Сб, 2024-04-27, 06:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 27 » Саміт Східного партнерства має наблизити Україну до Європи
09:33
Саміт Східного партнерства має наблизити Україну до Європи
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Стало відомо про домовленості, досягнуті країнами Євросоюзу в ході підготовки до саміту Східного партнерства (СП), який відбудеться у Варшаві 29-30 вересня. Передбачається, що перспектива скасування візового режиму для України й інших країн СП перестане бути "довгостроковою", а для реформування партнерам ЄС буде надано невеликі додаткові кошти. Залишаються і неузгоджені питання - Польща намагається переконати інші країни ЄС в необхідності безумовного завершення переговорів з угоди про асоціацію з Україною, передає "КоммерсантЪ-Украина".

Можна з упевненістю сказати, що в декларації саміту не буде ні натяків на перспективу членства, ні згадки про 49-ту статтю Європейського договору, що декларує можливість розширення ЄС. "Про перспективу членства не йдеться. 49-ї статті в резолюції саміту теж не буде", - заявив єврокомісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський уточнив, що в тексті декларації буде лише "визнання європейських спрямувань тих країн і партнерів, які визначили це як свою мету". "Очевидно, це задовольнить не всіх наших партнерів", - зізнався пан Сікорський.

Представники МЗС Польщі, ознайомлені з проектом декларації саміту, розповіли, що основну частину цього 8-сторінкового документу становить констатація прогресу країн - учасниць СП на шляху зближення з Євросоюзом. "У документі багаторазово підкреслюється, що Київ просунувся далі за всіх, за ним іде Кишинів. У той же час виділення України й Молдови в окремий формат не буде - ви залишитеся такими ж учасниками СП, як і інші країни", - зазначив один з європейських дипломатів.

У політичній частині майбутнього рішення саміту найбільше значення для України має розділ, що стосується безвізового діалогу. "Країни ЄС досягли згоди про те, що колишнє формулювання про можливість скасування віз "в довгостроковій перспективі" буде замінено на можливість їхнього скасування "свого часу", - розповів один із співрозмовників. Така зміна украй важлива для Києва. Україна розраховує завершити виконання Плану дії (ПД) безвізового режиму в найближчі два роки, що за європейськими мірками раніше за "довгострокове".

Декларація саміту СП припускає збільшення фінансування реформ у східних сусідів ЄС, хоч і не в тих масштабах, що передбачені для Єгипту і Тунісу. "З 1 млрд євро, додатково наданих на європейську політику сусідства, 150 млн євро буде спрямовано на СП, - розповів держсекретар МЗС Польщі Миколай Довгелевич. - Крім того, в декларації йтиметься про створення нового інструменту Східного партнерства в новому європейському бюджеті 2014-2020 років. Його вартість поки що невідома". Як уточнили в Єврокомісії, 2011 року на фінансування СП буде витрачено 435 млн євро, з яких 137 млн євро має бути надано Україні.

На сьогодні залишається без відповіді головне для України питання: що говоритиметься у Варшаві про перспективи підписання договору про асоціацію між Україною і ЄС. "У декларації саміту може бути зафіксовано, що у ЄС є сильне бажання завершити переговорний процес за угодою про асоціацію. У європейській дипломатії слово "бажання" має набагато більший статус, ніж у повсякденному спілкуванні. І якщо усі країни ЄС, зокрема Німеччина і Франція, підпишуться під цим формулюванням, у грудні (на саміті Україна - ЄС) їм буде складно відмовитися від своєї позиції", - поділився одним з сценаріїв розвитку подій заступник держсекретаря МЗС Польщі Єжи Помяновський.

Тимчасом один із співрозмовників в польському дипкорпусі розповів, що у Варшави більш амбітні плани - зробити від імені ЄС політичну заяву про безумовне парафування договору про асоціацію з Україною до кінця поточного року.

"Ми сподіваємося, що на саміті нам вдасться оголосити дату офіційного завершення переговорів з Україною за угодою про асоціацію. Так, ми знаємо позицію Франції і Німеччини з цього питання, але продовжуємо переговори і все ще сподіваємося на успіх", - стверджує дипломат.

Раніше повідомлялося, що у підсумковій декларації саміту Східного партнерства у Варшаві не буде запису про "європейську перспективу" східних сусідів ЄС, з-поміж них України. Польща намагалася "проштовхнути" запис про "європейське призначення" шести країн, охоплених програмою Східного партнерства, щоб надати їм хоч і віддалену, але реальну перспективу членства. Однак на це не погодилася частина держав ЄС, зокрема Франція і Німеччина.

Зазначимо, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу візьме участь у саміті Східного партнерства. Варшаві вдалося наполягти на тому, щоб у тексті резолюції положення про "надання безвізового режиму в далекій перспективі" було замінено на "надання безвізового режиму за досягнення необхідних критеріїв".

Якщо до початку ратифікації Угоди про асоціацію з Євросоюзом ситуація в Україні не поліпшиться, то немає гарантій, що Європарламент підтримає ратифікацію документа. Про це заявив глава представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Зазначимо, що депутат Європарламенту Марек Сівець припускає, що процес ратифікації угоди Україна-ЄС затягнеться на три роки. За словами Сівця, якщо екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко не буде в тюрмі, то в питанні асоціації з ЄС буде набагато менше проблем.

У той же час у Ялті комісар Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що Україна і Європейський Союз досягли значного прогресу в переговорах щодо підписання Угоди про асоціацію, перейшовши на фінальну стадію цього процесу. Україна і ЄС впритул підійшли до підписання Угоди про асоціацію - її планують підписати вже до кінця 2011 року.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 901 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ