Пт, 2024-04-26, 07:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 12 » Рівень небезпеки на "Фукусімі" піднято до "чорнобильського"
11:21
Рівень небезпеки на "Фукусімі" піднято до "чорнобильського"
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/
.

Японська влада підняла рівень небезпеки на атомній електростанції "Фукусіма-1" до максимального значення - рівня 7 за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES), передає Бі-Бі-Сі.

Цей рівень Міжнародне агентство ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) визначає як "Велика аварія". Досі він надавався тільки катастрофі на Чорнобильській АЕС у 1986 році.

Приводом для підвищення рівня небезпеки аварії на АЕС "Фукусіма-1" став аналіз даних замірів радіації. Фахівці з'ясували, що в перші дні після аварії протягом кількох годин кількість радіоактивного йоду-137, що викидається в атмосферу, становила близько 10 тисяч терабекерелей на годину, що відповідає сьомому рівню небезпеки за восьмибальною шкалою INES, передає ИТАР-ТАСС.

- Новий землетрус було відчутно у Токіо
- Рівень радіації в префектурі Фукусіма перевищив річний

Про підвищення рівня небезпеки на атомній електростанції в ефірі національного телебачення оголосив представник Японської комісії з ядерної безпеки. "Це попередня оцінка, - підкреслив він, - яку має підтвердити Міжнародне агентство з атомної енергії".

"Ми підняли рівень до сьомого, оскільки наслідки витоків радіації зафіксовано в повітрі, овочах, водопровідній воді та в океані", - визнав Мінору Оогода з японського Агентства ядерної та промислової безпеки.

При цьому представник японської влади підкреслив, що витоки на "Фукусімі" поки що не можна порівнювати з чорнобильськими. "За обсягом радіоактивних матеріалів, що вирвалися ми оцінюємо це приблизно в 10% того, що було в Чорнобилі", - пояснив він.

Паралельно японська влада оголосила про розширення зони евакуації навколо АЕС: до неї буде долучено ще п'ять населених пунктів, котрі є за межами нинішнього 20-кілометрового радіусу.

За даними Японської комісії з ядерної безпеки, яка посилається на попередні дані, річний ліміт зовнішньої радіації в 1 мілізіверт в сумарному обчисленні перевищено в зоні, що тягнеться більш ніж на 60 км на північний захід від атомної електростанції і близько 40 км на південно-південний схід від неї.

Після руйнівного землетрусу і цунамі 11 березня на станції, розташованій на березі океану, було пошкоджено електрообладнання та порушено систему охолодження реакторів. У перші дні після удару стихії на першому, третьому і, можливо, четвертому енергоблоках АЕС сталися потужні вибухи водню. Вони завдали великої шкоди цим будівлям, призвели до поширення радіації. Усього в результаті перегрівання реакторів та серії вибухів і пожеж чотири з шести реакторів були серйозно пошкоджені.

Новий землетрус було відчутно у Токіо

У префектурі Фукусіма відбувся черговий сильний землетрус магнітудою 6,3. Підземні поштовхи відчувалися і в столиці країни Токіо. Про загрозу цунамі влада не оголошувала. За даними агентства Kyodo, не відкидається утворення невеликих приливних хвиль. Після землетрусу персонал АЕС "Фукусіма-1" і "Фукусіма-2" отримав наказ про евакуацію з території станцій, однак незабаром його скасували, передає РИА "Новости".

Як повідомив представник енергетичної компанії-оператора АЕС Tokyo Electric Power (TEPCO) Дзюніті Мацумото, новий землетрус не завдав шкоди джерелам зовнішнього живлення на "Фукусімі-1". Насоси охолодження трьох аварійних реакторів на АЕС також працюють нормально. Інші об'єкти атомної енергетики в регіоні, як і аварійна АЕС, не постраждали.

Після короткої зупинки відновився рух по всіх лініях швидкісних залізниць. Однак поки що перекрито низку ділянок швидкісних автомобільних і звичайних залізниць, бо там можливі пошкодження в результаті підземних поштовхів.

Осередок землетрусу, який стався о 14.07 за місцевим часом (8.07 за Києвом), залягав на глибині 10 км в префектурі Фукусіма. Всього на північному сході Японії зафіксовано вже більш як 400 землетрусів машнітудою 5 і вище після 11 березня, коли регіон потряс потужний підземний поштовх магнітудою 9.

Рівень радіації в префектурі Фукусіма перевищив річний

Перевищення річного рівня радіації в префектурі Фукусіма зареєстровано за 25 днів з моменту аварії на АЕС. Фахівці проаналізували дані, отримані з 12 березня по 5 квітня на 53 територіях, розташованих на відстані до 60 км від "Фукусіма-1". Зокрема, рівень накопиченої радіації у 34 мілізіверти відзначено у місті Наміе, за 24 км на північний захід від АЕС - це еквівалентно 314 мілізівертам на рік і перевищує допустимий рівень більш ніж утричі.

Згідно з офіційними даними моніторингу радіації в префектурі Фукусіма, високий рівень радіації ще й досі тримається на кількох територіях. За 61 км на північний захід від АЕС у місті Фукусіма вранці у вівторок рівень радіації перевищує допустимий більш ніж у 48 разів і сягає 1,95 мікрозіверта на годину. У місті Коріама радіація також перевищує припустимі значення в 29 разів (1,79 мікрозіверта на годину).

Перевищення рівня радіації також зафіксовано і за 115 км на південний захід від АЕС, у місті Мінаміайдзу - 0,07 мікрозіверта на годину (за норми 0,02-0,04 мікрозіверта на годину).



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 994 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ