Ср, 2024-05-08, 18:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 9 » Російській мові залишили особливий статус у проекті Концепції мовної освіти
14:13
Російській мові залишили особливий статус у проекті Концепції мовної освіти
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

До концепції мовної освіти в Україні було внесено лише невеликі зміни, тоді як основні суперечливі моменти - ті, що стосуються розширення сфери застосування російської мови, - не було усунено. Експерти припускають, що документ буде схвалено в первинному вигляді, повідомляє "Комерсант-Україна".

Вчора в Міносвіти члени робочої групи з підготовки Концепції мовної освіти підбили підсумки громадського обговорення документа. За задумом розробників, він має стати основою для державних стандартів мовного навчання, навчальних програм і методик викладання мов у школах і вишах.

- Запорізькі "свободівці" з піснями та маршами закликали міськраду позбавити російську мову статусу "регіональної"

Відзначимо, що однією з ключових тез концепції є вільний вибір мови навчання, яку автори розцінювали як "важливу характеристику демократичного суспільства". Також передбачалося розширити сферу використання російської мови як "рідної для істотної частини населення і мови міжнаціонального спілкування". Громадське обговорення концепції, опублікованої на сайті Міносвіти 27 січня 2010 року, завершилося 20 січня.

"Отримано більш як 100 пропозицій, - повідомила керівник робочої групи, професор кафедри педагогіки і психології Південноукраїнського регіонального інституту післядипломного педагогічного утворення Євдокія Голобородько. - Ми зійшлися на тому, що питання, якою мовою спілкуватися, - особиста справа громадянина, прибрали характеристику "міжнаціональний" для російської мови, а також поміняли місцями "рідну" та "державну" мову в тезах концепції (у первинному тексті зазначалося, що громадяни повинні володіти "рідною і державною мовами")".

Голобородько також підкреслила, що в концепції немає тези про державну підтримку української мови у всіх регіонах країни, оскільки "це не входить до завдання концепції". "Документ розширює права російської мови в Україні, але виховання багатомовної особи є однією з його цілей", - додала вона.

Видання відзначає, що тези концепції, розробленої в Міносвіти, суперечать положенням наказу президента Віктора Ющенко "Про концепцію державної мовної політики", який було підписано 15 лютого 2010 року і який досі дії. Наказ, зокрема, передбачає розширення сфери використання української мови і безумовне забезпечення державою конституційної норми "про всебічний розвиток і функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя на всій території України".

Пояснюючи ці суперечності, члени робочої групи відзначили, що українське законодавство "суперечливе назагал". "Окрім наказу Віктора Ющенка, використання мов у нас регулюється Конституцією, законом "Про мови в Українській РСР" 1989 року і Європейською хартією регіональних мов. Ми спробували врахувати всі законодавчі норми, але це не так просто. Ви самі бачите, яке у нас законодавство", - розповів член робочої групи, юрист Ярослав Бортник.

Представники Львівського національного університету ім. Івана Франка переконані, що концепція суперечить Європейській хартії, на яку посилаються її розробники. "У хартії йдеться про те, що будь-які заходи з розвитку територіальних мов мають проводитися без шкоди для офіційної мови держави. А концепція спрямована на створення привілейованого становища для однієї - російської - мови", - наголошується в заяві прес-служби університету.

Разом з тим експерти припускають, що Міносвіти схвалить концепцію, незважаючи на юридичні суперечності. "Цей документ може бути прийнято, але він увійде до історії як циркуляр, підписаний людьми, які заперечують існування української культури й української мови, і це ганьба. Не може бути держави, де люди не володіють державною мовою, але цього, схоже, і добиваються автори концепції", - заявив почесний президент Києво-Могилянської академії, доктор філологічних наук В'ячеслав Брюховецький.

Нагадаємо, що Концепцію мовної освіти в Україні Міносвіти (МОН) оприлюднило 27 грудня минулого року. Пропозиції і зауваження до документа приймалися до закінчення новорічних і різдвяних свят - 20 січня. Хоча пізніше з'явилася інформація, що міністерство провело обговорення Концепції мовної освіти в Україні заднім числом.

Відзначимо також, що представники громадських організацій вже зверталися до міністра освіти, науки, молоді і спорту Дмитра Табачника та висловили свою незгоду з Концепцією мовної освіти в Україні. Зокрема, вони відзначали, що положення розробленого міністерством документа в майбутньому збільшать наявний поділ у суспільстві за мовною ознакою і посилять напруження між носіями різних мов.

Незадовго до цього своє обурення розробленим Міністерством освіти і науки, молоді і спорту проектом Концепції мовної освіти в Україні висловлювали українські письменники. До всього іншого вони заявили, що цей проект є неприйнятним і таким, що не має права на існування в українській освіті.

Запорізькі "свободівці" з піснями та маршами закликали міськраду позбавити російську мову статусу "регіональної"

У Запоріжжі активісти ВО "Свобода" пікетували Запорізьку обласну раду, вимагаючи в регіональної влади скасування рішення про надання російській мові статусу регіональної. Як повідомили агентство "Інтерфакс-Україна" в прес-службі запорізької організації ВО "Свобода", ввечері 8 січня більш як півсотня активістів "Свободи" під українські пісні та марші провели пікет під стінами обласної ради.

"Проведення акції протесту 8-го числа кожного місяця стала для запорізьких "свободівців" своєрідною традицією після того, як 8 вересня 2010 р. Запорізька облрада ухвалила рішення про надання російській мові статусу регіональної", - розповів голова Запорізької обласної організації ВО "Свобода" Віталій Подлобников.

Він також відзначив, що "запорізькі націонал-патріоти впевнені, що "вода камінь точить, тому мають намір ставати пікетом біля будівлі обласної адміністрації до повної перемоги, поки не доможуться скасування запорізькими депутатами неконституційного рішення про російську мову як регіональну".

"Запорізький окружний адміністративний суд розгляне справу за позовом прокурора Запорізької області до Запорізької облради про визнання незаконним і скасування рішення №47 від 8 вересня 2010 року "Про статус російської мови як регіональної" у березні 2011 року", - відзначили в прес-службі організації.

Як повідомлялося, 8 вересня 2010 року депутати Запорізької облради ухвалили рішення про надання російській мові статусу регіональної. Отже, в діловодстві облради дозволено використовувати дві мови: публікація документів здійснюється російською та українською мовами. Також регіональна законодавча влада рекомендувала сільським, селищним, міським і районним радам Запорізької області використовувати російську мову як регіональну.

Запорізькі активісти ВО "Свобода" звернулися до обласної прокуратури з вимогою відреагувати на "неконституційне" рішення регіональної влади. Прокуратура звернулася до Запорізької облради з протестом, проте депутати цей протест відхилили, залишивши за наглядовим органом право оскаржуватися законність рішення "Про статус російської мови як регіональної" в суді.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 850 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ