Пт, 2024-03-29, 17:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 26 » Що настане за "зеленою перемогою"?
18:15
Що настане за "зеленою перемогою"?
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

"Те, що не підлягає страхуванню, вимагає іншого роду відповідальності. Через 25 років після Чорнобиля постає питання про переоцінку атомної енергії. Ми на порозі чергового конфлікту", - вважає експерт з ризиків Ульріх Бек, інтерв'ю з яким публікує газета Frankfurter Allgemeine.

Відмінність Чорнобиля від Фукусіми, як він вважає, полягає насамперед у тому, що катастрофа на японській АЕС стала глобальною медіа-подією, що відбувається в кожній окремо взятій квартирі - це майже детектив у прямому ефірі. Це зворушує серця в усьому світі, каже експерт.

Порівнюючи ризики атомних і гідроелектростанцій, він підкреслює, що у разі аварій на АЕС ми маємо справу з подіями, що мають чіткий початок і відкритий кінець. Так, у випадку Чорнобиля непідконтрольність розповзання радіації проявилася на прикладі радіоактивної хмари, яка рушила на захід. За таких обставин механізм страхового захисту перестає діяти, зазначає експерт. Зрештою ціна помилки оплачується з кишені платника податків - як і у випадку банківської кризи.

Що стосується АЕС, то найгірший сценарій звичайно виключається "емпіричним поясненням", каже він. "У результаті ми опиняємося до нього не готові. Це видно по удаваним хаотичними рятувальним заходам у Японії".

"При цьому варто зазначити, що реальні наслідки аварії поки що не розглядаються. Крім загиблих - відомих і поки що невідомих - слід долучити до того же рахунку евакуйованих, яких переселили не просто так. Тут також можна навести приклад Чорнобиля, де ще не всі потерпілі навіть народилися. Крім того, постає питання: як взагалі можна статистично виміряти наслідки катастрофи, яка не має кордонів?" - міркує експерт. "У світлі очевидної втрати кордонів катастрофи прихильники ядерної енергії повинні реформувати свої аргументи на її захист", - вважає він.

"Зараз ми переживаємо цікаву космополітичну діалектику", - говорить він далі. Завдяки Фукусімі, а також зміни клімату очевидне разюче світове усвідомлення небезпеки. Цей новоявлений космополітизм виражається у формі максими: "Співпрацюй або зазнавай невдачі".

Відповідаючи на запитання, як повинна виглядати етика XXI століття - епохи технологічних революцій, експерт підкреслює, що в більшості сучасних випадків часом неможливо дотриматися всіх етичних норм. Необхідно розглядати альтернативи, зважувати усі "за" і "проти". Потрібно ухвалювати політичні рішення. І саме така форма демократизації технічного прогресу зараз назріла. І те, що представники технічних наук деколи захоплюють "моральну і когнітивну монополію" в питанні "як ми хочемо жити?", по суті є недемократичним. Суспільство теж повинно мати право голосу.

"Залишається трохи почекати. Згідно з останніми опитуваннями, у Франції більшість жителів налаштована проти атомної енергії. Скептичний настрій буде рости і в Америці. Що "зеленішим" стає світ, то більш конфліктною буде боротьба за альтернативи. Майбутнє екологічного конфлікту почнеться слідом за його перемогою. І зараз ми переживаємо його перші прояви", - підсумовує експерт.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 978 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ