Пт, 2024-04-26, 11:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Грудень » 19 » Що було в меню перших динозаврів дізналися вчені
00:32
Що було в меню перших динозаврів дізналися вчені
Інші останні Біографії. Довідки. Рецепти на сайті holosUA.com/

диплодок динозавр Згідно з даними групи палеобіологів Бристольського університету, найдавніші динозаври включали хижих, всеїдних і травоїдних видів. Подивившись на форми зубів найдавніших динозаврів і змоделювавши їхню функцію зубів за допомогою комп’ютерного моделювання, експерти змогли порівняти їх із живими рептиліями та їхнім раціоном. 

Їхні висновки, опубліковані 16 грудня в Science Advances, показують, що багато груп рослиноїдних динозаврів були споконвічно всеїдними й що предки наших знаменитих довгошиїх травоїдних тварин, таких як диплодок, їли м’ясо. Ця здатність урізноманітнити свій раціон на початку еволюції, ймовірно, пояснює їхній еволюційний та екологічний успіх.

Найдавніші динозаври є загадковими: вони були набагато меншими за своїх пізніших родичів і протягом більшої частини тріасу вони перебували в тіні крокодилоподібних рептилій. Невідомо, наскільки різноманітними вони були з точки зору дієти та екології, але вчені знають, що в тріасі мало статися щось, що дозволило динозаврам пережити тріасово-юрське масове вимирання та адаптуватися до його наслідків, ставши домінуючою групою для решти мезозою.

Провідний автор доктор Антоніо Баллелл з Бристольського університету сказав: "Незабаром після свого походження динозаври починають демонструвати цікаве розмаїття форм черепа та зубів. Протягом десятиліть це змушувало палеонтологів підозрювати, що різні види вже експериментували з різними видами. Вони порівняли їх із сучасними видами ящірок і спробували зробити висновок, що вони їдять на основі схожості їхніх зубів".

"Ми досліджували це, застосовуючи набір обчислювальних методів для кількісної оцінки форми та функції зубів ранніх динозаврів і порівняння їх із живими рептиліями, які мають інший раціон. Це включало математичне моделювання їхніх форм зубів та симуляцію їхніх механічних реакцій на сили укусу за допомогою інженерне програмне забезпечення".

Професор Майк Бентон, співавтор дослідження, сказав: "За допомогою цієї батареї методів ми змогли кількісно визначити, наскільки ранні динозаври були схожі на сучасних тварин, надаючи переконливі докази для наших висновків щодо дієти. Тероподи динозаврів мають загострені, вигнуті форми. і лезоподібні зуби з крихітними зазубринами, які поводилися як у сучасних варанів. Навпаки, зубчасті зуби орнітісхій і зауроподоморфів більше схожі на сучасних всеїдних і травоїдних тварин, таких як ігуани".

Дослідження також є інноваційним у використанні моделей машинного навчання для класифікації найдавніших динозаврів у різних категоріях дієти на основі їхньої форми зубів і механіки. Наприклад, текодонтозавр, бристольський динозавр, мав зуби, добре пристосовані для рослинної дієти.

Професор Емілі Рейфілд, старший співавтор, сказала: "Наш аналіз показує, що орнітіщі — група, яка включає багато рослиноїдних видів, таких як рогаті динозаври, броньовані анкілозаври та качкодзьобі динозаври — починалися як всеїдні тварини. І ще один цікавий факт. Висновок полягає в тому, що найдавніші зауроподоморфи, предки вегетаріанських довгошиїх зауроподів, таких як диплодок, були м’ясоїдними тваринами. Це показує, що травоїдність не була предком для жодної з цих двох ліній, що суперечить традиційним гіпотезам, і що дієти ранніх динозаврів були досить різноманітними.

Доктор Баллелл підсумував: "Схоже, одна з речей, яка робила перших динозаврів особливими, це те, що вони розвивали різні дієти протягом тріасу, і ми вважаємо, що це могло бути ключовим для їх еволюційного та екологічного успіху".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Біографії. Довідки. Рецепти | Переглядів: 329 | Додав: admin | Теги: динозавр, меню, диплодок
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ