Пт, 2024-04-26, 02:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 3 » Росія й Україна: манії автократичної влади
16:01
Росія й Україна: манії автократичної влади
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Французька Libération пропонує читачам проаналізувати події на пострадянському просторі за період між арештом (в жовтні 2003-го) і засудженням (у травні 2005-го) Михайла Ходорковського.

"Коли Михайла Ходорковського зарештували, переважна більшість російських і закордонних оглядачів сходилися на думці, що його спіткає доля Березовського або Гусинського, яких позбавили значної частини активів і змусили виїхати за кордон. Але ось в листопаді 2003 року в Грузії відбувається "революція троянд", яка приводить на пост президента молодого депутата Михайла Саакашвілі. Він одразу ж береться реформувати країну, демократизуючи її і енергійно борючись з корупцією. Цей "державний переворот" дуже не сподобався російській владі, яка розгледіла в ньому "підступи з-за кордону". Не минуло й року, і в Україні сталася Помаранчева революція, - пише оглядач Галя Акерман. - Режим Путіна відчув - і досі відчуває - жахливий страх перед думкою, що в Росії може повторитися аналогічний сценарій.

Адже "система Путіна" - це своєрідна "чекістська корпорація" особисто відданих Володимиру Путіну людей, які в більшості своїй є вихідцями з ФСБ та інших спецслужб, що контролює політичне життя, економіку, правосуддя та ЗМІ. Зрощення політичної влади з володінням або контролем над національною власністю таке сильне, що втрата політичної влади і передача її лідерам з демократичними устремліннями рівнозначна для цих людей величезним економічним втратам".

"Не виключено, що страх, який викликає у Кремля можливість "кольорової революції" в Росії, погіршив долю Михайла Ходорковського. Водночас справа Ходорковського могла стати зразком для українського президента Віктора Януковича, який вирішив позбутися своєї єдиної небезпечної суперниці Юлії Тимошенко", - допускає Галя Акерман.

Вирок суду у справі Тимошенко - сам по собі шедевр, пише журналістка: "У зраді на користь Росії звинувачується та, що була символом емансипації України та її західної орієнтації!". Звинувачення в зраді інтересів країни дискредитує не тільки саму Тимошенко, а й істотно послаблює її партію "Батьківщина" в очах української громадської думки. "Як і у випадку з Михайлом Ходорковським, мова йшла про усунення на тривалий термін потенційного суперника і запобігання будь-якій зміні влади, - констатує Акерман. - Україна - така ж кричуще корумпована країна, як і Росія. Клан українських олігархів, які згуртувалися навколо Віктора Януковича і його Партії регіонів, ясно продемонстрував, що не повторить свою помилку 2004 року і не допустить нової Помаранчевої революції", - йдеться в статті.

"Але саме в момент, коли ситуація в Україні видається безнадійною, російська опозиція піднімає голову і масово виходить на вулицю, протестуючи проти сфальсифікованих парламентських виборів грудні 2011 року і "системи Путіна" в цілому, - пише Акерман. - Завтра цей сценарій, можливо, повториться в Україні. Скільки б авторитарні режими Росії й України, чіпляючись за владу, кидали за ґрати таких людей, як Михайло Ходорковський або Юлія Тимошенко, рано чи пізно їх змете розгніваний народ, одним з основних вимог якого є незалежність правосуддя".

Переклад InoPressa
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 990 | Додав: adminA | Теги: Росія й Україна: манії автократично
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ