Сб, 2024-04-20, 03:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 4 » РФ визнала, що давала Європі менше газу. Але Путін звинувачує Київ
18:12
РФ визнала, що давала Європі менше газу. Але Путін звинувачує Київ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Росія на декілька днів знизила поставки газу до Західної Європи, в обсязі до 10%, але потім обсяги газу, що поставляється, повернулися до показників, передбачених контрактом. Про це повідомив заступник голови правління холдингу "Газпром" Андрій Круглов, передає РИА "Новости".

В суботу глава уряду РФ Володимир Путін зустрівся з віце-прем`єром Ігорем Сєчиним і заступниками голови правління "Газпрому" Олександром Медведєвим і Андрієм Кругловим і обговорив із ними ситуацію в енергетиці взагалі, а також навколо поставок газу в європейські країни.

Він запитав, як зараз виконуються поставки газу, зокрема, в європейські країни.

Круглов визнав, що протягом декількох днів було невелике зменшення поставок у ці країни обсягом до 10%, але потім поставки повернулися в обсяги, передбачені контрактом.

Він також зазначив, що "Газпром" не зможе поставити європейським споживачам додаткові обсяги газу, які вони просили.

Раніше ряд європейських країн заявили, що недоотримують обумовлені контрактами обсяги російського газу.

Заступник голови правління "Газпрому" Медведєв у четвер сказав, що у зв`язку із суворою зимою компанія, навпаки, максимально збільшила поставки до Європи - їх добовий обсяг відповідає 180 мільярдам кубометрів газу. Медведєв висловив здивування з приводу повідомлень про нібито значні скорочення поставок російського газу до Європи. Проте прес-секретар Єврокомісії Марлене Хольцнер у п`ятницю заявила, що Росія скоротила поставки газу в дев`ять європейських країн.

"По далекому зарубіжжю заявки виконуються відповідно до контракту в даний час, ми бачимо, що обсяг заявок збільшився, у нас існує затверджений графік поставок газу до Західної Європи", - заявив Круглов.

За його словами, в рамках цього графіка поставки здійснюються.

"Але додаткові обсяги, які наші західноєвропейські партнери просять поставити", "Газпром" наразі задовольнити не може", - сказав заступник голови правління компанії.

Нагадаємо, повідомлення про зниження постачань російського газу до Італії й інших країн почали надходити першого лютого з посиланням на джерела в газовій галузі.

"Газпром" намагався звинуватити у зменшенні постачань Україну, заявивши, що вона відбирає газ на рівні річного об'єму в 60 млрд кубометрів, що значно більше контрактних обсягів. Проте спроба не увінчалася успіхом і Європу російському монополістові переконати не вдалося. Польща заявила, що недоотримує газ з ГТС Бєларусі, що повністю належить Росії.

Українські урядовці також відреагували на звинувачення, підтвердивши, що саме "Газпром" зменшив постачання газу до Європи.

Путін продовжує твердити, що Київ забирає газу більше, ніж за контрактом

Прем`єр-міністр Росії Володимир Путін доручив "Газпрому" допомогти Україні задовольнити її потреби газу, який вона споживає понад контракт. Про це російський прем`єр сказав на зустрічі з віце-прем`єром Ігорем Сєчиним, а також із заступниками керівника "Газпрому" Олександром Медведєвим і Олександром Кругловим.

"Те, що в рамках 50 (млрд. куб. м), – це в рамках контракту, а ось те, що понад 50 (млрд. куб. м), – це виходить навіть за рамки того контракту, який вони хотіли скоротити. Але втім, треба Україні допомагати і в повному обсязі задовольняти їхні потреби", - сказав Путін.

На це Круглов сказав: "Єсть".

Він повідомив, що Білорусь і Молдова одержують газ відповідно до контрактів, а в Україні минулого тижня був відзначений перебір газу.

"Порівняно з контрактом (контракт 135 млн. щоденний відбір), там було від 150 до 170, і за річним обсягом у нас укладено договір на 27 млрд. Якщо в такому режимі, то далі буде відбір близько 50 млрд.", - сказав Круглов.

При цьому він зазначив, що поки що контракт з Україною не переписаний.

На це Путін зазначив, що "наші партнери оголосили про те, що вони хотіли б купувати в нас не більше 27 млрд.".

При цьому Медведєв заявив, що якщо так і далі піде, буде близько 60 млрд. за рік.

Експерт: недобір газу Європою та перебір Україною – простий збіг

Узгоджені обсяги газу, які Україна має споживати і споживала до початку холодів - це приблизно 113 млн куб м газу в день, але аномальні холоди призвели до того, що ми спочатку підвищили щоденне споживання до 130 млн куб м. газу, а вже вчора подали заявку на 160 млн куб м природного газу, яку російська сторона задовольнити не змогла. Про це повідомив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, передає УНН.

За його словами, "Газпром" не зміг задовольнити нашу заявку, тому що у нього просто не вистачало газу, у з'вязку з чим і відбувся деякий перебір газу українською стороною.

Водночас, експерт відзначив, що "Газпром" не зміг задовольнити і деякі заявки своїх європейських споживачів, які також хотіли отримати більше газу.

"Ця ситуація призвела до заяви словацької компанії про те, що вони недоотримали біля 30% газу на кордоні з Україною. За заявами Польщі, вони також недоотримали 7% природного російського газу по прямій трубі. Тобто, ми бачимо, що у випадку з Польщею "Газпром" недодав лише 7% газу, а у випадку з Україною, яка ще й трохи збільшила обсяги відбору, вийшло так, що Словакії, та й усій Європі, газу не вистачило", - розповів Марунич.

Щодо заяв "Газпрому" про те, що він, нібито, навпаки, підвищив постачання газу у Європу, то, за словами фахівця, щоб це перевірити, необхідно мати відповідну статистику.

"На жаль, "Нафтогаз" не надає ці цифри. Ми знаємо тільки те, що Україна зараз бере газу трохи більше, ніж дає "Газпром", а от наскільки Росія збільшила обсяг постачання газу у Європу сказати важко", - відзначив Марунич.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 904 | Додав: adminA | Теги: що давала Європі менше газу, РФ визнала
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ