Чт, 2024-04-25, 19:43


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 29 » Щоб отримати важелі впливу на компанію, Єврокомісія перевіряє "дочок" "Газпрому"
17:40
Щоб отримати важелі впливу на компанію, Єврокомісія перевіряє "дочок" "Газпрому"
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Єврокомісія проводить масштабне вилучення документів у дочірніх компаніях російського "Газпрому" в Європі. ЄС заявляє, що перевіряє їхню діяльність на предмет порушень антимонопольного законодавства. Але фактично перевірка дозволить ЄС ознайомитися з цінами "Газпрому" для споживачів і отримати нові важелі впливу на компанію, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Про те, що в офісах дочірніх і партнерських компаній "Газпрому" в Європі проводятся перевірки і вилучення документів, стало відомо у вівторок, 27 вересня, пізно увечері. Першим про це повідомив представник Gazprom Germania, але аналогічні заяви зробили також німецькі RWE і E.ON Ruhrgas, польська PGNiG. У компаніях кажуть, що перевіряли комп'ютери і документи в їхніх офісах, оскільки ведеться розслідування можливих порушень антимонопольного законодавства в ЄС.

До ранку вчорашнього дня перевірки набули масового характеру - представники Єврокомісії побували в офісах чи не всіх основних партнерів "Газпрому" в Європі, включаючи литовську Lietuvos dujos, чеську Vemex, болгарську Overgas, австрійську OMV і естонську Eesti Gaas. Загалом, за словами болгарського президента Трайчо Трайкова, перевіркою були охоплені більш ніж 20 європейських компаній. У самій Єврокомісії пояснити сенс претензій фігурантів, перспективи і можливу відповідальність компаній, що перевіряються, навідріз відмовилися.

"Газпром" постачає близько 30% газу, що імпортується Європою, і регулярно конфліктує зі споживачами щодо цін на газ і умов постачань. Але прикладів такого масштабного тиску на бізнес "Газпрому" досі не було. Все, на що йшов ЄС, - публічна критика майбутніх проектів "Газпрому", в першу чергу газопроводу South Stream. Тепер же йдеться про те, що Єврокомісія дістала доступ до умов контрактів "Газпрому" - інформації, яку монополія завжди приховувала.

Енергокомісар Гюнтер Оттінгер давно пропонував європейським країнам консолідувати позиції у закупівлях газу. А на початку вересня Єврокомісія виступила з ініціативою про запровадження єдиної політики закупівель енергоресурсів усіма країнами ЄС. Йдеться про вільний обмін інформацією, про умови імпорту енергоносіїв країнами Європи і участь Єврокомісії в переговорах щодо їх закупівлі. Трайков пов'язує нинішні перевірки з планами Єврокомісії.

Раптові перевірки так здивували російську монополію, що коментар вона підготувала тільки через добу, та й то сумбурний. "Газпром" визнав, що для нього як для "піонера лібералізації газового ринку Європи" перевірки стали повною несподіванкою, оскільки ніхто "про наявність претензій" його не інформував. Але в тому ж повідомленні "Газпром" підкреслив, що самі по собі такі перевірки - звичайна практика. "Газпром" вказав Єврокомісії на неможливість порушення "законних прав і інтересів" компанії і підкреслив, що від цього залежить "виконання поточних газових контрактів" з Європою.

Таких масштабних перевірок не було навіть серед європейських компаній, зазначають джерела в "Газпромі". За їхніми словами, за останні шість років було кілька перевірок, які стосувалися E.ON Ruhrgas, ENI, RWE, OMV, але більшість з них не закінчилися навіть штрафами. Процедурно півтора-два роки триває попередня перевірка, за підсумками Єврокомісія готує заяву про претензії, у відповідача є чотири місяці на її вивчення. Потім починається розгляд антимонопольної справи, яка триває від півроку до року.

Голова практики з розв'язання суперечок Freshfields Bruckhaus Deringer Максим Кульков говорить, що "досить поширена санкція в Євросоюзі - штраф у відсотках від обороту на ринку, де здійснено правопорушення". А Третій енергопакет передбачає штраф "від усього обороту компанії", виручка "Газпрому" в 2010 році становила 3,6 трлн рублів (113,4 млрд доларів). Враховуючи терміни розгляду антимонопольних справ, Третій енергопакет може набути чинності до кінця розгляду справи, зазначає Віталій Крюков з ІФД "Капиталъ".





За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 843 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ