Чт, 2024-03-28, 19:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Березень » 21 » Шлях до маніпулювання "квантовим світлом" відкривають вчені
00:21
Шлях до маніпулювання "квантовим світлом" відкривають вчені
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Вперше вчені Сіднейського та Базельського університетів у Швейцарії продемонстрували здатність маніпулювати й ідентифікувати невелику кількість взаємодіючих фотонів — пакетів світлової енергії — з високою кореляцією. Це безпрецедентне досягнення є важливою віхою в розвитку квантових технологій. Він опублікований сьогодні в Nature Physics. Стимульоване випромінювання світла, постульоване Ейнштейном у 1916 році, широко спостерігається для великої кількості фотонів і лягло в основу винаходу лазера. Завдяки цьому дослідженню стимульоване випромінювання тепер спостерігалося для окремих фотонів.

Зокрема, вчені могли виміряти пряму часову затримку між одним фотоном і парою пов’язаних фотонів, що розсіюються на одній квантовій точці, типу штучно створеного атома.

"Це відкриває двері для маніпулювання тим, що ми можемо назвати "квантовим світлом", — сказав доктор Саханд Махмудіан із Школи фізики Університету Сіднея та провідний автор дослідження.

Доктор Махмудіан сказав: "Ця фундаментальна наука відкриває шлях для прогресу в техніці вимірювання з розширеними квантами та фотонних квантових обчисленнях".

Спостерігаючи за взаємодією світла з матерією понад століття тому, вчені виявили, що світло не є пучком частинок і не хвильовою структурою енергії, але демонструє обидві характеристики, відомі як подвійність хвиля-частинка. Те, як світло взаємодіє з матерією, продовжує захоплювати вчених і людську уяву як своєю теоретичною красою, так і потужним практичним застосуванням.

Незалежно від того, як світло перетинає величезні простори міжзоряного середовища чи розробки лазера, дослідження світла є важливою наукою з важливим практичним використанням. Без цих теоретичних основ практично всі сучасні технології були б неможливі. Ні мобільних телефонів, ні глобальної мережі зв’язку, ні комп’ютерів, ні GPS, ні сучасних медичних зображень.

Однією з переваг використання світла в комунікації — через оптичні волокна — є те, що пакети світлової енергії, фотони, не легко взаємодіють один з одним. Це забезпечує передачу інформації майже без спотворень зі швидкістю світла.

Однак іноді нам хочеться, щоб світло взаємодіяло. І тут все стає складно.

Наприклад, світло використовується для вимірювання невеликих змін відстані за допомогою інструментів, які називаються інтерферометрами. Ці вимірювальні інструменти тепер є звичним явищем, чи то в передовій медичній візуалізації, чи то для важливих, але, можливо, більш прозаїчних завдань, таких як контроль якості молока, чи у формі складних інструментів, таких як LIGO, який вперше виміряв гравітаційні хвилі у 2015 році.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 203 | Додав: admin | Теги: світло, квантове, маніпулювання
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ