Чт, 2024-04-25, 12:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 5 » РФ визнала, що постачає зброю до Сирії: ще за радянськими контрактами
18:12
РФ визнала, що постачає зброю до Сирії: ще за радянськими контрактами
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/
У понеділок, 5 листопада, єгипетська газета "Аль-Ахрам" опублікувала інтерв'ю з міністром закордонних справ Російської Федерації Сергієм Лавровим. У цьому інтерв'ю Лавров каже про постачання зброї до Сирії, повідомляє NEWSru.co.il з посиланням на Reuters.

Згідно із зазначеним джерелом, Лавров заявив, що Москва постачала озброєння Дамаску згідно з договорами радянського періоду, і ця зброя була призначена винятково для захисту від зовнішніх ворогів. При цьому наводяться дані про те, що тільки в 2011 році РФ поставила Сирії зброї на 1 мільярд доларів (деякі ЗМІ інтерпретували це так, ніби Лавров повідомив в інтерв'ю вартість зброї, проданої торік Сирії).

В інтерв'ю Лавров заявляє, що Росія не порушує жодних міжнародних домовленостей, продовжуючи постачати зброю до Сирії, і нібито Москва не підтримує в сирійському конфлікті жодну зі сторін.

Водночас Лавров звинуватив країни Заходу в постачаннях зброї супротивникам режиму Башара Асада, підкресливши, що ця зброя може потрапити до рук бойовиків "Аль-Каїди".

Слід зазначити, що голова російського МЗС, кажучи про "радянські контракти", лукавить. Нагадаємо, що в 2005 році Росія пробачила Сирії багатомільярдний державний борг, що залишився з радянських часів, в обмін на зобов'язання купувати російську зброю.

Зазначимо, що на сайті МЗС РФ опубліковано виступ Лаврова 4 листопада на спільній прес-конференції з генеральним секретарем Ліги арабських держав Набілем аль-Арабом та спецпредставником ООН/ЛАД по Сирії Лахдаром Брахімі. З приводу постачань зброї Сирії Лавров на цій прес-конференції не говорив.

Влітку цього року, коли сирійські ППС збили літак турецьких ВПС, західні ЗМІ зазначали, що літак, швидше за все, було збито з допомогою ЗРПК "Панцир-С1" російського виробництва.

Стокгольмський міжнародний науково-дослідний інститут світу (Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI) у березні 2012 року опублікувала звіт, згідно з яким у 2007-2011 роках Сирія імпортувала майже вшестеро більше зброї, ніж за попередню "п'ятирічку".

Порівняно з періодом 2002-2006, в 2007-2011 роках Сирія імпортувала в 5,8 разу більше зброї і боєприпасів, перемістившись з 68-го на 33-є місце в рейтингу імпортерів зброї у світі. Основним постачальником озброєнь Сирії є Росія, на частку якої припадає 72% постачань. 19% постачань здійснила Бєларусь, 9% - Іран.

У звіті не було визначено обсягу постачань російських озброєнь до Сирії, починаючи з березня 2011 року, коли почалися перші сутички між опозицією і військами режиму Башара Асада. Але автори документа підкреслювали, що Москва постачала зброю в Сирію і в той час, коли США, ЄС та інші країни наклали ембарго на експорт зброї в цю близькосхідну країну.

Близько року тому Росія почала постачання в Сирію берегових ракетних комплексів "Бастіон" з надзвуковими протикорабельними крилатими ракетами "Яхонт". Були також підписані договори про продаж 24 винищувачів МіГ-15М/М2 і восьми дивізіонів комплексів ППО "Бук М2Е".

За даними SIPRI, в 2007-2011 роках Росія експортувала в Сирію системи ППО і протикорабельні ракети ("Яхонт"), які поки що не були використані в ході реальних бойових дій. Але, як зазначає один з авторів звіту Пітер Веземан, ці озброєння підвищили здатність режиму Асада протистояти зовнішнім загрозам.

Інститут SIPRI також зазначав, що Сирія підписала договір на закупівлю 25 російських багатоцільових винищувачів 4-го покоління МіГ-29 (згідно з російським ЗМІ, мова йде про придбання 24 таких літаків). Крім того, наприкінці 2011 року Дамаск підписав з Москвою угоду про придбання 36 літаків Як-130. Чи буде режим Асада в змозі оплатити ці угоди, неясно, наголошувалося в звіті.

Раніше повідомлялося, що в Сирії використовуються радянські касетні бомби. А напередодні Туреччина перехопила літак "Москва - Дамаск" з військовим вантажем для Сирії.

У Кремлі заявляли, що готові розглядати питання про розміщення в Сирії спостерігачів, миротворців ООН, заявив заступник глави МЗС Росії Михайло Богданов напередодні зустрічі міністра Сергія Лаврова з спецпосланцем ООН і ЛАД по Сирії Лахдаром Брахімі.

Зазначимо, близько двох років у Сирії не вщухає громадянська війна. Збройне протистояння влади й опозиції почалося в Сирії в середині березня 2011 року Опозиція домагається відставки президента Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах до мирного населення.

Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел у країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані закордонними радикальними угрупуваннями ісламістів.

Організація Об'єднаних Націй востаннє повідомляла у березні 2012 року, що в ході сирійського конфлікту загинули понад 9 тис цивільних осіб, проте відтоді перестала рахувати загиблих. Згідно з поточними оцінками правозахисної організації "Сирійська обсерваторія прав людини", за час конфлікту в Сирії загинули не менш як 19 тис людей.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 1084 | Додав: adminA | Теги: РФ, постачає зброю до Сирії, радянськими контрактами
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ