Вт, 2024-03-19, 15:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Січень » 16 » Сенат США заслухав українське питання
10:09
Сенат США заслухав українське питання
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Комітет із закордонних справ Сенату США о 9-й вечора за київським часом розпочав слухання щодо наслідків політичної кризи в Україні, передає "Голос Америки".

Засідання вестиме голова комітету сенатор Боб Менендес.

Про події в Україні законодавцям розповість заступник держсекретаря Вікторія Нуланд, яка на власні очі бачила в Києві події 11 грудня, коли влада вдалася до спроби розгону Євромайдану.

Ще одним доповідачем з українського питання буде американський політолог Збіґнев Бжезинський.

Журналіст "Української правди" Сергій Лещенко, який зараз перебуває у Вашингтоні нагадує : Багато друзів у фейсбуці чекають, чи буде ухвалене на слуханнях в Сенаті рішення про введення санкцій проти Януковича і його оточення. Відповідь: не буде. Слухання тому так і називаються, що на них "слухають".

На слуханнях представники виконавчої влади США - заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд і заступник керівника Бюро з демократії, прав людини та праці Державного департаменту США Томас Мелія - прозвітують перед сенаторами про ситуацію в Україні. Після чого сенатори поставлять їм свої запитання. Потім виступить Бжезинський зі своїм баченням, і сенатори також поставлять йому запитання. Після чого всі розійдуться. Сенатори - займатися законодавством. А виконавча влада - готувати рішення. В тому числі про можливі адресні санкції. Які ніхто не буде оголошувати вголос, бо це заборонено американським законом.

"Ось так виглядає "кухня", навіть якщо вона когось може і розчарувати", - зазначив журналіст.

Як зауважив Сергій Лещенко: "Сенатор МакКейн лютує на слуханнях щодо України, згадує про сина Януковича (Олександра), "який є стоматологом і живе в палаці за сотні мільйонів доларів". Питає ще раз про санкції.

Заступник держсекретаря Нуланд знову підтверджує, що санкції - один з інструментів, який США мають для українського керівництва, які будуть задіяні в разі повторного застосування сили".

Так, Маккейн заявив, що США мають підтримати український народ у тому, до чого він прагне: "питання у тому, чи ми підтримаємо українців у їх боротьбі за себе. Ми не маємо казати, українці вирішать, самі розберуться, бо вони вже благають нас про допомогу".

Також сенатор зауважив, що "у нас тут не вибори шкільної ради… Мова про країну, яка хоче до Європи".

Трансляція засідання Сенату США щодо ситуації в Україні

23:06. Сенатор Менендес на завершення слухань наголосив, що скликав ці слухання оскільки вважає питання України є ключовим сьогодні для майбутнього регіону.

23:04. Щодо останніх ремарок (американського політолога) Бжезинського. Він зазначив, що аналізує ситуацію на ходу і просто описує різні варіанти.

23:03. Бжезинський : Опозиція має вести діалог, думати про перехідний період, пропозиції олігархам, можливо перенесення виборів поки організовується передача влади...

Всі опозиційні лідери не можуть балотуватись одночасно.

23:00. сенатор-демократ Мерфі : на Майдані портрет (екс-прем'єрки України Юлії) Тимошенко, але майданівці не говорять про лідерів, вони не мають зв'язку з партіями. Здається вони відсторонені від них. То як політична опозиція може щось винести для себе з Майдану?

22:59. Бжезинський : Янукович міг би просто вигнати Тимошенко і вирішити частину проблеми. Але у нього немає уяви чи рішучості для цього. Він надто переляканий можливою втратою влади.

Але колись гроші (президента РФ Володимира) Путіна закінчаться.

22:57. Бжезинський : я здогадуюсь, що Янукович відчуває, що якщо піде на Захід то будуть вільні вибори, які він програє.

22:56. Мерфі до Бжезинського : Янукович досвідчений політик він думає, що зможе догодити і Росії і ЄС. Я намагався пояснити, що зрештою йому доведеться відчувати на собі тиск Росії, протистояти якому можна лише за допомогою США та ЄС. Чи може він правий і можна таки прийти до ЄС, не розлютивши Росію?

22:54. Бжезинський : Я проти відновлення Холодної війни. Я критикую Путіна і думаю, що його плани проваляться, але тим не менш Росія сьогодні це не СРСР.

22:51. Бжезинський : Українцям потрібен Лідер, фігура для них та світу, уособлення демократичних прагнень.

Раніше Бжезинський сказав, що знає українських лідерів, які принесли чимало жертв, тож мають тепер знайти сміливість зробити ще одну - пожертвувати своїми особистими амбіціями...

22:49. Бжезинський : Україні потрібна національна альтернатива. Я знаю багато лідерів в Україні. Вони мають пожертвувати амбіціями і виділити ОДНОГО.

22:48. Бжезинський : Солідарність мала лідера, може не розумнішого, але дієвого.

22:48. Бжезинський : Давайте вчитись з досвіду Польщі. Все почалось з руху, який схожий на Майдан.

22:48. "Слухання в Сенаті по Україні насправді є слуханнями по Росії ))", - жартує Роман Паничевний з Незалежного Українського радіо у Чикаго.

22:47. "Бжезинський виступає перед міжнародним комітетом Сенату. Каже, що "в оточенні Януковича є олігархи, які зацікавлені в діалозі з опозицією", бо не хочуть поглинання Росією. Ще би прізвища назвав, бо в Києві я таких олігархів поки не зустрічав.", - коментує на Фейсбук журналіст Української правди Сергій Лещенко.

22:44. Бжезинський : Чую, що похід Росією до статусу нової імперії протриває стільки, скільки сам Путін буде при владі.

22:43. Бжезинський : Ностальгія Путіна за минулим - це просто його втеча від реальності. Росія - більше не імперська сила, яка шукає імперського статусу... У Росії є націоналізм до якого апелює Путін, але є і нова сила - середній клас, який має міжнародні зв'язки і ідентифікує себе із західними цінностями.

22:41. Бжезинський : якщо Україна буде підкорена (а я в це не вірю) , то Росія таки стане імперією.

22:41. Бжезинський : націоналізм - це дуже заразна соціальна сила. Щойно він вивільнений його не можна загнати назад. Те, що ми бачимо в Україні - це піднесення... Українці відчувають себе українцями. Тож Путін лише видає свою неосвіченість, коли каже, що росіяни та українці це єдиний народ.

22:39. Бжезинський : Українці, які виросли у незалежній країні, вийшли на холодні вулиці Києва.

22:38. Бжезинський : Нинішні лідери Росії переконані, що без України відтворення імперії неможливе. Проте Путін недооцінює те, що Україна вже 20 років є незалежною!

22:37. Бжезинський : Потрібна довготермінова політика щодо України та відкриті можливості для Росії...

22:37. Бжезинський : Путін стоїть на заваді європейському шляху Росії, його проект провалиться.

22:36. Бжезинський : Питання ще і в тому, чим стане Росія на фоні посилення Китаю у колишній радянській Центральній Азії. Нагадаймо Росії, що її майбутнє - бути великою європейською країною. Ми не прагнемо її фрагментації та розвалу, а лише її еволюції у демократичному напрямку.

22:35. Бжезинський : Варто дослідити, як можна викрити економічний тиск та відповісти на нього.

22:34. Бжезинський : треба наполягати на можливостях діалогу між владою та структурою , яка представляє пробуджений український народ. Вона має бути готова до виборів, хоча не факт, що вони будуть відкритими.

22:33. Бжезинський : Ми знаємо, що деякі олігархи не згодні з ідеєю України-провінції.

22:33. Бжезинський : Путін любить говорити, що українці - це росіяни. Але нинішня Україна іде корінням до Київської Русі, повноцінної європейської одиниці тих часів. Саме українці є джерелом рутенської а отже і російської ідентичності.

22:31. Бжезинський : маємо висловити незгоду з усіма зусиллями спрямованих проти демократичних прагнень українців.

22:31. Бжезинський : Ми маємо виступити за те, щоб європейські парламенти ухвалили заяви на підтримку українського демократичного руху.

22:30. Бжезинський : Мій месидж простий. Демократична, суверенна та європейська Україна - це те, чого хочуть та заслуговують українці. Підтримка України це не війна проти Росії, а допомога їй стати нормальною пост-імперською країною. Євразійський проект Росії не вирішить її проблем. Рано, чи пізно авторитаризм у Росії провалиться.

22:28. Бжезинський до мікрофону. Менендес згадує "він бачить світ, як глобальну шахівницю".

22:26. Менендес : Чи отримала Росія контроль над інфраструктурними об'єктами в Україні внаслідок угоди Путіна-Януковича.

Нуланд каже, що немає інформації окрім заяв українського уряду, який відкидає "здачу інфраструктури".

22:23. Сенатор Мерфі : США можуть допомогти Молдові та Грузії досягнути успіху на Європейському шляху?

22:22. Мерфі : Грузія та Молдова під тим же тиском Росії таки пішли до Асоціації з ЄС. Українці будуть дивитись за тим, що відбувається у цих країнах.

22:21. Нуланд : Без МВФ Україна може кожні 3 місяці мати загрозу дефолту.

22:20. Мерфі : Що США можуть зробити, щоб зробити допомогу МВФ не такою "гіркою пілюлею" у порівнянні із грошима Путіна? Не всі нарікання уряду України є безпідставними.

22:18. Мерфі: Янукович помиляється, якщо думає, що гроші Росії отримано за так.

22:18. Слово бере сенатор-демократ Мерфі, який розповів світу про годинний монолог Януковича під час зустрічі із сенаторами у Києві.

22:17. Маккейн : Візит до Києва з сенатором Мерфі був незабутнім досвідом для мене.

22:16. Нуланд : Рішення суду по Кличко - класичне для цієї частини світу. Ми слідкуємо за цією справою. У суді були наші спостерігачі.

22:16. Нуланд : ЄС та США мають забезпечити вільні та чесні вибори. Це не просте завдання, з огляду на маніпуляцію медіа, тиск на них та ін. , які вже відбуваються.

22:15. Маккейн : А можливі вільні вибори в Україні? Як бути з рішення суду по Кличко?

22:15. Маккейн : Росія давить на країни, а ми даруємо Лаврову приємні дрібнички. Я цього не розумію!

22:14. Маккейн : Путін намагається відновити Російську імперію. Те, що він робить в Україні ми бачили в інших країнах-сусідах.

22:14. Нуланд : Ми маємо забезпечити вибори, де українці зможуть дати оцінку своєму уряду.

22:13. Нуланд : Держдеп (а також міністр оборони та особисто держсекретар ) дав уряду України зрозуміти, що насильство приведе до розгляду санкцій.

22:12. Маккейн : Може треба протистояти Росії та підтримати українців і таки заговорити про санкції?

22:12. Маккейн до Нуланд : То чи Росія бойкотує товари, обрізає газ? Чи це правда?

22:11. Маккейн : Каже Мелії, що той, або наївний, або дезінформує учасників слухань. США мають підтримати ураїнський народ у тому, до чого він прагне.

22:10. Маккейн : питання у тому, чи ми підтримаємо українців у їх боротьбі за себе. Ми не маємо казати, українці вирішать, самі розберуться, бо вони вже благають нас про допомогу.

22:09. Маккейн : У нас тут не вибори шкільної ради, пане Меліа. Мова про країну, яка хоче до Європи. Росіяни відмикають газ, підтримують корупцію... Син президента України пройшов шлях від дантиста до мільярдера.

22:07. Нуланд : Питання Тимошенко піднімається на кожній зустрічі. Звільнення було би потужним сигналом відданості України європейському шляху. Але схоже, що президент не здатен зробити ці кроки.

22:06. Сенаторка Шахін : Чи є шанс на звільнення Тимошенко до виборів? Що можуть США, ЄС та українці зробити щоб все відбулось?

22:05. Маліа : США мають запропонувати Україні іншу модель життя. Ми нікого не примушуємо не "забиваємо" у нашу модель. Це може робити Росія. Хай уряд обирає, чи хоче піддаватись тиску з боку Росії, чи іти на Захід.

22:04. Сенаторка Шахін : А що далі? Самі демонстрації не вирішать проблем. Що буде відбуватись в Україні що робити США?

22:04. Меліа : на вулиці першими вийшли не партійні активісти, а обурені громадяни. В Україні не партійні протести, а протести громадян.

22:02. Нуланд : Опозиція стурбована демократією, майбутніми виборами, станом економіки.

22:01. Слово бере сенаторка Джінн Шахін - просить охарактеризувати українську опозицію.

22:00. Коркер : Я не думаю, що США діють так, як мали би щодо України, яка є надзвичайно важливою для США, для регіону і для західних цінностей.

21:59. Коркер : Те що відбулось між нами та Росією, вплинуло на нашу здатність діяти у власних національних інтересах.

21:58. Коркер : Чому ми прямо не говоримо про тиск з боку Росії на інші країни? Чому ми не говоримо прямо про дії Росії? Що сталося із Адміністрацією Обами, чому вона не робить те, до чого її забов'язує закон?

21:56. Нуланд : Ми вже восени говорили, що якби Україна підписала Угоду з ЄС, тиск на неї був би колосальним. Ми наполягали на паралельному руху у напрямках кредиту МВФ та Асоціації з ЄС

21:55. Нуланд : Влітку та восени ми намагались повернути Україну до переговорів із МВФ

21:55. Нуланд : Економіка України вразлива та крихка не лише через тиск Росії. Те, що Росія може тиснути на Україну - симптом слабкості української економіки.

21:54. Слово бере сенатор Коркер : А якби США підтримали Україну економічно, чи підписала би вона Угоду про Асоціацію?

21:53. Менендес : Якщо порушення з боку Януковича будуть продовжуватись, думаю, що Сенат ми вже чекатимемо реації Державного департаменту...

21:52. Меліа : Після законних виборів на яких Янукович прийшов до влади, якість виборів в Україні впала.

21:51. Меліа : Програми США підтримують он-лайн медіа та громадські організації

21:50. Менендес: Що можна зробити для підтримки журналістів? Говорить про Голос Америки та Радіо Свобода.

21:49. Нуланд знову говорить, що Держдеп розглядає візові санкції

21:47. Менендес : Росіяни судячи з їх дій мають свій порядок денний щодо України. Чому США допустили економічний тиск на Україну, які очевидно порушують тристоронню угоду 1994-го року Україна-США-РФ? - це питання до Нуланд, представника Держдепу.

- Чому ми, Захід не говоримо про те, що дії Росії це порушення тристоронньої угоди 1994-го року?

21:45. Нуланд : Сподіваємось, що Росія не прагне бути імперією

Менендес вже анонсує скорий виступ Бжезинського питає Меліа, чи може Росія бути демократією?

21:43. "Усім охочим бути присутнім на слуханнях не вистачило місця - люди стоять у проході.", - пише у Фейсбук журналіст УП, Сергій Лещенко, який зараз перебуває у Сенаті.

21:42. Меліа : Протести на Майдані не стають менш інтенсивними, хоч і стають менш чисельними

21:39. Починається виступ заступника керівника Бюро з демократії, прав людини та праці Державного департаменту США Томаса Меліа

21:38. Нуланд : події останніх 6 місяців показують, що українці прагнуть і заслуговують на краще.

21:37. Нуланд : Ми будемо фокусуватись на забезпеченні законності виборів 2015, а не на підтримці кандидатів.

21:36. Нуланд : Перевибори у грудні не повністю відповідали нормам.

21:36. Нуланд : Закликаємо Україну поновити переговори з МВФ

21:35. Нуланд : Закликаємо уряд України та президента діяти відповідно до озвучених заяв.

21:34. Нуланд : заклики США до невикористання сили стосуються всіх сторін конфлікту в Україні

21:33. Нуланд : Минулого тижня протестувальники знову вийшли на вулиці після побиття Чорновол, Луценка та десятків інших актів проти активістів, тиску на медіа та ін

21:33. Нуланд : Стабільні демократичні країни є кращими партнерами для США.

21:32. Нуланд : Чому українці виходять на вулиці? Нам вони кажуть "протести проти загальмування Асоціації з ЄС розрослись у протест за людсьску гідність, верховенство права..."

21:31. Нуланд : Народ України побачив, що США перебувають з ними у критичний момент

21:30. Коркер : під впливом подій, а не як наслідок підготовленої заздалегіть політики

21:29. Нуланд починає виступ

21:29. Коркер : На щастя зараз Адміністрація США починає діяти в інтересах народу Америки та України. На жаль, це сталося під впливом подій

21:28. Республіканець Коркер ставить Сирію, Сноудена та Україну в один ряд перемог Росії та поразок Америки....

21:25. Сенатор Коркер : Україна це той випадок, коли лідери США могли би бути рішучішими

21:24. Корекція - це вступне слово Менендеса. Голова комітету говорить "Світ дивиться на події в Україні".

Нагадаємо, минулі раніше слухання посприяли ухваленню резолюції Сенату із закликом до американського уряду застосувати санкції до українських чиновників, причетних до насильства над мирними демонстрантами.

Так, у січні Сенат США прийняв резолюцію про підтримку українського народу.

У документі, зокрема, зазначено, що США підтримують народ України і його суверенне право отримувати незалежне й демократичне майбутнє для своєї країни.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1108 | Додав: adminA | Теги: Сенат США заслухав українське питан
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ