Чт, 2024-04-25, 08:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 18 » Саморозпуск чи декриміналізація "статті Тимошенко"
15:48
Саморозпуск чи декриміналізація "статті Тимошенко"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Голова фракції "БЮТ-Батьківщина" Іван Кириленко на засіданні погоджувальної ради оголосив вимогу фракції - невідкладно розглянути в другому читанні президентський законопроект N9221 "Про внесення змін до деяких законодавчих акти (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності)". "Завтра після обіду можна розглянути законопроект у цілому", - заявив лідер фракції "БЮТ-Батьківщина". Пан Кириленко нагадав, що поправки до законопроекту N9221 про декриміналізацію ст.365 КК, за якою Юлію Тимошенко засудили до семи років позбавлення волі, та ст.191, за якою стосовно екс-прем'єра 12 жовтня було порушено четверту кримінальну справу, представники опозиції вже зареєстрували в комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, повідомляє читачам газети "КоммерсантЪ-Украина" Валерій Кучерук у своїй статті "Приговорний процес".

"На сьогодні домовленостей з цього питання немає, - сказав пан Єфремов пише газета "КоммерсантЪ-Украина". - Вони хочуть змінити закон під одну людину! Ми обговорювали цю тему на засіданні фракції, але остаточного рішення не ухвалили".

Коли на засіданні погоджувальної ради почали виступати голови парламентських комітетів, до журналістів вийшов перший заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін. "Наша фракція прийняла рішення: у випадку, якщо наші вимоги не будуть виконані, внести постанову про розпуск Верховної Ради!" - як повідомляє газета "КоммерсантЪ-Украина", пригрозив пан Кожем'якін. За його словами, парламент є недієздатним, а парламентська більшість "працює по діамантовій руці, голосує, знущається над опозицією".

Пан Кожем'якін переконаний: влада має звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко, щоб президент Віктор Янукович "20 жовтня міг спокійно, з чистою совістю їхати на зустріч до Брюсселя", доповнює слова Кожем'якіна автор статті "Опозиція безсило погрожує владі" в газеті "Экономические известия".

"Можна ще зареєструвати постанову про розпуск України, але що це дасть? - прокоментував для газети "КоммерсантЪ-Украина" після засідання цю ініціативу Володимир Литвин. - Відповідно до Конституції наступні парламентські вибори повинні відбутися в 2012 році, все інше - спроба реалізувати свої плани, користуючись поточним політичним моментом".

Анастасія Рафал і Дмитро Коротков в спільній статті "Тимошенко не хочуть звільняти" опублікованій в газеті "Сегодня", повідомляють, що щодо декриміналізації 365-ї статті Кримінального кодексу соратники екс-прем'єра намагалися домовитися з регіоналами вчора весь ранок. Безуспішно. "Мені говорили багато впливових "регіоналів", що вони не проти проголосувати. Мовляв, вони самі в шоці, кажуть, куди ми котимося. Але команди згори голосувати "за" не надходило. Більше того, другою справою проти Тимошенко Янукович показав, що готовий йти до кінця", - сказав газеті "Сегодня" один з "бютівців". Та й очільник "регіоналів" у ВР Олександр Єфремов заявив, що члени фракції "досить бурхливо" обговорювали питання декриміналізації статей Тимошенко.

Але, за словами першого заступника голови фракції ПР Михайла Чечетова, рішення прийнято не голосувати за декриміналізацію. Взагалі, рухів по президентському законопроекту (вже ухваленого в першому читанні, але без "Юлиної" статті) до 20 жовтня, за словами Чечетова, не повинно бути. Втім, як повідомили джерела газети "Сегодня" в керівництві ПР, на сьогодні заплановано засідання ради фракції, на якому теоретично може бути вирішено терміново голосувати за декриміналізацію, якщо "на те буде відмашка з Банкової". Але джерело до такої ймовірності ставиться зі скепсисом:" Настрій у фракції - не голосувати за декриміналізацію. Зростає обурення безпардонним тиском Заходу на Україну. Ми ж повинні себе хоч трохи поважати".

Газета "Экономические известия" нагадує читачам, що США і Євросоюз стали на захист одного з лідерів української опозиції і розкритикували вирок, який позбавляє її можливості брати участь у виборах 2012 році. Візит президента Віктора Януковича до Брюсселя, де він планував узгодити питання щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом, опинився під загрозою зриву. Досі незрозуміло, чи відбудеться візит. Очевидно, що порядок денний і результати зустрічі президента України з лідерами ЄС залежатимуть від розвитку справи Юлії Тимошенко.

А ось журналіст газети "Україна молода" Іван Бойко в свої статті "Не звільнимо, так розпустимо!" пише, що президент Віктор Янукович, скоріше за все, скасує запланований на 20 жовтня візит до Брюсселя. Відмова від поїздки пов’язана з тим, що президент України усвідомлює: переговори з керівництвом Євросоюзу будуть присвячені звільненню Юлії Тимошенко, а не угоді про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС. Скасування візиту до столиці Бельгії означатиме також, що Партія регіонів не голосуватиме за декриміналізацію статті КК, за якою було засуджено Тимошенко. Відтак очікується, що найближчими міжнародними візитами Януковича стануть поїздки на Кубу та до Бразилії.

За словами голови Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, єдиний і ефективний інструмент тиску опозиції на владу сьогодні - це позиція Заходу. "Інших інструментів в її розпорядженні на сьогодні немає. Всі погрози про бойкотування парламенту або ініціювання саморозпуску парламенту - це розмови. На сьогодні парламентська опозиція в дуже слабкому стані", - сказав газеті "Экономические известия" експерт.

За його словами, реалізувати ідею розпуску парламент дуже складно, бо опозиційним депутатам мало відмовитися від мандатів, "треба, щоб відбулося обнулення списків, що практично неможливо реалізувати". "Але найголовніше - навіть зараз у опозиції немає 150 мандатів, які можна було б здати", - зазначив експерт. Пан Фесенко вважає, що майбутнє ідеї декриміналізації економічних злочинів і подальша доля самої пані Тимошенко залежать від консолідованого політичного рішення керівництва країни, пише газета "Экономические известия".

"Якщо буде прийнято рішення, що інтереси євроінтеграції важливіші за розборки з Тимошенко, вона вийде на свободу. Але вихід буде поступовим - буде знайдено правову процедуру через декриміналізацію або Апеляційний суд, за якою буде пом'якшуватися її доля. Якщо протистояння із Заходом буде поглиблюватися, то вона може залишитися у в'язниці", - сказав він. Експерт наголосив: той факт, що Юлію Тимошенко не звільнили всупереч позиції Заходу, свідчить про те, що Віктор Янукович "не той політик, який схильний реагувати на ультиматуми". "Крім того, з правового погляду, варіант з декриміналізацією статей Кримінального кодексу дуже неоднозначний", - додав він у коментарі для газети "Экономические известия".

"Зміни в Кримінальному кодексі можливі у разі чіткої домовленості між більшістю та опозицією в парламенті. Або - якщо опозиція зможе запропонувати осудну редакцію цього законопроекту, з точки зору міжнародної практики. Зараз вони просто хочуть зняти кримінальну відповідальність з Юлії Тимошенко", - поділився своєю думкою з журналістами газети "Экономические известия" директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов.

За його словами, скасування кримінальної відповідальності за правопорушення, в якому звинувачують екс-прем'єра, може спричинити критику на адресу влади. "Наступного дня владу вже будуть критикувати за те, що в країні немає ніяких обмежень і заходів відповідальності для високопосадовців. Вийде так, що можна робити все, що завгодно, і за це нічого не буде за законом. Тоді в Кримінальному кодексі виникне величезна "чорна діра", - зазначив експерт. За його словами, тюремне ув'язнення у вироку Юлії Тимошенко було тільки "деталлю в майбутньому торзі з Євросоюзом, від якої можна відмовитися".

Пан Толстов прогнозує, що влада, врешті-решт, відмовиться від наміру тримати Юлію Тимошенко у в'язниці." Але ті, хто займався цим процесом, повинні були б зрозуміти загрозу для іміджу влади. Вони прорахувалися і не розрахували, що тиск з боку Заходу буде таким безкомпромісним", - зазначив він, пише газета "Экономические известия".

У свою чергу, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що апеляція до Заходу для опозиції може виявитися нерезультативною без підтримки всередині країни. "Найбільший і найсерйозніший інструмент, який може вплинути і за допомогою якого можна змусити будь-яку владу прислухатися до опозиції і піти на компроміс, - це її підтримка з боку виборців. Це особливо важливо напередодні парламентських виборів", - сказав газеті "Экономические известия" експерт. За його словами, ініціатива розпуску парламенту або інші подібні ідеї можуть бути дієвими лише у випадку," якщо їх підтримає вулиця". "Але події 11 жовтня показали нездатність найближчих соратників екс-прем'єр-міністра провести заходи, які б показали наявність такої підтримки серед електорату", - зазначив експерт. Для того щоб опозицію підтримували громадяни, вона має продемонструвати активну боротьбу за свої ідеї.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 894 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ