Пт, 2024-03-29, 11:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 23 » СБУ затримала українських хакерів, які поцупили аж 72 млн дол
14:58
СБУ затримала українських хакерів, які поцупили аж 72 млн дол
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/

СБУ спільно з правоохоронними органами США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Кіпру і Латвії припинила протиправну діяльність міжнародного злочинного угруповання хакерів, організованого громадянами України під прикриттям легальної комерційної структури.

Використовуючи спеціалізований комп'ютерний вірус Conficer, хакери діставали доступ до рахунків в іноземних банківських установах різних країн, знімали з них гроші і переводили в готівку. Отримані у такий спосіб гроші легалізовувалися шляхом придбання рухомого і нерухомого майна.

За попередніми оцінками, унаслідок такої протиправної діяльності клієнтам банківських установ заподіяно збитків на суму понад 72 млн дол.

Як розповів на брифінгу в четвер начальник управління контррозвідувального забезпечення інформаційної безпеки держави СБУ Віталій Хлевицький, в Україні допитано 16 учасників міжнародного угруповання, зокрема організаторів і координаторів, передає "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що організатори угруповання хакерів не підлітки, їм від 26 до 33 років, вони всі з дуже хорошою освітою у сфері інформаційних технологій. Наразі нікого ще не затримано, оскільки питання про порушення кримінальної справи тільки вирішується. Що стосується потерпілих, то серед них українців немає, "вони всі перебувають у США та інших країнах".

21 червня, за словами Хлевицького, у декількох країнах світу було проведено більш як 30 обшуків, в Україні - 19. Іноземні спецслужби вилучили близько 30 серверів, правоохоронці Латвії затримали двох людей. Арешт накладено на більш ніж 40 рахунків банківських установ Латвії та Кіпру. Під час обшуків, які проводили співробітники СБУ, вилучено більше 74 одиниць комп'ютерної техніки, близько 300 одиниць носіїв електронної інформації.

"За попередньою оцінкою вилученої комп'ютерної техніки на предмет зберігання в ній інформації, яка підтверджує протиправну діяльність встановлених осіб, встановлено, що програмне забезпечення, яке було створено або модифіковано, а потім використано членами угруповання, належить до шкідливого програмного забезпечення", - сказав Хлевицький.

Він пояснив, що зловмисники запускали вірус, який вражає комп'ютерну техніку і пропонували антивірусну програму, в якій містився ще один вірус, який у свою чергу дозволяв отримувати дані про платіжні банківські картки людей. "Це перша такого масштабу операція у сфері боротьби з кіберзлочинністю", - підкреслив начальник управління.

Він не відкинув, що сума заподіяної шкоди може бути більша, ніж 72 млн дол, і можливо, ці люди здійснювали свою протиправну діяльність і раніше.

Як розповів старший спеціальний агент ФБР США Норман Сандерс, ФБР розслідувала цю справу протягом трьох років. Обмінюючись інформацією з СБУ, стало зрозуміло, що спецслужби обох країн розслідують злочинні дії одних і тих самих осіб. "Без підтримки СБУ не вийшло б проведення цієї спецоперації", - сказав він.

За словами в.о. керівника представництва ФБР США в Україні Бренда Сміта, кіберзлочинністю може бути охоплено увесь світ, і не можна говорити, що Україна є однією з країн, в якій хакерство найбільш поширено. Він підкреслив, що аналогічні злочини скоюються по всьому світу. За його словами, фахівці ФБР безпосередньо брали участь в діях, які проводилися на території України.

За словами Хлевицького, за такі дії українським законодавством передбачено покарання у вигляді позбавлення свободи терміном від 3 до 6 років. Американське законодавство передбачає жорсткіші санкції, аж до довічного ув'язнення.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 922 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ