Чт, 2024-04-18, 13:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2021 » Квітень » 4 » Щодо Донбасу - що означають перемовини "нормандської трійки" та як діятиме Україна. Відповідає Кравчук
14:36
Щодо Донбасу - що означають перемовини "нормандської трійки" та як діятиме Україна. Відповідає Кравчук
Інші останні Цікаві інтерв'ю на сайті holosUA.com/

Кремль проводить консультації з лідерами Франції та Німеччини щодо ситуації на Донбасі, але без участі України.

На засіданнях Тристоронньої контактної групи росіяни провокують Київ присутністю бойовиків. Чи означає це крах "нормандського формату" та взагалі перемовин в ефірі Українського радіо розповів перший президент України, голова української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук.

Причини активізації російських військ

Ми можемо заявляти, що накопичення і передислокація військ на кордоні з Україною, в Криму і в Білорусі — це в першу чергу залякування України, а також нагадування Заходу, що Росія має достатньо ресурсів і сил, щоб діяти відповідно до своєї стратегії. Її стратегія — поневолення України або її зруйнування. Зараз Росія потрапила у дуже складне становище. Я чув, що говорилось навіть про те, що командування американських військ в Європі оголосило про вищий рівень готовності. Керівники НАТО теж запевняють, що вони не будуть миритися з агресією, яку проводить Росія. Про це говорять президент Байден, його адміністрація. Міністр оборони США у телефонній розмові сказав, що Україна не залишиться віч-на-віч з Росією, а наші інтереси будуть підтримуватися і захищатися. Ми бачимо, що ситуація, в яку потрапила Росія, змінилася від тієї, яка була два-три місяці тому, коли на Заході президентом був Трамп і тоді її намагалися інтегрувати в систему цивілізованого світу. Тепер вони побачили, що це нереально, тому Росія залишилася ізольованою. На своїй пресконференції Байден сказав, що світ поділився на дві частини: демократію та автократію, а до цієї автократичної групи держав віднесли Росію. До того ж, у неї не все гаразд економічно, соціально, політично. Тому ці проблеми Росія хоче компенсувати шляхом тиску на Україну.

Про роль Лукашенка

Пан Лукашенко повністю віддався на розсуд Путіна і вони демонструють свої можливості. Та це зовсім не означає, що війна на порозі. Проте нам треба бути готовими до будь-яких сценаріїв. Але не варто драматизувати, що завтра почнеться війна. Здійснювати оборону, мобілізувати людей, бути готовим до будь-яких сценаріїв, робити свою внутрішню справу треба. Те, що зараз робить президент Зеленський — це і є внутрішні справи, якими має займатися Україна: не допускати російської пропаганди, забороняти п’ятій колоні діяти так, як вона робила це раніше, карати тих, хто використовує Україну для власного збагачення.

Про покарання тих, хто діє проти України

Ми маємо діяти у рамках міжнародного права та українських законів. Те, що сьогодні президент Зеленський використовує можливості РНБО — це дуже промовисто і правильно. Відверто скажу, що до цього роль Ради безпеки й оборони України була незначною, її не було видно, вона була на підхваті, як кажуть. Зараз вона заявила про свою позицію і разом зі Службою безпеки України, поліцією, органами боротьби з корупцією збирає колосальну кількість матеріалів, які вивчаються, аналізуються, експертуються, стосовно яких ухвалюють відповідні рішення. Я думаю, що шукати зараз чогось іншого не потрібно. Цю схему, яку використовує президент Зеленський, потрібно й надалі використовувати, посилювати, але паралельно працювати й над тим, що було важливим раніше. Наприклад, посилювати Центр протидії дезінформації, який вже почав працювати.

Про спецпредставника, який має вести розмови з ОРДЛО

Є багато скарг з боку Росії, яка пропонує Україні йти на прямий контакт з представниками ОРДЛО. Зважаючи на те, що це постійно повторює російська пропаганда, представники ОРДЛО, яких запрошують на зустрічі Тристоронньої контактної групи, я вирішив у рамках української делегації запровадити таку посаду, на якій людина могла б безпосередньо мати контакт і спілкуватися з представниками ОРДЛО для врегулювання ситуації на Донбасі, щоб враховувати їхні пропозиції, консультуватися з ними тощо. Між іншим, такі консультації передбачені й в рішеннях, які були ухвалені ще у 2014 році та схвалені загалом Радою Безпеки ООН. Ми не придумували чогось іншого. Для виконання такого завдання ми пропонуємо створити таку посаду.

Про "нормандський формат"

Я давно говорив, що аби посилити "нормандський формат", потрібно туди запросити Сполучені Штати Америки. Росія буде зважати на те, що там є найбільша і наймогутніша країна у світі. Та хочу спростувати аналітичні заяви, що, мовляв, проводиться засідання "нормандського формату" без України. По-перше, ніхто не оголошував про такі засідання, навіть онлайн. Це була телефонна розмова. Росія, Франція і Німеччина мають на це підстави. Україна теж може розмовляти з Німеччиною і Францією, але це зовсім не означає, що відбувається засідання. Коли засідає "четвірка", тоді присутні всі. По-друге, ніде не було оголошено, що на цій зустрічі будуть розглядати лише питання України, у порядку денному такого не було. Вони говорили про різне, у тому числі торкалися і питання України. Я вважаю, що для того, щоб робити висновки, треба проаналізувати ситуацію всебічно.

Чи можлива військова операція на Донбасі

Я проти військових операцій. Ми маємо вирішувати це питання політико-дипломатичним шляхом. Ми не агресор, ми відбиваємося і захищаємо свою землю, і будемо робити це всіма способами, щоб зупинити агресію Росії. Ми маємо змусити її через дипломатично-політичні кроки залишити територію України.

Що відомо

    Головне управління розвідки Міноборони заявило, що Росія готує провокації у зоні ООС на Донбасі та розширює свою присутність на окупованих територіях.
    26 березня під Шумами на Донеччині загинули четверо українських військових. Після цього президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів країн "нормандської четвірки" та закликав їх зробити все можливе для збереження режиму всеосяжного припинення вогню на Донбасі.

    31 березня президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін провели спільну розмову у форматі відеоконференції, під час якої європейські лідери закликали Путіна визнати відповідальність за події на Донбасі.

    4 квітня МЗС Франції та Німеччини висловили стурбованість через загострення на Донбасі та закликали до деескалації напруженості в регіоні.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Цікаві інтерв'ю | Переглядів: 459 | Додав: adminA | Теги: Кравчук, Україна, перемовини нормандської трійки, донбас
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ