Пн, 2024-04-29, 07:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 11 » "Сирна епопея": у Грищенка захвилювались, а Присяжнюк просить не політизувати
12:18
"Сирна епопея": у Грищенка захвилювались, а Присяжнюк просить не політизувати
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У Міністерстві закордонних справ України обурені останньою заявою головного державного санітарного лікаря Росії Геннадія Онищенка.

Про це заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин, передає Інтерфакс-Україна.

"Останні заяви Онищенко тільки посилюють підозри в політичному підґрунті так званої "сирної проблеми", що виникла у відносинах між Україною і Росією", - повідомив він. За його словами, для українського зовнішньополітичного відомства не зрозуміло, яким чином публічні висловлювання міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, який за своєю посадою зобов'язаний захищати інтереси національних виробників, можуть вплинути на якість українського сиру.

"Якісний або не якісний сир - це абсолютно не залежить від тональності висловлювань міністра закордонних справ України, і Геннадій Онищенко повинен оцінювати не політичні заяви глави МЗС України, а якість сиру. Якщо ж він звертає увагу суто на заяву, то це говорить про політичне підґрунтя, що стоїть за діями Геннадія Онищенка", - резюмував Волошин.

Як відомо, Росспоживнагляд почав вилучати з обігу в Росії і призупинив ввезення в РФ сирів українських виробників ПП "Прометей" (Чернігівська область), АТ "Пирятинський сирзавод" (Полтавська область) і ТОВ "Гадячсир" (Полтавська область).

У п’ятницю, 10 лютого, Росія призупинила виконання домовленостей з приводу рішення "сирної проблеми", які були досягнуті з міністром аграрної політики і продовольства Миколою Присяжнюком у четвер, 9 лютого.

Таке рішення було прийняте у зв'язку із заявами по "сирній проблемі", які в п'ятницю, 10 лютого, зробили глава Кабінету Міністрів України Микола Азаров і глава українського МЗС Костянтин Грищенко.

"Здивували, м'яко кажучи, заяви керівника Росспоживнагляду щодо українських сирів... Від того, що сиру буде менше в російських магазинах, навряд чи виграє російський споживач", - сказав міністр під час лекції перед студентами Київського інституту міжнародних відносин у п'ятницю, 10 лютого.

Порошенко вважає, що проблему експорту українського сиру необхідно вирішувати після президентських виборів в РФ

Колишній міністр закордонних справ України Петро Порошенко вважає, що проблему експорту українського сиру необхідно буде вирішувати після президентських виборів в Росії.

Про це він сказав в ефірі "Шустер Live" на Першому національному телеканалі 10 лютого ввечері.

За словами Порошенка, "ми (Україна) абсолютно не ту позицію займаємо, коли намагаємося когось переконати", які за якістю українські сири. "На сьогоднішній день замість того, щоб намагатися домовитися про те, що грузинське "Боржомі" або український сир, або білоруська сметана не є шкідливими, тому що це очевидно і це всі знають і в Україні, і в Росії, потрібно почекати до квітня (вибори Президента РФ відбудуться 4 березня - ред.).

Як вважає Порошенко, під час виборчої кампанії в Росії з України намагаються створити "образ ворога". "Це виборча політтехнологічна стратегія. Це потрібно просто пережити", - сказав він.

Коментуючи останній візит (7 лютого) міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка в РФ для переговорів з приводу експорту сира, Порошенко сказав: "Нема про що міністрові аграрної політики говорити в Росії".

За його словами, "є відповідні керівники українського відомства, яке забезпечує фітосанітарний і ветеринарний контроль", і саме вони повинні були вести переговори з відповідними структурами Росії, а "правила дипломатичного протоколу передбачають, що міністр повинен зустрічатися з міністром".

Присяжнюк закликає не політизувати експорт сиру до Росії

У ефірі телеканалу "Інтер" в п'ятницю пізно увечері, 10 лютого, міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк висловив думку, що між Росією і Україною немає "торгової війни".

"Торгової війни в рамках постачань сирів і сільськогосподарської продукції на сьогоднішній день немає, і я переконаний, що її і не буде", - сказав міністр.

На його думку, питання щодо заборони на ввезення до Росії українських сирів дуже політизується.

"Я ще раз наполягаю: не слід цю тему політизувати і свідомо загострювати питання. Це може тільки нашкодити", - відзначив глава Мінагропроду.

Коментуючи питання експорту українського сиру в РФ, міністр відзначив: "Хотів би, щоб ця тема сильно не політизувалася і не викликала такого ажіотажу, особливо такого інформаційного ажіотажу".

"Я тут не бачу ніякої політичної підоснови. Це нормальний робочий процес, який буде вирішений. І чим менше нагнітатимемо ажіотаж навколо цього питання, тим швидше і спокійніше його буде розв'язано", - додав він.

Окрім цього, міністр спростував інформацію щодо нерозуміння з Оніщенко під час свого візиту до Москви.

"Не було у нас таких нерозумінь, що хтось категорично або демонстративно відмовився мене приймати. Планові зустрічі відбулися (.) і було досягнуто порозуміння", - сказав Прісяжнюк.

За словами міністра, Україна експортує сир до 16 країн світу в об'ємі 80 тис тонн, з них 65 тис тонн поставляються на російський ринок.

Присяжнюк підкреслив, що при імпорті-експорті продуктів харчування проблеми виникали завжди між різними країнами. За його словами, "катастрофи немає" між Україною і РФ в питанні експорту сиру, а є технічні питання, які необхідно вирішувати. Присяжнюк повідомив, що "з 18 заводів, що мають право експортувати сири в РФ на сьогодні припинений експорт продукції тільки трьох підприємств". "Це не тотальна масштабна заборона експорту", - додав міністр.

При цьому, як відзначив міністр, частка трьох підприємств, ввезення продукції яких припинено, в загальному об'ємі експорту українських сирів в РФ складає близько 30-32%.

Присяжнюк повідомив, що є домовленості з РФ, що "після вивчення технічних регламентів, буде направлено комісію у складі фахівців, буде проведено інспекцію заводів, буде ухвалено рішення". Він підкреслив, що не можна нехтувати російським ринком. За його словами, в 2011 році експорт сільгосппродукції склав 13,5 млрд доларів, зокрема, з них 4 млрд - до РФ, 3,6 млрд -до країн ЄС ".

Присяжнюк переконував в ефірі, що під час його останньої поїздки до Росії ніякого ігнорування його як міністра не було. Він відзначив, що навіть було "додатково отримано дозвіл на експорт м'ясної продукції чотирьом підприємствами - двом, що виробляють курятину, і двом, що займаються випуском свинини".

Присяжнюк переконує, що "окрім економіки, нічого не немає" в переговорах з російською стороною з експорту сиру і сільгосппродукції.

Як повідомлялося, керівник Росспоживнагляду Оніщенко заявив в п'ятницю, 10 лютого, що він вирішив припинити виконання домовленостей з приводу вирішення української "сирної проблеми", які були досягнуті в четвер на його переговорах з Присяжнюком.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 946 | Додав: adminA | Теги: у Грищенка захвилювались, Сирна епопея
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ