Пт, 2024-04-26, 00:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 3 » Рішення ВАСУ про позбавлення Шухевича і Бандери звання Героя України оскаржать у Європі й у Верховному суді
18:52
Рішення ВАСУ про позбавлення Шухевича і Бандери звання Героя України оскаржать у Європі й у Верховному суді
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Син Романа Шухевича Юрій Шухевич буде оскаржувати у Європі рішення Вищого адмінсуду про позбавлення головнокомандувача УПА звання Героя України після того, як заспокоїться, пише Gazeta.ua.

"Це рішення Вищого адміністративного суду я би назвав ганебним, - сказав він у коментарі. - Щиро кажучи, я сподівався, що рішення Окружного адмінсуду скасують. А потім довго та нудно розглядатимуть знову. Я заспокоюся і піду до Європейського суду. Але ж там розглядатимуть не саме рішення, а дотримання прав людей у судовому процесі судів першої та другої інстанції".

- Ющенко поскаржиться на рішення ВАСУ у Верховний суд
- Огляд преси, 3 серпня. Вищий адміністративний суд позбавив звання Героя України Шухевича та Бандеру
- Повернути "Героя" Бандері і Шухевичу може Верховний суд, каже виконувач обов'язків міністра юстиції
- Огляд преси, 3 серпня. Україна провалила іспит на зрілість: суд сказав, що Бандера і Шухевич не мають права бути героями
- Довідка. Степан Бандера
- Довідка. Роман Шухевич

За його словами, він не звертає багато уваги на рішення Вищого адмінсуду. "Для мене рішення цього чи іншого суду великого значення не має. Можна сто разів визнавати Шухевича та Бандеру героями чи негідниками. Що б суд не визнав, вони, які є, й такими залишаться. Але ж несправедливо, що суд забирає звання у двох українців, яким попередня влада дала таку нагороду. Я вважаю, що суд зганьбила ця влада, яка претендує на те, щоб бути українською. Вона відстоює не український інтерес, а деякий інший", - наголосив Юрій Шухевич.

Нагадаємо, 2 серпня колегія суддів ВАСУ підтримала рішення Окружного адмінсуду Донецька про неправомірність присвоєння звання Героя України Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Звання Героя головнокомандувачу УПА Шухевичу було присвоєно указом колишнього президента Віктора Ющенка від 12 жовтня 2007 року. 21 квітня 2010 року Донецький окружний апеляційний адмінсуд визнав незаконним і скасував указ про героїзацію Шухевича. Син командира УПА Юрій Шухевич оскаржив це рішення у Вищому адмінсуді.

20 січня 2010 року третій президент України Ющенко присвоїв звання Героя України лідеру ОУН Бандері. Вже у квітні того ж року Донецький окружний адмінсуд визнав указ Віктора Ющенка про присвоєння Бандері звання Герой України протиправним і таким, що підлягає скасуванню.

12 січня цього року Адміністрація президента заявила, що суд забрав у Бандери звання Героя, пославшись на квітневе рішення. Указ про героїзацію лідера ОУН зник з сайту голови держави. Пізніше Вищий адмінсуд підтвердив, що указ про героїзацію скасовано. Екс-президент Віктор Ющенко, онук Бандери Степан, партія ВО "Свобода", низка адвокатів і правозахисників подали касаційну скаргу до ВАСУ на вищезазначене рішення судів першої та апеляційної інстанції.

Ющенко поскаржиться на рішення ВАСУ у Верховний суд

Колишній президент Віктор Ющенко має намір оскаржити у Верховному суді підтвердження Вищим адмінсудом незаконності присвоєння звання Героя України лідерові Організації українських націоналістів Степанові Бандері і головнокомандувачу Української повстанської армії Романові Шухевичу, передають "Українські новини".

Про це повідомила член партії "Наша Україна", колишній заступник глави секретаріату президента Валентина Руденко. "Він має намір звернутися до Верховного суду", - сказала вона.

На думку Руденко, Бандера і Шухевич і так є Героями України, а присвоєння Ющенком для них цих звань мало суто формальний характер. Вона вважає, що рішення Вищого адмінсуду є тимчасовим в історичному вимірі. Руденко підкреслила, що Ющенко сподівається на те, що Верховний суд винесе рішення на його користь.

Довідка. Степан Бандера

Степан Андрійович Бандера народився 1 січня 1909. Був лідером українських націоналістів, головою революційної Організації українських націоналістів (ОУН(б)).

У 1929 він вступив в ОУН, з 1931 був членом Крайової Екзекутиви ОУН на Західно-українських землях (ЗУЗ), а з червня 1932 - заступником Крайового Провідника і референт пропаганди. З 1940 обіймав керівні посади в ОУН.

У червні 1941 року українські націоналісти на чолі із Бандерою увійшли до Львова разом з німецькими військами. 30 червня 1941 року Бандера був заарештований нацистським урядом за спроби проголошення його прихильниками на чолі з Ярославом Стецьком відновлення незалежної Української держави у Львові (всупереч фашистським планам колонізації України).

Після закінчення Другої світової війни Бандера жив у Західній Німеччині, звідки продовжував керувати УПА.

Убитий у 1959 році в Мюнхені, як встановив німецький Федеральний конституційний суд у Карлсруе - за завданням КДБ, Богданом Сташинським, який пізніше втік до Західного Берліна.

Довідка. Роман Шухевич

Роман Шухевич народився 17 липня 1907 в містечку Краківець. З дитинства виховувався у дусі радикального українського націоналізму. У 1925 році став підпільником створеної Євгеном Коновальцем Української військової організації (УВО).

У 1929, зі створенням ОУН, став одним з перших її членів. У 1930 призначений керівником бойової референтури Крайової екзекутиви ОУН на західноукраїнських землях.

У 1934 був заарештований польським урядом після замаху на міністра внутрішніх справ Броніслава Перацького, але у зв'язку з браком доказів відправлений в політичний концентраційний табір Береза-Картузька, де очолив групу членів українських націоналістичних організацій, яких було ув'язнено в таборі.

З початком Другої світової війни і після капітуляції Польщі, Шухевич і його підлеглі перебираються до Кракова. В результаті розколу ОУН на дві фракції - ОУН(М) і ОУН(Б) - Шухевич підтримав Бандеру і увійшов до керівництва його організації.

Отримавши благословення глави УГКЦ Андрея Шептицького, бандерівці спробували 6 липня 1941 року проголосити створення самостійної української держави - "Акт відтворення української держави" (всупереч нацистським планам колонізації України).

На початку 1943 року перейшов на нелегальне становище і повернувся до складу Проводу ОУН як референт з військових питань.

У липні 1944 за ініціативою ОУН і УПА створюється об'єднана Українська Головна Визвольна Рада.

З тієї миті і до своєї загибелі Шухевич є керівником усього багатотисячного об'єднаного антикомуністичного, антирадянського підпілля на Західній Україні.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 734 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ