Ср, 2024-04-24, 17:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Жовтень » 7 » Сирія газовими різаками знищує хімічну зброю
10:53
Сирія газовими різаками знищує хімічну зброю
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Влада Сирії знищила під наглядом міжнародних експертів частину свого арсеналу хімічної зброї. Про це повідомляється в спільному комюніке ООН і Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

"Сирійські фахівці використовували газові різаки і шліфувальні машини для знищення або виведення з ладу серії матеріалів", в тому числі боєголовок, авіабомб та обладнання для змішування хімічних продуктів, наводить ІТАР-ТАСС витяг з документа.

Виконавча рада ОЗХЗ затвердила 27 вересня план повної ліквідації запасів хімзброї в Сирії, яку передбачається завершити до середини 2014 року. У той же день Рада Безпеки ООН схвалила резолюцію, що додає цьому рішенню обов'язковий характер і передбачає ухвалення заходів аж до санкцій або військової сили в разі непокори.

У неділю, 6 жовтня, почалася перша фаза знищення частини запасів сирійського арсеналу хімзброї і обладнання, що використовувалося для його виробництва.

Сирійська влада з міркувань безпеки вирішили публічно не розкривати місця і час відвідування інспекторами ОЗХЗ складів з такою зброєю.

Тим часом The Washington Post повідомляє, що влада Сирії перекидає всю наявну в їхньому розпорядженні хімічну зброю і призначене для її створення обладнання в кілька центральних сховищ, щоб полегшити процес ліквідації цього арсеналу.

Переміщення збройними силами Сирії бойових отруйних речовин і техніки спочатку викликало, за даними видання, побоювання з приводу можливих спроб Дамаска приховати частину свого арсеналу хімзброї. Однак тепер уряд США вважає, що сирійці звозять хімзброю з різних місць зберігання в низку центральних складів, готуючись до співпраці в цілях знищення таких боєприпасів, підкреслює газета.

Дії сирійської сторони викликали у Вашингтона, за свідченням видання, обережний оптимізм. "Є сигнали щодо цього, що надихають", - заявив співробітник Держдепартаменту США.

За інформацією Washington Post, адміністрація США розраховує, що знищити технічні потужності з виробництва хімічної зброї в Сирії вдасться за кілька тижнів. Все це можуть зробити під міжнародним контролем і самі сирійці.

Нейтралізовувати ж реагенти, з яких отримують бойові отруйні речовини, передбачається на місці, за допомогою пересувних установок. Це стосується і майже 300 тонн газу іприт, наявного в арсеналі Дамаска, стверджує видання.

Відповідно до отриманих ним відомостям, вихідні речовини, з яких виробляють газ нервово-паралітичної дії зарин, США хочуть вивезти на ліквідацію за межі Сирії. Однак домовленості про це з третьою країною поки що немає.

Держава, в яку США хотіли б доставити на утилізацію компоненти зарину, не називається.

В результаті надання Організації із заборони хімічної зброї урядом Сирії звіту про свій арсенал також з'ясувалося, що Дамаск має і отруту рицин, але у формі, не придатній для бойового застосування, додає Washington Post.

Ситуація в Сирії загострилася після подій 21 серпня, коли, за даними американської розвідки, через застосування урядовими військами хімічної зброї загинули понад 1,4 тисячі осіб.

Вже 14 вересня глави зовнішньополітичних відомств Росії та США домовилися з сирійського питання: сторони виступили за політичне врегулювання конфлікту, військове невтручання і виведення хімзброї з Сирії або її знищення до середини 2014 року.

Пізніше, 25 вересня, група експертів ООН повернулася у Дамаск, де їм належить досліджувати 13 або 14 можливих випадків застосування хімічної зброї в країні. Остаточну доповідь експерти розраховують представити наприкінці жовтня.

Також згадаємо, що у вересні Сирія стала повноцінним учасником Конвенції із заборони хімічної зброї.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 962 | Додав: admin | Теги: Сирія, хімічна зброя
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ