Чт, 2024-04-25, 12:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Травень » 21 » РНБО схвалила стратегічний оборонний бюлетень "під НАТО"
07:57
РНБО схвалила стратегічний оборонний бюлетень "під НАТО"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні в п'ятницю, 20 травня, схвалив Стратегічний оборонний бюлетень.

"Під час засідання було схвалено Стратегічний оборонний бюлетень, який визначає основні завдання та напрями реформування оборонної сфери України. Цей документ був підготовлений в тісній співпраці з радниками держав-членів НАТО. Відповідно до нього передбачається розвиток оборонних можливостей України в період до 2020 року, реформування системи управління Збройними силами, відповідно до стандартів НАТО та посилення демократичного цивільного контролю в оборонній сфері. Документ характеризується конкретністю певних завдань і встановленням жорстких термінів щодо їх виконання", - йдеться в повідомленні прес-служби РНБО України.

Раніше РНБО України під головуванням президента Петра Порошенка на засіданні розглянула Стратегічний оборонний бюлетень і питання, пов'язані з плануванням і виконанням державного оборонного замовлення.

"Участь експертів Альянсу і його окремих країн-членів (в розробці оборонного бюлетеня - ред) - природна й необхідна. Стратегічний оборонний бюлетень - це дорожня карта реформ сектора оборони і безпеки", - цитує Порошенка прес-служба глави держави.

Президент зазначив, що документ стосується не тільки Збройних сил України, а націлений на встановлення термінів і конкретних завдань для комплексного реформування сектора оборони і безпеки.

"Даний проект є фактичним початком реальної перебудови сектора оборони і безпеки для вступу в НАТО. Це не означає, що зараз приймається рішення про вступ. Безумовно, ми залишаємося в сфері наших міжнародних зобов'язань, але це той рубікон, який переходять українські ЗСУ і сектор оборони і безпеки для остаточного переходу під стандарти НАТО", - підкреслив глава держави.

Президент підкреслив, що очікуваним результатом оборонної реформи є створення на принципах і зо стандартами, прийнятими в країнах НАТО, ефективних, мобільних, дуже добре оснащених сучасним озброєнням, військовою спеціальною технікою, об'єднаних сил оборони зразка 2020 року, які будуть мати можливість гарантовано забезпечити оборону держави.

Глава держави також звернув увагу на редакційний, на перший погляд нюанс, який насправді носить стратегічний і символічний характер - графу "Словник", основною метою якого є адаптація термінів, що вживаються в національному законодавстві, до понятійного апарату, що застосовується в стратегічних документах країн НАТО.

"Ми, нарешті, відходимо від системи побудови радянської армії і будуємо справжні і ефективні Збройні сили. Для мене це дуже важливо, тому що це є доказом того, що Україна і НАТО говорять однією мовою і добре розуміють один одного", - підкреслив Порошенко.

За словами президента, також слід вдосконалити систему управління силами оборони, розмежувати повноваження органів державної влади з питань національної безпеки і оборони. Реалізація положень Стратегічного оборонного бюлетеня буде сприяти ефективному використанню ресурсів - кожної копійки, яка в цих важких умовах виділяється зараз на сектор безпеки та оборони.

Глава держави також зазначив, що передбачається посилення демократичного цивільного контролю над силовими структурами держави.

"Це ознака демократичності держави. В тому числі, після відновлення суверенітету України над окупованими територіями ми можемо ставити в перспективі питання про призначення міністром оборони цивільної особи", - підкреслив він.

Відзначимо, президент Порошенко ввів до персонального складу РНБО України новопризначеного генерального прокурора Юрія Луценка.

Порошенко хоче зрівняти зарплати прикордонників, ЗСУ та Нацгвардії

Президент України Петро Порошенко наголосив на необхідності вирівнювання грошового забезпечення військовослужбовців Державної прикордонної служби з тими, хто служить в лавах Збройних сил України, Національної гвардії та інших силових відомствах.

"Ми повинні прийняти негайне рішення про внесення змін до державного бюджету України та забезпечити підвищення грошового забезпечення Державної прикордонної служби", - сказав глава держави.

"Неприпустимо, коли у нас військовослужбовці різних відомств фінансуються по-різному, коли у нас солдат в Збройних силах, в Національній гвардії отримує 7 тисяч грн, а прикордонник отримує 4-4,5 тисячі грн категорично неприйнятно", - підкреслив Порошенко.

Президент підкреслив, що військовослужбовці Держприкордонслужби нарівні з бійцями ЗСУ і Нацгвардії несуть службу в зоні проведення АТО, так само виконуючи функції з оборони держави.

Глава держави запропонував включити це питання до кінцевого рішення сьогоднішнього засідання РНБО, а також звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і спікера Верховної Ради Андрія Парубія з пропозицією про підтримку рішення цього питання і забезпечення вирівнювання грошового забезпечення.

Відповідний законопроект має бути внесений президентом на розгляд парламенту як першочерговий.

"Прошу визначити цей проект як невідкладний від мого імені. Ми повинні вирішити питання прикордонників найближчим часом", - сказав Порошенко.

Президент також наголосив на необхідності подальшого посилення контрактної складової в Збройних силах, збереженні та індексації грошового забезпечення.

"У той же час, необхідно звернути увагу на питання першочергового комплектування бойових частин і необхідність збільшення професійної диференціації при визначенні рівня фінансування військовослужбовців. Грошове забезпечення професійних категорій військовослужбовців і тих, хто вперше прийшли на контракт, має відповідати рівню знань і досвіду. Сім тисяч гривень заробітна плата контрактника - це значне досягнення. Однак, на сьогоднішній день не є прийнятним, коли різниця в грошовому забезпеченні солдата-контрактника, який тільки почав службу, і старшини бригади, який 20 років віддав Батьківщині і несе величезну відповідальність за організацію бойового забезпечення, становить 1,5-2 тисячі гривень", - зазначив глава держави.

"Повинні створювати належну мотивацію і для підвищення власної кваліфікації та для того, щоб крім моральних стимулів були ефективні матеріальні стимули для забезпечення служби в зоні проведення АТО і на лінії зіткнення", - додав Порошенко.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 818 | Додав: adminA | Теги: стратегічний оборонний бюлетень під, РНБО
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ