Сб, 2024-04-20, 08:00


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Грудень » 14 » Розв'язка в Алеппо - аж ніяк не ендшпіль сирійської війни - InoPressa
21:00
Розв'язка в Алеппо - аж ніяк не ендшпіль сирійської війни - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

  Взявши Алеппо, Башар Асад і Москва завершують відвоювання "корисної Сирії", але сирійський диктатор хоче повернути все. Повстанці перейдуть до партизанських дій у сільських районах, прогнозують ЗМІ, і багатьох мусульман кровопролитне руйнування Алеппо штовхне в ряди радикальних ісламістів. Німеччина і Франція допускають запровадження санкцій "проти осіб та організацій, які діють на підтримку сирійської влади або від її імені".

"Сирійські повстанці ринули в Алеппо влітку 2012 року - на піку їхньої тоді ще молодої й ідеалістичної революції, спрямованої проти президента Башара Асада, - пишуть журналісти The Washington Post. - Через чотири з половиною роки, після загибелі сотень тисяч людей, війська Асада у вівторок готувалися відвоювати місто, ознаменувавши таким чином кінець епохи повстання".

"Вжиті в останній момент дипломатичні зусилля з порятунку десятків тисяч людей, що опинилися відрізаними від світу бойовими діями або бояться потрапити в руки сил режиму, привели до угоди про евакуацію, досягнутої Росією і Туреччиною", - повідомляє видання, додаючи, що конкретні деталі угоди неясні і є сумніви в її виконанні.

Якщо евакуацію не буде здійснено, кошмар може навіть погіршитися, попереджають організації ООН і правозахисні групи.

За даними Ради ООН з прав людини, в передмістях Алеппо солдатами режиму в понеділок було вбито 82 мирних жителів. Також надходили повідомлення про масові розстріли на місці, передає газета.

Нищівна поразка повстанців стала на тепер найбільшою перемогою уряду Асада за всю п'ятирічну війну, але вона не змінить напрямок розвитку конфлікту і не покладе край війні, вважають автори.

"У режиму немає можливості припинити цю війну, навіть за підтримки Росії", сказав один американський чиновник. Крім того, "тактика випаленої землі буде призводити до появи нових екстремістів".

"Утім, взяття Алеппо будуть пам'ятати як символічний рубіж, остаточну втрату мрії про більш демократичну Сирію, яка згасла вже давно", - йдеться в статті. Алеппо стало символом провалу сирійської революції, яка почалася з мирних акцій протесту проти диктаторського режиму, але перетворилася на збройне повстання, учасники якого, крім усього іншого, порушували багато пунктів міжнародного права, зауважують автори.

"Сирійські повстанці і чиновники ООН кажуть, що опозиція дійшла згоди з Росією про вихід зі свого обложеного оплоту в Алеппо", - повідомляють Еріка Соломон і Назіха Оссейран у The Financial Times. Кількість мирних жителів, замкнених всередині останнього оточеного опорного пункту повстанців в Алеппо, невідома, продовжують журналісти, але це хитке перемир'я дає їм нову надію, що після багатомісячної облоги кошмар постійних бомбардувань і голоду нарешті закінчиться.

"Я навіть не знаю, як описати почуття, які відчуваю зараз, - сказав член опозиційної ради Абдо Худрі. - Я не можу бути щасливий, хоча тепер втечу від смерті. Я також не можу злитися, хоча залишаю свою землю - землю, повну могил моїх друзів і коханих".

"Угоди було досягнуто, коли війська режиму за підтримки російських бойових літаків і проіранських шиїтських іноземних бойовиків з усього регіону майже домоглися повного контролю над містом (...). Сотні людей, в тому числі жінки і діти, були вбиті в ході цих бойових дій", - вказують автори статті.

"Повстанці, які борються за закінчення 40-річного правління сім'ї Асада, увірвалися в Алеппо в липні 2012 року, переможно проголосивши його "кладовищем режиму". Замість цього місто опинилося розділеним між урядовими військами на заході і повстанцями на сході і стало ключовим полем битви, де може вирішитися доля всієї війни, - повідомляє видання. - Тепер режим перетворив Алеппо на кладовище сподівань повстанців. Через втрату Алеппо опозиції доведеться перейти до партизанських дій у сільських районах, однак війна буде і далі вирувати в низці повстанських оплотів по всій країні".

"Взявши східне Алеппо, що було вже невідворотно, Башар Асад і Москва завершують відвоювання "корисної Сирії" - території, де живе приблизно 60% населення, - пише кореспондент Le Figaro Жорж Мальбрюно. - Але сирійський лідер, здається, не бажає цим задовольнятися, навіть якщо доведеться зіткнутися з цього пункту з російським союзником".

Під "корисною Сирією", як правило, розуміють довгий коридор, який утворюють головні міста країни - Дамаск, Хомс, Хама, Дераа і тепер Алеппо, підконтрольні режиму, так само як прибережні Латакія і Тартус, вотчина сім'ї Асада, де перебувають російські військові бази. Як ніколи ослаблені повстанці вимушено осіли в провінції Ідліб на сході, на півночі у курдів і в пустелі на сході, де "ІДІЛ" контролює Раку і більшу частину Дейр ез-Зора, пише автор.

Відчуваючи попутний вітер, Асад не хоче бути президентом країни, частина якої перебуває в руках Туреччини або курдів. "Ми хочемо відвоювати все", - поділився з журналістами наприкінці жовтня в Дамаску один сирійський офіційний представник, пише Мальбрюно. Але є проблема: росіяни хотіли б задовольнитися "корисною Сирією".

Та хоч як би там було, найближчим часом - і це не було передбачено раніше - росіяни і сирійці повинні об'єднати сили, щоб відвоювати Пальміру, античне місто, яке в неділю перейшло в руки "Ісламської держави". Незабаром постане нове завдання - підкорити Ідліб і прилеглий район, осідок колишньої гілки сирійської "Аль-Каїди", куди перемістилися багато повстанців.

Після Алеппо "Москва хоче знову почати переговори про перехід влади", - запевняє Ранд Кассіс, представниця сирійської опозиції, яку приймають в Москві. Але після поразки сил, що протистоять Асаду, Росія захоче поставити там інших діячів, ближчих до її намірів. На думку Кассіс, "Росія тоді потребуватиме європейської країни, яка підтримала б її плани, і нею могла б стати Франція в разі обрання Франсуа Фійона".

Асад ще думає, що зможе запропонувати альтернативу хаосу і життя при "Ісламській державі" і "Аль-Каїді", йдеться далі. І результати опитування, нещодавно проведеного американським Foreign Affairs серед 2 тис. сирійських біженців у Лівані, можуть дати йому деяку надію: 39,4% сирійців все ще його підтримують, 52,7% - на боці опозиції і 8% не підтримують нікого, повідомляє Мальбрюно.

Найбільше від повернення Алеппо під контроль урядових військ Асада виграють ісламісти, йдеться в матеріалі оглядача Tagesspiegel Крістіана Беме.

"Москва і Дамаск поставили шокований світ перед фактом, який він не хотів сприймати: доля Алеппо була вирішена на полі бою, а не за столом переговорів у далекій Женеві чи Відні", - йдеться в статті. "Асад був для Путіна лише засобом для досягнення мети, - зауважує оглядач. - Ця мета - збільшити сфери впливу Росії і опинитися на рівних зі США".

Чи настане тепер у Сирії "великий перелом"? Чи може Асад святкувати перемогу? Невже він остаточно переміг своїх ворогів? "До всього цього Асаду так само далеко, як Сирії до встановлення миру, - упевнений Беме: - Росія і Іран і далі будуть необхідні 51-річному правителю задля збереження влади. Алавітський режим власноруч створив собі нове покоління ворогів".

Руйнування Алеппо підштовхне багатьох мусульман на вступ до лав радикальних ісламістів. Найбільшу користь з сирійської трагедії отримають "Джебхат ан-Нусра" й "Ісламська держава". Зрештою "конфлікт перейде в нову фазу, а в змученій Сирії почнеться тривала партизанська війна зі щоденним терором, який виходитиме за межі сирійських кордонів. Жахлива перспектива для Європи", - підсумовує журналіст.

На тлі критичної ситуації в Алеппо Німеччина і Франція шукають способів допомогти нужденному мирному населенню. У вівторок Ангела Меркель і Франсуа Олланд під час спільного виступу в Берліні зажадали, щоб на майбутньому саміті ЄС у четвер було "дано сигнал на підтримку жителів Алеппо", повідомляє Frankfurter Rundschau.

Французький лідер припустив оголошення "гуманітарного ультиматуму". Олланд не пояснив, що саме він має на увазі, але, "мабуть, президент хоче притягнення до відповідальності людей, винних у воєнних злочинах у Сирії", пише автор статті Торстен Кнуф.

Тиждень тому обидва політики спільно з главами держав і урядів Великобританії, Італії, Канади та США озвучили доповідь про ситуацію в Алеппо, в якій ООН закликають "почати розслідувати повідомлення про воєнні злочини і збирати докази для того, щоб юридично переслідувати винних". Далі в документі йдеться: "Ми готові розглянути додаткові обмежувальні заходи проти осіб та організацій, які діють на підтримку сирійської влади або від її імені".

Це формулювання має на увазі запровадження Заходом нових санкцій проти Росії у зв'язку з підтримкою сирійського режиму, йдеться в статті. Також Меркель і Олланд висловилися за чергове продовження санкцій проти Москви через її дії в Україні.

Переклад Inopressa.ru

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1615 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, не ендшпіль сирійської війни, Алеппо
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ