Пт, 2024-04-26, 21:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 25 » "Російські 007"
18:49
"Російські 007"
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Тиху сімейну пару звинуватили в шпигунстві на користь Москви й заарештували в Німеччині вперше після закінчення холодної війни. Як пишуть ЗМІ, їх теж здав Олександр Потєєв, який навів ФБР на Чапман та її колег у США. Мабуть, подружжя заслав ще КДБ, причому в той момент, коли пара нібито переїхала до Німеччини з Латинської Америки, Путін працював у Дрездені. Шпигунський скандал може негативно позначитися на відносинах Москви і Берліна, вже й так дещо зіпсованих.

Добропорядне на перший погляд літнє подружжя, що веде тихе життя в Марбурзі, стали першими, кого запідозрили у шпигунстві на користь Росії і заарештували в Німеччині після закінчення холодної війни, пише The Times. На думку слідства, "Андреас" і "Хайдрун" передавали секретну інформацію до Москви і аж до минулого року регулярно контактували з Анною Чапман - однією з десяти агентів-нелегалів, викритих у США. Втім, подружжя, чиє прізвище, за даними російських ЗМІ, Аншлаг, заперечує всі звинувачення в шпигунстві і використанні фальшивих документів.

"Ці арешти можуть поставити під загрозу відносини між Берліном і Москвою, які стабільно поліпшуються з моменту падіння Берлінської стіни, незважаючи на те, що в минулорічній доповіді федеральної розвідки висловлювалося припущення, що Росія і Китай зберігають розвинені шпигунські мережі на території країни", - зазначає кореспондент.

Слідство вважає, що подружжя відрядив до Німеччини ще КДБ. "Андреас" говорив з помітним російським акцентом, пише видання, за його словами, він народився в Аргентині. "Хайдрун" заявляє, що вона родом з Перу. Вони одружилися в 1990 році, у них є донька.

На думку видання, пара могла займатися не політичним, а промисловим шпигунством: "цим може пояснюватися робота Андреаса в автомобільній індустрії". За даними Der Spiegel, заарештовану пару виявив подвійний агент Олександр Потєєв, який навів ФБР на Чапман та її колег у США і якого в Росії заочно засудили до 25 років в'язниці за зраду батьківщини і дезертирство.

"Якщо з'являться докази у справі подружньої пари ймовірних шпигунів, російські "нелегальні" таємні агенти отримають ще один прикрий удар, - пише в The Times Тоні Хелпін. - Надто ж це буде чутливо для Володимира Путіна, прем'єр-міністра, який був агентом КДБ у комуністичній Східній Німеччині в 1980-х і вербував людей для відправки на Захід як шпигунів. Він працював у Дрездені 1988 року, саме тоді, коли пара, за їхнім твердженням, переїхала до Німеччини з Латинської Америки, хоча немає свідчень того, що Путін був з ними знайомий".

"Російські шпигуни активні, як і раніше, вони розвідують секрети в спробі скоротити комерційний і військовий розрив із Заходом, а також отримати політичні розвіддані", - продовжує автор. MI-5 недавно заявила, що кількість російських агентів у Лондоні "така ж, як у радянські часи", йдеться в статті.

Російські ЗМІ спростовують інформацію про те, що затримане в Німеччині подружжя ймовірних агентів причетне до Москви, пише SPIEGEL ONLINE. За даними німецьких слідчих, як 51-річна Хайдрун А., так і її 45-річний чоловік Андреас А. є агентами російської СЗР. "Якщо інформація підтвердиться, це будуть перші після об'єднання агенти Кремля, що працюють під прикриттям на території ФРН. Російські ЗМІ, проте, звинувачують німецьку владу в інсценуванні "циркової вистави для публіки, що нудьгує", - зазначає оглядач видання.

Цей шпигунський скандал може негативно позначитися на офіційно хороших, а на ділі дещо зіпсованих відносинах між Москвою і Берліном. Приводом для нещодавніх розбіжностей стало затримання в московському аеропорту на початку жовтня експерта з Росії Ганса-Геннінга Шредера. Крім того, Берлін більш ніж стримано відреагував на звістку про повернення в майбутньому році в президентське крісло Володимира Путіна.

У СЗР ніяк не прокоментували затримання шпигунів, які, можливо, працювали на Росію, - російські ЗМІ, навпаки, щосили намагаються розвіяти враження, що після викриття нелегалів у США в 2010 році по СЗР завдано ще одного відчутного удару. Як нагадує видання, група російських агентів, серед яких особливо виділялася сексапільна Анна Чапман, потрапила під приціл американських спецслужб після того, як на бік США перекинувся заступник начальника американського відділу управління "С" СЗР полковник Олександр Потєєв.

На думку Андрія Солдатова, експерта в галузі вивчення спецслужб, почерк СЗР простежується в біографії обох агентів - надто в тому, що стосується їхнього нібито латиноамериканського походження. Повідомлення про те, що затримані минулого тижня в Німеччині агенти могли підтримувати зв'язок з Чапман, Солдатов назвав "дурницею і цілеспрямованої дезінформацією", повідомляє видання.

Переклад InoPressa




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 910 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ