Вт, 2024-04-16, 19:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 30 » "Шнобелівські премії" отримали навіть провісники "кінців світу". ВІДЕО
14:41
"Шнобелівські премії" отримали навіть провісники "кінців світу". ВІДЕО
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Вручення альтернативної Шнобелівської (Антинобелівської) премії відбулося в четвер у Гарвардському університеті США за відкриття, які спочатку викликають сміх, а потім змушують задуматися, повідомляє РИА "Новости".

Так, "Шнобелівську премію миру" отримав литовський політик і підприємець, мер Вільнюса Артурас Зуокас, який придумав, як боротися з неправильно припаркованими автомобілями на міських вулицях за допомогою бронетранспортера: литовський політик переїхав "Мерседес", припаркований у недозволеному місці, бронетранспортером. Фото поширила мерія міста. Насправді це була інсценізація. На 21-й щорічній церемонії вручення премії продемонстрували відеокліп.

Іншу "шнобелівку" - з хімії - отримали японські науковці, які винайшли пожежну сигналізацію, що виділяє запах приправи васабі - такий різкий, що його можна відчути навіть уві сні. Дослідники зупинилися на цьому різновиді хрону, який широко використовують в японській кухні, після тестування близько 100 запахів, навіть запах тухлих яєць.

Шнобелівська премія з біології дісталася групі дослідників з Австралії, США та Канади, які з'ясували, що самця жучка-златки приваблюють пляшки австралійського пива, які на сленгу називаються stubbies.

Премію в галузі суспільної безпеки отримав канадець Джон Сендерс з університету Торонто, який досліджував, як впливає на їзду по хайвею такі подразники, як забрало шолома, що закриває очі.

"Антинобелівську" премію в галузі медицини заслужив професор неврології з Род-Айленда Пітер Снайдер, який разом зі своїми колегами вивчив, як сильне бажання "сходити у потребі" впливає на ухвалення рішень.

Для цього медики зібрали групу добровольців, які повинні були періодично випивати 250 мілілітрів рідини під час проходження комп'ютерного тестування. Організатори експерименту довели, що в міру заповнення сечового міхура знижується увага і пам'ять піддослідних.

Гідно були оцінені відкриття британських і голландських науковців, які не знайшли ознак того, що позіхання може бути "заразним", якщо позіхають черепахи. Також оцінили норвежця Карла Халвора Тейгена з університету Осло за дослідження причин того, чому люди зітхають. Ще одна премія дісталася численній групі людей, які у різний час передбачали кінець світу, за те, що вони навчили світ розуміти, як потрібно проявляти обережність при математичних обчисленнях і прогнозах.

Щороку організаторам премії надходять заявки від більш ніж 5 тисяч номінантів, з яких відбираються лауреати. Всі квитки на церемонію вручення 21-ї "шнобелівки" були розкуплені заздалегідь.

Зазвичай "Шнобелівські" премії вручаються у всіх "нобелівських" номінаціях - фізиці, хімії, медицині, літературі, економіці та боротьбі за мир. "Шнобелівки" також присуджуються в таких галузях, як біологія, інженерна справа і менеджмент. Крім того, для оригінальних і гідних нагороди досліджень часто створюється спеціальна тематична номінація.

Шнобелівська премія вручається за аналогією з Нобелівською премією, тобто в основних галузях знань - хімії, фізиці, біології, математиці, медицині, літературі, економіці.

За традицією десять Шнобелівських премій вручаються на початку жовтня, тобто в той час, коли називають лауреатів справжньої, Нобелівської, премії.

Через кілька днів після церемонії відбуваються неофіційні "Шнобелівські" лекції, на яких лауреати можуть пояснити свої дослідження та їхнє значення. Публікація - обов'язкова умова для номінації на премію за "марні" відкриття.

Премія заснована в 1991 році Марком Абрахамсом і гумористичним журналом "Аннали неймовірних досліджень".

Нагадаємо, в 2009 році Шнобелівську премію отримала українка - за бюстгальтер-протигаз.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 900 | Додав: admin | Теги: Шнобелівської (Антинобелівської) пр
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ