Чт, 2024-04-25, 09:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 12 » Саакашвілі дозволив росіянам, які проживають на Північному Кавказі, їздити до Грузії без віз. Москва обурена
17:16
Саакашвілі дозволив росіянам, які проживають на Північному Кавказі, їздити до Грузії без віз. Москва обурена
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

  Президент Грузії Михайло Саакашвілі підписав розпорядження про скасування в'їзних віз для громадян Росії, які проживають на Північному Кавказі, в Дагестані, Чечні, Інгушетії, Північній Осетії, Кабардино-Балкарії, Карачаєво-Черкесії та Адигеї.

Згідно з новими правилами, які в середу, 13 жовтня, набудуть чинності, жителі цих прилеглих до Грузії російських регіонів зможуть перебувати на її території протягом 90 днів без віз.

Російська влада назвали рішення Грузії запровадити безвізовий режим для жителів республік Північного Кавказу "провокацією" і "пропагандистським кроком".

Після розриву дипломатичних зв'язків між Росією і Грузією у росіян є два способи отримати в'їзну візу до Грузії: у посольстві Швейцарії в Москві і в міжнародному аеропорту після прильоту.

В деяких випадках можливе надання візи на сухопутному кордоні, проте в офіційних документах це не закріплено.

Як зазначає ИТАР-ТАСС, громадяни Росії, які проживають на Північному Кавказі, здебільшого приїжджають до Грузії на автомобілях. На думку грузинських дипломатів, нові правила зможуть полегшити їх пересування.

"Це рішення - частина лібералізації нашої політики. До того ж, у громадян названих суб'єктів є певні комерційні інтереси в Грузії, частина хоче здобути освіту в Грузії, тому скасування візового режиму для них активізує контакти з Північним Кавказом", - сказала в понеділок міністр закордонних справ Грузії Ніно Каландадзе.

Російській владі не сподобалося, що Грузія ухвалила рішення самостійно.

"Такого роду речі в рамках відносин, які є між цивілізованими партнерами, прийнято обговорювати на взаємній основі. А в тому вигляді, як це, судячи з усього, належить зробити, то це більше нагадує черговий пропагандистський крок", - цитує Бі-Бі-Сі голову російського МЗС Сергія Лаврова.

"Будь-яке рішення такого роду має ухвалюватися в двосторонньому порядку. А так - це просто провокація", - сказав заступник повноважного представника президента Росії в ПКФО Аркадій Едельов.

На думку голови Кавказької комісії, першого віце-спікера верхньої палати російського парламенту Олександра Торшина, розпорядження Саакашвілі полегшить контрабанду зброї і вибухівки через російсько-грузинський кордон.

"Власне, офіційний Тбілісі вирішив поділити громадян РФ на "чистих" і "нечистих" - тобто на тих, кого можна пускати за пропискою, і тих, кого не можна", - заявив сенатор.

Візовий режим між Росією і Грузією діє з 2001 року.

У вересні 2008 року Грузія припинила дипломатичні відносини з Росією після серпневої п'ятиденної війни.

Довідка

8 серпня 2008 року Грузія, яка піддалася на провокаційні обстріли своєї території, взяла штурмом Цхінвалі - столицю самопроголошеної республіки Південна Осетія. У відповідь РФ ввела свої війська на територію Грузії, що спровокувало збройний конфлікт між цими країнами. Під час конфлікту російська авіація знищила майже всю систему ППО Грузії.

12 серпня 2008 року Росія заявила про завершення "операції з примушення Грузії до миру", а через десять днів оголосила, що повністю закінчила виведення військ. 26 серпня РФ визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії.

Захід засудив цей крок, як і засудив визнання Росією незалежності Абхазії і Південної Осетії, висловив солідарність з Грузією перед обличчям тиску з боку Росії і виявив готовність допомогти зміцнити її економічний і військовий потенціал.

У свою чергу керівництво РФ ухвалило рішення створити військові бази чисельністю по 3 700 осіб кожна в Абхазії й у Південній Осетії. Також розглядається питання про будівництво в Абхазії бази Військово-Морських сил для кораблів Чорноморського флоту РФ.

ЄС заявив, що розглядатиме будівництво цих баз як порушення Росією угоди з Грузією про припинення вогню, яку було підписано в 2008 році після російсько-грузинської війни.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 867 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ