зокрема за ознаками сексуальної орієнтації. "ЄП вважає, що поточні події в Україні не відповідають цій вимозі, і закликає українську владу негайно відкликати відповідні законопроекти і запропонувати законодавство, що забороняє дискримінацію, у тому числі за ознаками сексуальної орієнтації", - сказано в тексті резолюції.

Також ЄП закликає Київ узяти на себе зобов'язання гарантувати безпеку заходів "Kyiv Pride" наступного року.

Раніше свою стурбованість з приводу насильницьких дій на гей-параді в Києві висловила і Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.

20 травня в Києві мав відбутися гей-парад. Проте напередодні цього заходу міліція порадила організаторам гей-акції відмовитися від маршу, повідомивши, що декілька сотень ультраправих футбольних хуліганів були на шляху до місця проведення маршу з метою зриву заходу.

При цьому, за повідомленнями ЗМІ, близько 10 молодих людей встигли напасти на активістів співтовариства лесбіянок, геїв, бі- і транссексуалів і побили їх, використавши сльозоточивий газ. Сам гей-парад було скасовано, щоб убезпечити його учасників.

- Київ поділяє сигнал ЄП про важливість проведення чесних виборів

Представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв вважає, що депутати Європейського парламенту (ЄП) продемонстрували абсолютну єдність у питанні бачення майбутнього відносин між Україною та ЄС, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми уважно відстежували дискусію в Європарламенті з приводу ситуації в Україні, яка, як завжди, була напруженою, емоційною і водночас конструктивною і стимулюючою. З радістю можна відзначити продемонстровану в ЄП абсолютну єдність у питанні стратегічного бачення подальшого розвитку відносин між Україною та ЄС, а саме - перспективи повноправного членства України в ЄС", - сказав Єлісєєв.

За словами українського дипломата, депутати ЄП підтвердили позицію щодо зближення України з ЄС шляхом підписання, ратифікації та подальшої імплементації Угоди про асоціацію.

"Такі Угоди, на порозі підписання яких перебуває Україна і Євросоюз, завжди характеризуються підвищеними емоціями, а також, що недивно, конструктивною критикою", - вважає Єлісєєв.

У зв'язку з цим, за його словами, логічно, що рух України як європейської держави на цьому шляху, розвиток внутрішньої ситуації, темпи демократичних і економічних реформ розглядаються "під мікроскопом" і на основі суттєво підвищених критеріїв, вимог і очікувань.

"В Україні не залишать без уваги зауваження та рекомендації, які є в тексті резолюції ЄП і пролунали під час дискусії 22 травня. Позиція української сторони щодо кожного з цих питань постійно передається і передаватиметься нашим європейським партнерам", - зазначив дипломат.

Він також назвав конструктивним той факт, що в резолюції йдеться про ініціативу прем'єр-міністра України Миколи Азарова і президента ЄП Мартіна Шульца з приводу лікарів для медичної допомоги екс-прем'єру Юлії Тимошенко, а також з приводу запрошення європейського фахівця для експертного супроводу касації та інших судових розглядів справ Тимошенко.

"Прикметно, що в ЄС почули, що українська сторона відкрита для діалогу на тему, в якій тривалий час переважають емоції, стереотипи та інсинуації. Сприйняла сигнал про діалог і українська сторона, незважаючи на те, що його було подано під гострим соусом від шеф-кухарів європейської кухні", - наголосив Єлісєєв.

Він також додав, що Київ підтримує і поділяє сигнал резолюції ЄП про необхідність вільного і чесного проведення парламентських виборів у жовтні цього року і забезпечить усі необхідні умови для демократичного їх проведення, у відповідності до стандартів ОБСЄ.

"І останнє: про футбольний чемпіонат Євро-2012 в Україні та Польщі. Ми з вдячністю почули консолідований позитивний сигнал ЄП про це футбольне свято. Було докладено безпрецедентних зусиль для підготовки цього турніру, і наша країна готова до його успішного проведення. Тому спорт має залишитися поза політикою, а Євро-2012 в Україні - поза бойкотом", - резюмував представник України при ЄС.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1254 | Додав: adminA | Теги: непрямий бойкот Євро, ко, Резолюція ЄП, випустити Тимошенко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ