Нд, 2024-04-28, 13:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 14 » "Сирну війну" з Україною РФ "списала" на Європу і документи
15:27
"Сирну війну" з Україною РФ "списала" на Європу і документи
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Росія відмовляється надати результати своїх досліджень українських сирів, і при цьому не поспішає відновити переговори про перемир'я. І хоча деякі грішки українські виробники таки мають, у конфлікті з російським санітарним лікарем на їхній бік стали не лише державні інститути, а й лабораторії незалежних експертиз, з'ясували журналісти ТСН.

Самі виробники заявляють, що готові пустити на свої підприємства будь-яких перевіряльників, проте російські експерти в гості не квапляться.

Українські сироварні, що потрапили до чорного списку російського санлікаря, нині змушені скорочувати виробництво. Адже Росія - фактично єдиний експортний ринок для українських твердих сирів.

"Для того щоб виробляти і додавати у сири рослинні жири, дійсно, треба спеціальне обладнання, його ні з чим не переплутати, фахівці, які інспектують підприємство, вони пройдуть по технологічній лінії і одразу побачать таке обладнання, його не сховаєш", - розповіла про простоту перевірок сироварень виконавчий директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Єлизавета Святківська.

Заборонивши імпорт українських сирів, у "Росспоживнагляді" заразом запровадили карантин і на співпрацю з колегами. Лабораторії РФ навідріз відмовилися провести перевірку зразків на замовлення українського центру незалежних споживчих експертиз, розповів його керівник. Пояснили це забороною керівництва. Не вдалось отримати від російських колег і протоколи їхніх досліджень, які українським фахівцям здалися сумнівними.

"Нам надіслали офіційне повідомлення "Росспоживнагляду" про те, що в усіх 14 зразках було знайдено рослинні жири. Але повірте мені, це нонсенс: купити 14 зразків і у всіх 14 знайти рослинні жири, такого просто не може бути", - обурюється керівник центру незалежних споживачів Валентин Безрукий.

Як у "чорному" списку опинилися сири, які вже кілька років не постачають до Росії або взагалі зняті з виробництва, у "Росспоживнагляді" досі не пояснили. Водночас назвати українських виробників молочної продукції цілком законослухняними теж не можна. Проведена ще восени експертиза Держспоживінспекції виявила рослинну олію в більшості зразків вершкового масла. Натомість сировари нібито хитрували менше.

Раніше повідомлялося, що Україна та Російська Федерація найближчим часом створять робочу групу, яка проінспектує українські сироварні підприємства, ввезення продукції яких припинив "Росспоживнагляд".

Як повідомлялося з посиланням на голову "Росспоживнагляду" Геннадія Онищенка, днями він підписав документи про вилучення з продажу в Росії та зупинення ввезення до РФ сирної продукції трьох українських виробників: ПП "Прометей" (Чернігівська обл.), АТ "Пирятинський сирзавод" і ТОВ "Гадячсир" (обидва - Полтавська обл.)".

Раніше Онищенко вже заявляв, що російська санітарна служба, можливо, буде змушена піти на обмеження завезення з України аграрної продукції.

Українські виробники були здивовані заявою голови "Росспоживнагляду" та назвали звинувачення безпідставними.

Крім того, Національна асоціація молочників України "Укрмолпром" поширила заяву, в якій висловила "категоричний протест" проти заяв глави "Росспоживнагляду" Геннадія Онищенка про те, що українські сири містять пальмову олію.

23 січня сайт "Росспоживнагляду" повідомив, що російська санітарна служба дійшла висновку про те, що українські виробники сиру порушують права російських споживачів, надаючи недостовірну інформацію про склад продукції.

"Росспоживнагляд" провів вибіркове дослідження зразків сирів, котрі є на російському ринку.

Лавров пояснив, чому виникли претензії до українського сиру

Проблеми з постачаннями українського сиру в Росію пов'язані з переходом РФ на стандарти Європейського Союзу. Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції із главою МЗС України Костянтином Грищенком у вівторок, 14 лютого.

"По сиру немає чого більше додати. Скажу тільки, що певною мірою ми всі переходимо на регламенти, що відповідають стандартам Євросоюзу й, мабуть, цей перехідний період пов'язаний з якимись притираннями до цієї нової ситуації", - сказав він.

Він також підкреслив, що Росія й Україна досягли порозуміння щодо Азово-Керченського врегулювання.

"Ми обговорювали сьогодні цю тему в руслі вже досягнутого розуміння про те, як цю проблему вирішити", - сказав він.

"Це розуміння має бути підтверджене в столицях, після чого будемо вже це класти на юридичний папір, у якому, сподіваюся, будуть розставлені крапки й над "i" і над "ё". Так що запасіться терпінням. Думаю, що ми цю проблему у недалекому майбутньому розв'яжемо", - додав Лавров.

"Я думаю, що фраза про те, що двосторонні відносини характеризуються стабільністю й передбачуваністю досить точно відбиває те, що відбувається", - також сказав він.

"Напевно ті теми, про які ви згадали: газ, сир - це те, про що ми поки що не домовилися, і, упевнений, що домовленості буде досягнуто", - сказав Лавров, відповідаючи на запитання журналістів.

У посольстві РФ упевнені, що проблема постачань українських сирів є суто технічною

Проблема постачань українських сирів на російський ринок є технічною, і її рішення лежить у компетенції відповідних органів обох країн, вважає керівник групи економічної політики посольства РФ в Україні Олексій Урін.

"Ця проблема (постачань сирів з України до РФ), безумовно, технічна, і її буде вирішено в звичайному міжвідомчому форматі, сказав він під час "круглого" столу "До чого призведе торговельна війна України з Росією?" у Києві у вівторок.

Урін зазначив, що про жодну "торговельну війну" між Росією і Україною не йдеться. Він вважає, що ситуація з постачаннями української продукції до РФ пов'язана зокрема з різними технічними регламентами, що діють в Україні і країнах Митного союзу.

Він нагадав, що в даний час у країнах Митного союзу триває процес формування системи технічних регламентів, які встановлюють вимоги до якості і безпеки продукції, що реалізується на російському ринку.

Представник посольства РФ підкреслив, що вся продукція, що постачається до Росії, повинна відповідати цим вимоги, що, на жаль, відбувається не завжди.

Урін закликав не драматизувати ситуацію з постачанням сирів з України до Росії, а також не політизувати цього питання.

"Політизувати це питання не варто, необхідно дати можливість фахівцям розібратися", - сказав він.

Представник посольства РФ в Україні висловив упевненість, що діалог між Україною і Росією в плані розв'язання проблеми ввезення сирів продовжуватиметься, і в майбутньому буде знайдено компромісне рішення за участю обох сторін. При цьому він підкреслив, що компромісу щодо якості сирів, що постачаються, не буде.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 988 | Додав: adminA | Теги: Сирну війну з Україною РФ списала н
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ