Сб, 2024-05-04, 16:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Липень » 2 » Щоб відкрити темний бік Всесвіту Європа збирається запустити місію
00:02
Щоб відкрити темний бік Всесвіту Європа збирається запустити місію
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Європейський космічний телескоп “Евклід” має стартувати в суботу з першою в історії місією, що має на меті пролити світло на дві найбільші таємниці Всесвіту: темну енергію і темну матерію.

Запуск запланований з мису Канаверал у Флориді об 11:11 за місцевим часом (1511 за Гринвічем) на ракеті Falcon 9 американської компанії SpaceX.

Європейське космічне агентство було змушене звернутися до конкуруючої фірми мільярдера Ілона Маска для запуску місії після того, як росія відкликала свої ракети “союз” у відповідь на санкції через війну в Україні.

Після місячної подорожі космосом “Евклід” приєднається до свого колеги – космічного телескопа “Джеймс Вебб” – у стабільній точці зависання на відстані близько 1,5 мільйона кілометрів (понад 930 000 миль) від Землі, яка називається другою точкою Лагранжа.

Звідти “Евклід” складатиме найбільшу в історії карту Всесвіту, яка охоплюватиме до двох мільярдів галактик на більш ніж третині неба.

Зафіксувавши світло, якому знадобилося 10 мільярдів років, щоб досягти Землі, карта також запропонує новий погляд на 13,8-мільярдну історію Всесвіту.

Вчені сподіваються використати цю інформацію для вирішення проблеми, яку керівник проєкту Euclid Джузеппе Ракка називає “космічним соромом”: 95 відсотків Всесвіту залишаються невідомими для людства.

Вважається, що близько 70 відсотків – це темна енергія, так називають невідому силу, яка змушує Всесвіт розширюватися з прискореною швидкістю.

А 25 відсотків – це темна матерія, яка, як вважають, зв’язує Всесвіт воєдино і становить близько 80 відсотків його маси.

Темний детектив

Член консорціуму “Евклід” Гваделупе Канас розповіла на прес-конференції, що двотонний космічний телескоп є “темним детективом”, який може розкрити більше про обидва елементи.

Euclid, який має 4,7 метра заввишки і 3,5 метра завширшки, використовуватиме два наукові інструменти для картографування неба.

Камера видимого світла дозволить йому вимірювати форму галактик, а спектрометр і фотометр ближнього інфрачервоного діапазону – відстань до них.

Як же Евклід намагатиметься виявити речі, які не можна побачити? Шукатиме їхню відсутність.

Світло, що приходить з відстані в мільярди світлових років, трохи спотворюється масою видимої і темної матерії на своєму шляху – явище, відоме як слабке гравітаційне лінзування.

"Віднімаючи видиму матерію, ми можемо обчислити присутність темної матерії, яка знаходиться між ними", – сказав Ракка в інтерв’ю AFP.

Хоча це не може розкрити справжню природу темної матерії, вчені сподіваються, що це дасть нові підказки, які допоможуть відстежити її в майбутньому.

Французький астрофізик Девід Ельбаз порівняв розширення Всесвіту з надуванням повітряної кульки з намальованими на ній лініями.

"Побачивши, як швидко вона надувається", вчені сподіваються виміряти подих – або темну енергію, що змушує її розширюватися.

Золота жила

Головна відмінність “Евкліда” від інших космічних телескопів – широке поле зору, яке охоплює площу, еквівалентну двом повним місяцям.

Науковий керівник проєкту Рене Лаурейс (Rene Laureijs) каже, що цей широкий огляд означає, що “Евклід” зможе “переглядати небо і знаходити екзотичні об’єкти”, такі як чорні діри, які потім телескоп Вебба зможе дослідити більш детально.

За словами Янніка Мельє, голови консорціуму Euclid, карта Всесвіту, крім темної енергії і матерії, стане “золотою жилою для всієї астрономії”.

Вчені сподіваються, що дані Евкліда допоможуть їм дізнатися більше про еволюцію галактик, чорні діри тощо.

Перші зображення очікуються після початку наукових операцій у жовтні, а основні випуски даних заплановані на 2025, 2027 і 2030 роки.

Місія вартістю 1,4 мільярда євро (1,5 мільярда доларів США) має тривати до 2029 року, але може тривати трохи довше, якщо все піде добре.

Запуск відбувається в той час, коли Європа має мало можливостей самостійно відправляти свої місії в космос через припинення співпраці з Росією минулого року і тривалі затримки з ракетою наступного покоління Ariane 6.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 167 | Додав: admin | Теги: телескоп, евклід, Європа, Місія, Всесвіт
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ