Вт, 2024-03-19, 07:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Січень » 22 » Силовики зачищають протест: бої на барикадах, вибухи, газ
10:38
Силовики зачищають протест: бої на барикадах, вибухи, газ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

18:40. На вулиці Грушевського триває масштабне протистояння мітингувальників з правоохоронцями. Мітингувальники продовжують підтримувати суцільну лінію з вогнищ перед кордонами силовиків, які активно застосовують два водомети. Якщо з однієї сторони водомет справді застосовується для тушіння вогнищ, то з іншої сторони - його застосовують для обливання мітингувальників водою.

Мітингувальники спорудили з однієї сторони вулиці Грушевського досить високий паркан, з якого закидають петардами правоохоронців. Останні ж продовжують активно використовувати світлошумові гранати та гумові кулі. Кількість потерпілих постійно зростає.

Силовики та мітингувальники не вдаються до прямих фізичних зіткнень. Мітингувальники споруджують барикади з невеличких бетонних блоків, які, очевидно, на певний час повинні утруднити просування міліції до Європейської площі та Майдану Незалежності, з боку яких також продовжується укріплення барикад власне Майдану.

18:10. У сутичках на вулиці Грушевського в місті Києві, що тривають з 19 січня, загинули вже 5 осіб. Про це повідомив Олег Мусій, координатор медичної служби штабу національного спротиву.

"Вбитих наразі 5 осіб. З 00:00 сьогоднішнього дня постраждалих близько 300", - розповів він.

У 4 з цих осіб, стверджує Мусій, можна було чітко визначити поранення від вогнепальної зброї від пострілів в грудну клітку, шию и голову.

За його словами, 2 з них, які були при смерті, лікарі не змогли надати допомогу, оскільки Беркут якраз розпочав свій наступ. Зараз постраждалим надають допомогу в Будинку профспілок, оскільки, за його словами, Беркут підірвав медпункт на Грушевського – там зараз вибиті вікна і двері.

18:00. Мітингувальники зводять барикаду біля готелю "Дніпро" поперек вулиці Грушевського, туди несуть металеві щити, арматуру, дошки. Біля стадіону ситуація не змінилася. Як і раніше мітингувальники кидають у вогонь автомобільні шини, а з боку міліції - намагаються загасити вогонь двома брандспойтами.

Періодично в мітингувальників стріляють газовими та світло-шумовими гранатами. Мітингувальники у відповідь кидають "коктейлі Молотова” та каміння. Люди постійно курсують з Майдану до Грушевського і в зворотньому напрямку.

17:50. Екс-прем'єр Юлія Тимошенко закликала українців повстати і "не дати вбити вільну Україну". Про це йдеться в заяві політика

17:40. Лідери парламентських опозиційних фракцій залишили Адміністрацію Януковича, де понад три години тривала їхня зустріч з членами робочої групи з урегулювання політичної кризи на чолі з секретарем РНБО Андрієм Клюєвим. Віталій Кличко та Арсеній Яценюк, залишивши Адміністрацію президента, відмовилися спілкуватися з представниками ЗМІ

17:30. По вулиці Грушевського, в районі стадіону "Динамо", мітингувальники виклали поперек вулиці по всій довжині багаття з шин, яке в даний момент дуже яскраво горить – фактично, палає вся вулиця. Правоохоронці з водометів намагаються погасити вогнища, але поки що їм це не вдається. Мітингувальники також постійно виносять нові шини для багаття.

Водночас, триває своєрідна перестрілка між силовиками та мітингуючими: міліція використовує гумові кулі та світлошумові гранати, мітингарі застосовують петарди. Загальна кількість учасників акції протесту по вулиці Грушевського перевищує 5 тисяч чоловік.

17:20. На Всесвітньому економічному форумі в Давосі ушанували хвилиною мовчання пам`ять загиблих у зіткненнях в Україні. Про це пишуть в Твіттері відразу декілька політиків і громадських діячів, які зараз знаходяться в Давосі.

17:00. В очікуванні, що сьогодні силовики вчинять силовий розгін активістів Майдану Незалежності в Києві, мітингувальники виводять жінок за Майдан і так само не дозволяють їм вийти назовні. Охорона Майдану на барикадному КПП відразу розвертає жінок, кажучи їм, що туди ходити не бажано і треба скористатися іншими шляхами.

16:50. На Майдані Незалежності хвилиною мовчання вшанували пам`ять загиблих мітингувальників. Про хвилину мовчання зі сцени оголосила громадська діячка Ольга Богомолець. Після цього було виконано гімн України.

16:40. Влада планує захоплення нейтральних та опозиційних телеканалів Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив речник "Свободи" Олександр Аронець. "Є інформація, що влада готує захоплення нейтральних та опозиційних телеканалів! Зокрема "1+1", "5 канал" та інші. Захоплювати будуть "тітушки"! Російський сценарій в дії!" - написав він.

16:20. В Українському домі, що на Європейській площі, сконцентровані великі сили "Беркуту". Джерела пов'язують це з підготовкою до повної зачистки Майдану Незалежності.

16:15. На Лютеранській почались сутички між "Беркутом" та мітингувальниками. В бік "Беркуту", який стоїть на вулиці Лютеранській біля Адміністрації Президента летять "коктейлі Молотова".

16:00. Правоохоронці почали ліквідувати вогненний заслон на вулиці Грушевського та тушать шини з водомету чи брандспойту.

15:50. Кияни всіляко допомагають мітингувальникам. Зокрема, вони звозять на Європейську площу автомобільні шини та дошки для багать, якими євромайданівці створюють димову завісу між собою і "Беркутом".

15:45. Поради для затриманих силовиками мітингуючих. Після затримання "Беркутом" в першу чергу необхідно зателефонувати комусь, хто може допомогти. Також можна зв'язатися з представниками Євромайдан SOS, вказуючи дані власного профілю в соцмережі. Бажано запам'ятати номери тих, з ким можна зв'язатися у разі подібної ситуації.

Рекомендується не підписувати жодних запропонованих силовиками документів і не давати коментарів. Варто слухати, що про Вас говорять самі "беркутівці", а також спробувати зробити аудіозапис розмови. Окрім того, необхідно спробувати запам'ятати як звертаються один до одного ті, хто затримав.

15:35. Партія "Всеукраїнське об'єднання "Свобода" заявляє про атаку співробітників спецпідрозділу "Беркут" мітингувальників проти влади в Міжнародному центрі культури й мистецтв Федерації профспілок України (Жовтневому палаці) у Києві.

15:30. З Софіївського собору виводять людей, собор закривають, пише Мустафа Найєм в Facebook

15:20. Після розгрому спецназівцями пункту меддопомоги на Грушевського активісти повернулися туди, щоб забрати залишки ліків. Як повідомляє Громадське ТБ, активісти роблять це під прикриттям загону самооборони.

"Беркут" вже не бачить знак "Червоного Хреста". Беркутівці жорстоко побили 20 лікарів-добровольців, які надавали допомогу на Грушевського, повідомляє Еспресо.TV.

15:15. Один з убитих у середу, 22 січня, в Києві - бєларус Жизневський Михайло Михайлович. Про це бєларуській редакції Радіо "Свобода" повідомили в Штабі національного спротиву. У посольстві Бєларусі в Києві перевіряють цю інформацію.

14:50. Міліція відійшла до місця, на якому фактично проходило протистояння з мітингувальниками до згорілих автобусів, що перегороджують вулицю Грушевського. На даний момент, продовжують палати вогнища з гумових шин, які розклали мітингувальники.

По вулиці стелиться густий темний дим. Мітингувальники користуючись такою димовою завісою намагаються пройти поближче до міліцейських кордонів. Міліція в свою чергу продовжує вести стрільбу гумовими кулями та кидає світло-шумові гранати. На площі перебуває понад 5 тисяч мітингувальників, люди продовжують підходити і їхня чисельність постійно зростає.

14:45. На вулиці Грушевського продовжується протистояння між мітингувальниками та внутрішніми війська та спецпризначенцями "Беркут". Правоохоронці стали щільним кордоном навпроти Петрівської алеї. За кордоном стоїть БТР.

У свою чергу мітингувальники палять автомобільні покришки, що створює хмару чорного диму, що ускладнює видимість для правоохоронців. Також мітингувальники продовжують кидати каміння. У відповідь чути постріли з пневматичної зброї.

14:40. Кабінет Міністрів розширив кількість спецзасобів дозволених для використання правоохоронцями. Про це йдеться у прийнятих 22 січня розпорядженнях №13 та № 14.

Тепер правоохоронцям для "охорони громадського порядку" можна використовувати також аерозольні гранати "Дрейф-2", світлозвукові "Полум'я-М", "Факел-С" та "Заря-2" а також ручні димові гранати "Сирень-3".

Крім цього в розпорядженні № 13 визначено порядок застосування водометів "для припинення масових безпорядків і групових порушень громадського порядку, відбиття нападу на будівлі, приміщення, споруди і транспортні засоби незалежно від їх належності, захисту громадян і самозахисту від нападу та інших дій, що створюють загрозу їх життю, здоров’ю, житлу чи майну".

14:30. Відбувається зустріч Віктора Януковича та учасників робочої групи з урегулювання політичної кризи з лідерами опозиційних парламентських фракцій. У зустрічі беруть участь Секретар Ради національної безпеки та оборони, керівник робочої групи Андрій Клюєв, Радник Президента України Андрій Портнов, Міністр юстиції Олена Лукаш, керівник фракції Політичної партії "УДАР" Віталій Кличко, керівник фракції "ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк, керівник фракції "ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

14:15. Магазини та офіси на центральній вулиці Києва - Хрещатику - отримали негласну рекомендацію закритися до 16.00 середи, передає "Інтерфакс-Україна".

14:05. Автомайдан SOS: "Нам на Гарячу лінію зателефонували з Державного радіо, яке знаходиться на Хрещатику біля кафе "Шоколадниця". Працівникам радіо сказали, що вони мають покинути приміщення до 16:00 - БО БУДЕ ЗАЧИСТКА ВСЬОГО МАЙДАНУ!!!"

13:55. Юрій Луценко виступає на Майдані: "Сьогодні Україна воює за те, щоб залишитися Україною. Це війна за звільнення України від кривавої радянщини і від п'ятої колони, що что засіли на Банковій. В Януковича вуха від бабла заклало, він 60 днів не чує мільйони своїх громадян. Дорогі європейці, ми не мали іншого вибору. Люди на Грушевського жертвували собою. Після прийняття законів 16 січня всі ми вже в тюрмі".

Луценко закликав депутатів від опозиції оголосити себе парламентом нашої країни. Всі депутати, які приєднаються до Нородної Ради будуть мати можливість продовжити роботу в парламенті. Поза законом мають бути проголошені КПУ, всі посадові особи, що приклалися до запровадження цих законів.

Віталій Кличко має стати лідером опору. Його заступниками мають стати ті, хто не думає про те, як убезпечити себе від строків в тюрмі. Єдиним предметом переговорів з Януковичем є термін і відсторонення його від влади. Всі інші рішення: амністія. звільнення затриманих важливі, але найперше - це відставка Януковича. Луценко закликав всіх на Майдан, бо тільки масовість стримає злочинців в формі. "Або ми будемо в'язнями пахана і Кремля, або будемо вільними українцями!".

13.50. На вулиці Грушевського маневрує БТР.

13:30. На Майдані Незалежності зібралось близько 30 тисяч осіб. Зі сцени Майдану оголосили про мобілізацію сил. Наразі народні депутати обходять барикади по периметру і перевіряють ситуацію. На барикаді з боку Європейської площі перебуває близько 5 тисяч осіб.

13:25. Facebook: Ivanka Bek. "Вернулась з Майдану наша журналістка - Євгенія Мотрич. Журнаілсти бачили, як беркут наблизився впритул до однієї з журналісток (наголошую - дівчина), яка тримала в руках лише фотоапарат і вистрелили впритул в грудну клітину.

Я вважаю, що якщо в журналістів прицільно стріляють, що видно не на одному відео, і це триває вже 3 добу й ніхто не дав команду журналістів не чіпати - то вину несе не лише президент, міністр, але й працівники прес-служб відомств, які просто мали дірку в голові проїсти керівництву і зробити так, щоб ми могли там перебувати принаймні з усвідомленням, що на нас не полюють зумисне. Ми цілком усвідомлюємо, що тут журналістів можуть поранити. Але якщо десятки відео свідчать, що на нас полюють - відповідальність пряма на всій вертикалі".

13:10. Лідер "Батьківщини" Олександр Турчинов закликав укріпити барикади навколо Майдану. Не дати їх захопити. Малолітніх і жінок попросили відправити додому. Тільки тих, хто впевнений в собі просять залишитися на Майдані. Також Турчинов заявив. що світ вже підтримав народ України, почалося запровадження санкцій.

Заступник голови Верхховної ради Руслан Кошулинський закликав всіх прийти на Майдан: "Сьогодні Україна захищається тут!" Він повідомив інформацію, що вночі буде відключатися світло і блокуватися підступи до майдану. Всіх народних депутатів розсереджено по барикадах.

Тільки тих, хто впевнений в собі просять залишитися на Майдані. На 18.00 оголошено загальний збір.

На 16.00 також оголошено засідання Народної Ради. Депутати від опозиції сподіваються, що до них будуть приєднуватися депутати більшості, що розуміють безнадійність і небезпечність силового сценарію, який розгортає Янукович і його оточення.

13:00. На Банковій рух, в 10 разів збільшилась кількість ВВ-шників. Тренуються, збирають та розбирають "черепаху". До Кабміну підігнали бронетранспортер, зараз проїзд для нього на Європейську площу вже відкритий.

12:50. Міліція відтіснила мітингувальників до Європейської площі. Війська стали засловном на новій позиції поблизу готелю "Дніпро". Схоже, дії ВВ і "Беркуту" мають на меті остаточно зруйнувати барикаду на Грушевського і прибрати спалені автобуси. Протестувальники палять шини по всій Європейській площі і перед заслонами "Беркуту".

12:45. Мітингувальники намагаються масово атакувати "Беркут" за допомогою каменів. Внутрішні війська б'ють кийками по щитах.

12:40. Війська прорвалися до готелю "Дніпро". Мітингувальники не чинять опору.

12:20. Міліція знову почала застосовувати на вулиці Грушевського спецзасоби. Спецпризначенці закидують територію стадіону "Динамо" імені Валерія Лобановського шумовими та газовими гранатами. Також чути постріли.

Мітингувальники практично не вдаються до дій, спостерігаючи за міліцією. Міліція у гучномовці закликає не вдаватися до протиправних дій. Також значно зросла кількість спецпризначенців біля стадіону "Динамо".

12:15. Бійці спецпідрозділу "Беркут" розібрали першу лінію барикад, встановлену на вулиці Грушевського біля Музейного провулку. Зараз "Беркут" стоїть у "черепасі" біля другої барикадної конструкції, яка облаштована за спаленою спецтехнікою, зведеної вище за людський зріст. Ця барикада складається з мішків зі снігом, автомобільних покришок, залізного паркану, палиць і каміння та підпирається двометровими дерев`яними балками. Мітингувальники кидають у "беркутівців" каміння та петарди.

Силовики відтісняють їх від згорілих автобусів і закидують світлошумовими та газовими гранатами. Мітингувальники відступили у бік Європейської площі приблизно на 50 метрів. Солдати Внутрішніх військ перебувають за згорілими автобусами, накрившись щитами. Ближче до будівлі Кабміну стоять "беркутівці".

11.35. Гепрокуратура офіційно підтвердила загибель другої людини від вогнепальних поранень.

11.32. В перших рядах спецпризначенців поставлено курсантів навчальних закладів МВС. Це чітко видно з погонів цих людей.

11.30. Лікар у Будинку профспілок каже, що поранених все приносять та приносять. Каже, що основні рани - це рани голови, скальповані та рвані. "Зловлених на Майдані "тітушок" водили із написом "Раб" на лобі по Майдану, народ був налаштований люто, врешті "тітушок" облили зеленкою та йодом і відпустили.

11.25. Знову заглушили студію "5 каналу", з якої намагалися говорити за кадром, показуючи в кадрі події на Грушевського. Увімкнулася студія, сказали, що телесигнали в центрі глушать. На Майдані запаслися коктейлями Молотова, каже репортерка. Каже, що людей на Майдані вже побільшало.

11.20. Буквально кожну спробу журналістів "5 каналу" щось із стін студії прокоментувати за кадром - одразу ж глушать. Очевидно спрацьовує якийсь пристрій глушильного обладнання - журналіст зі студії встигає сказати лиш кілька слів, і звук зникає.

Але коли хтось із учасників говорить у мікрофон на місці події, то звук нормальний. Двоє учасників не ховають облич перед камерою, кажуть, щоб на місце події їхали всі, хто може, і кажуть, що не мають страху і що ворог буде гнаний аж до кордонів України.

11:00. Нова атака. "Беркут" зі стріляниною пішов у наступ.

10:40. Перепалка між "беркутівцями" та повстанцями, що стоять впритул, одні до одних. Повстанці кричать, що міліція має не бити народ, а бути з народом. "Народ - работает!", - кричить у відповідь спецназівець, маючи на увазі, що тут, на Грушевського - не народ.

10:00. На місці події знайдено гранату "Терен-6", що не розірвалася. Фахівці кажуть, що в таких ситуаціях такі гранати не повинні застосовуватися - вони мають потужну дію і газ всередині, котрий, зокрема, діє на психіку. Граната зовсім нова, виготовлена в 2014 році.

09:50. Повстанці поновлюють барикаду. Спецназівці гримлять щитами для застрашення. Міліцейський гучномовець попереджує, що наближатисядо працівника міліції менш як на 3 метри заборонено.

9:30. Міністерство внутрішніх справ України заперечує застосування вогнепальної зброї на вулиці Грушевського. За словами начальника Управління зв’язків з громадськістю МВС України Сергія Бурлакова "міліція охороняє громадський порядок без використання вогнепальної зброї".

"ЇЇ там (на Грушевського - ред.) взагалі немає", - запевнив він.

09:00. Репортер "5 каналу": на Майдані є думка, що атака спецпризначенців могла бути відволікаючим маневром - щоб дати зібратися, скажімо, завезеним "тітушкам" поблизу Майдану. Киян закликають терміново їхати на Майдан.

08:51. "Беркути" кажуть, що начебто пішли в наступ через новий рецепт коктейлю Молотова - з додаваннм рідкого натрію, що спричиняє великі опіки.

08:30. Міліція підтвердила смерть одного протестувальника на Грушевського. Сергій Нігоян був застрелений снайпером, приблизно з 6 поверху, вогнепальною зброєю. Другий загиблий - теж застрелений, обом приблизно років по 35.

08:40. Сутички на вулиці Грушевського тривають. Протестувальники намагаються відтіснити спецпризначенців за допомогою каміння, петард і "коктейлів Молотова". Близько 10 активістів підійшли майже впритул до "Беркута" і стоять за спаленим мікроавтобусом навпроти пам’ятника Валерію Лобановскому біля стадіона "Динамо".

Бійці "Беркута" відповідають мітингувальникам камінням і світлошумовими гранатами. На Грушевського зростає кількість мітингувальників, вони вишикувались двома шеренгеми вздовж барикади. Частина силовиків стала у "черепаху".

08:30. Мітингувальники, яких відтіснили з вулиці Грушевського на Європейську площу, здійснюють атаку на "Беркут". Вони кидають каміння у правоохоронців, ті відповідають світлошумовими гранатами та гранатами зі сльозогінним газом. "Беркут" відходить на колишні позиції. Мітингувальники стоять за барикадами зі спаленої спецтехніки. На Грушевського перебувають близько 5 тис мітингувальників.

08:20. Майдан готується до штурму. На барикадах від вулиці Інститутської та на Хрещатику з боку Європейської площі перебувають декілька сотень активістів з палицями та у касках. Пропускний режим посилено. Зараз на Майдані Незалежності почався молебень, заявляє УНІАН.

08:15. Правоохоронці перетнули майданчик, що розділяє їх від барикад, зведених протестуючими, і почали розбір споруд. У свою чергу демонстранти почали жбурляти в "беркутівців" камені і запальну суміш, що змусило їх ненадовго відступити. Через пару хвилин вони відновили наступ на барикади, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

В даний час правоохоронці активно застосовують світло-шумові гранати і гранати зі сльозогінним газом, відтісняючи протестувальників від барикади на вул.Грушевського .

Мітингувальники відступають у бік Майдану . "Беркут" слідує за ними. Кількох людей з числа протестуючих правоохоронці відвели за свій кордон, заломивши їм руки. Барикада майже розібрана.

08:00. "Беркут" пішов у атаку на вулиці Грушевського. Про це ідеться у твіттері ЄвроМайдан. "8:00. На Грушевського Беркут пішов в атаку. Почав розбирати барикаду". "Беркутівці" затримують людей, один з них забрав український прапор мітингувальників.

Вулиця до готелю "Дніпро" вже зачищена. Люди перегрупувалися і відтісняють "Беркут" вверх по вулиці.

Довідка

16 січня більшість від Партії регіонів у Верховній Раді проголосувала за скандальні закони шляхом підняття рук. 17 січня президент України Віктор Янукович підписав ці закони, а також звільнив главу своєї адміністрації Сергія Льовочкіна. Ухвалені документи жорстко обмежують проведення мітингів, використання мережі Інтернет, мобільного зв'язку, роботу ЗМІ, передбачають кримінальну відповідальність за наклеп, запроваджують поняття "іноземний агент" тощо.

19 січня у Києві на Майдані Незалежності відбулося Народне віче, де представники опозиції оголосили програму дій. Під час виступу лідер партії "УДАР" Віталій Кличко закликав провести дострокові вибори президента.

Після віче близько 30 тисяч мітингувальників вирушили до міліцейського блок-посту біля в'їзду до Урядового кварталу, що на вулиці Грушевського поруч зі стадіоном ім. Валерія Лобановського. Частина радикально налаштованих активістів почала штурм, застосовуючи палиці, фаєри, вибухові пакети, димові шашки "цитрус". У відповідь "Беркут" застосував шумові гранати і гумові кулі. Люди, що атакували, підпалили два міліцейських автобуси, щоб зробити проїзд вулицею Грушевського вільним. У відповідь міліція застосувала водомети. Слід зазначити, що температура у той момент була нижче нуля.

З обох сторін сотні людей отримали поранення.

Лідери опозиції Арсеній Яценюк, Юрій Луценко і частина Автомайдану (Сергій Поярков, Андрій Теліженко і Дмитро Булатов) заявили про непричетність до провокації і закликали зберігати розсудливість.

З таким закликом до радикально налаштованих мітингувальників на Грушевського звернувся Кличко. У результаті його змусили замовкнути вогнегасником.

Янукович заявив про готовність почати переговори з представниками опозиції для врегулювання ситуації, що склалася.

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка називає події в центрі Києва злочином проти держави і загрозою національній безпеці, а також закликає лідерів опозиції відкликати своїх прибічників з вулиці Грушевського.

20 січня Майдан сформував склад групи для консультацій з владою і висунув 5 вимог до Януковича.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1093 | Додав: adminA | Теги: газ l, вибухи, силовики зачищають протест, бої на барикадах
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ