Чт, 2024-05-02, 10:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Листопад » 14 » Що пообіцяли глави МЗС країн ЄС за підсумками зустрічі в Бельгії - підтримка України та санкції проти рф
10:38
Що пообіцяли глави МЗС країн ЄС за підсумками зустрічі в Бельгії - підтримка України та санкції проти рф
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

13 листопада, у Бельгії відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу. Однією з центральних тем була Україна. Учасники зустрічі ще раз запевнили, що Україна, як і раніше, може розраховувати на повну підтримку від союзників і навіть на її збільшення. Про це з місця подій повідомляє спеціальний кореспондент каналу іномовлення України FREEДОМ в Європі Віталій Сизов.

    “путін рано радіє з огляду на загострення становища у світі, тому що ми і далі допомагатимемо Україні. Ми не тільки збережемо підтримку, а й збільшуватимемо її, зокрема від Німеччини. Йдеться не лише про допомогу на цю зиму, коли російський президент знову сподівається виграти на труднощах людей під час холодної зими. Наступного року наша підтримка значно збільшиться”, — запевнила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

І це, наголосив Сизов, не порожні заяви — європейська преса пише, що Німеччина планує вдвічі збільшити видатки на військову допомогу Україні 2024 року з 4 млрд євро до 8 млрд. Перед зустріччю міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс застеріг від спроб знайти компроміс із росією та з її президентом володимиром путіним.

    “Будь-яке припинення вогню, будь-які перемовини ведуть до дня перемоги в москві. путін дуже явно наполягав на цьому. І може настати день, коли українці не зможуть воювати далі, тому що ми не можемо забезпечити їх зброєю. І таким чином ми прагнемо до перемоги путіна. І ми маємо бути дуже прямими. Немає золотої середини. На жаль, сірої зони немає. Немає ні дерева, ні каменя, за якими можна було б сховатися. Що б я зробив, якби припинення вогню дійсно відбулося, і ми б спробували розкрутити його так, що ми захистили Київ, що ми захищали якусь територію України. Буде абсолютно ясно, що це перемога путіна”, — заявив він.

Також Ландсбергіс розповів, що Європейська комісія все ще працює над 12-м пакетом санкцій проти росії. І цей пакет досить амбітний.

Рецептом необхідної підтримки України поділилася міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску:

    “Я наголошу на необхідності підготовки великого і надійного пакета підтримки для України, який має бути ухвалений у грудні. Нам потрібен сильний політичний сигнал. Тут немає місця для сумнівів. Немає місця для втоми в нашій підтримці України. На нашу думку, цей пакет має містити політичну угоду про спільний механізм ЄС для України, спеціальний пакет для України в межах Європейського фонду миру, політичну угоду про зобов’язання ЄС для України, зобов’язання у сфері безпеки для України і старт перемовин про членство в Євросоюзі для України та Республіки Молдова на основі рекомендацій Єврокомісії”.

Йдеться про український механізм на суму понад 50 млрд євро на наступні чотири роки — на відновлення України, на мирні потреби. Фонд миру — це спеціальний фінансовий інструмент, який передбачає видатки у 20 млрд євро на наступні чотири роки на закупівлю озброєнь. Наразі є дебати щодо виділення цих коштів через деяких членів ЄС, таких як Угорщина та її прем’єр-міністр Віктор Орбан. Але, як запевнили Сизова міністри, зокрема й міністр Литви, навіть у разі, якщо Угорщина блокуватиме це рішення, Євросоюз може виділити ці гроші на озброєння. Це буде зробити легше, оскільки кожна країна збільшить витрати. Щодо виділення 50 млрд на інфраструктуру та економіку, буде трохи складніше, але це все одно можна зробити. І в ЄС знають, як обійти можливе вето Угорщини.

До учасників зустрічі онлайн приєднався міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

    “Ми вдячні за всю надану підтримку. Ми розраховуємо на отримання восьмого траншу в межах Європейського фонду миру в розмірі 20 млрд євро для допомоги Україні. Важливо також прискорити імплементацію спільного плану ЄС з надання 1 мільйона артилерійських боєприпасів”, — звернувся він.

Кулеба повторює повністю те, що говорили й інші міністри, зокрема міністр закордонних справ Румунії. Це свідчить про те, що і Україна, і країни ЄС говорять однією мовою. Також український міністр говорив про те, що головна фігура зараз — це український піхотинець на полі бою, і необхідно зробити все, щоб забезпечити його всім необхідним: озброєнням, боєприпасами та іншою амуніцією.

Підсумки зустрічі підбив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель. За його словами, пропозиції щодо нового пакета санкцій щодо росії можуть бути представлені Єврораді вже в середу, 15 листопада, і до цього пакету ввійде повна заборона на імпорт російських алмазів і пропозиція щодо зниження цін на нафту. Також, можливо, буде розширено список юридичних і фізичних осіб, щодо яких ЄС запровадив санкції.

“Ми знаємо, що путін знову намагається використати як зброю голод і зиму, холод і продовольство, дедалі частіше націлюючись на енергетичну та експортну інфраструктуру України, що призводить до руйнівних наслідків не лише для України, а й для всього світу”, — заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Боррель також пояснив, що країни Європейського Союзу вже передали Україні понад 300 тис. снарядів з обіцяного мільйона, про що говорив глава МЗС України Кулеба. З’являються публікації про те, що нібито європейські країни не зможуть поставити цю кількість боєприпасів упродовж 12 місяців, але за словами очільника європейської дипломатії, від цієї мети не відмовляються. Просто всі запаси, які були, передали, тепер необхідно налаштувати виробництво, а це тривалий процес. І як один зі шляхів виходу з цієї ситуації він назвав перенаправлення потоку експорту озброєння, які раніше замовили треті країни, до України.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 419 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ