Вт, 2024-04-23, 12:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Січень » 28 » Ситуація в Сирії може суттєво змінитися - InoPressa
13:39
Ситуація в Сирії може суттєво змінитися - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

По-перше, шість угруповань сирійських повстанців об'єдналися з потужною "Ахрар аш-Шам" і оголосили війну джихадистським бойовикам. "Проблема з "Аль-Каїдою" в Сирії може вирішитися сама собою", - сподівається Die Welt. По-друге, Трамп просуває ідею створення безпечних зон у Сирії. Пентагон не в захваті: як забезпечувати їхнє функціонування на тлі російської присутності?

Шість угруповань сирійських повстанців об'єдналися з потужною ісламістською організацією "Ахрар аш-Шам", зіткнувшись з частими атаками джихадистських бойовиків, повідомляє кореспондент The Financial Times. Угруповання "Джебхат Фатх аш-Шам" (раніше відоме як "Джебхат ан-Нусра) виключено з перемир'я, укладеного за підтримки Росії і Туреччини, почало низку наступів на повстанців, які підписали угоду про припинення вогню. "Джебхат Фатх аш-Шам" - одне з угруповань, які прагнуть повалити Асада, озброєне найкращим чином, додає автор.

Зіткнення, що поширюються по північно-західних сирійських провінціях Ідліб і Алеппо, можуть об'єднати неджихадистських повстанців в одну групу, нехай навіть контрольовану "Ахрар аш-Шамом", пише автор. Угруповання "Ахрар аш-Шам" випустило заяву, в якій мовиться, що будь-який удар по членах нового руху буде вважатися "оголошенням війни".

"Аль-Каїда" була представлена ​​в Сирії найвпливовішою групою повстанців. Однак тепер, як пише Альфред Хакенбергер на сайті Die Welt, інші опозиційні групи оголосили екстремістів своїми ворогами - і у них є всі шанси покласти край існуванню терористичної мережі.

"Джебхат Фатх аш-Шам" (колишня "Джебхат ан-Нусра") являє собою сирійську філію "Аль-Каїди" і з 2012 року входить до списку найнебезпечніших терористичних організацій, поступаючись пальмою першості лише "Ісламській державі". "Джебхат Фатх аш-Шам" хоче створити на території Сирії екстремістський емірат, який має стати частиною всесвітнього халіфату. Однак угруповання спровокувало відкриту війну, виграти яку не в змозі", - йдеться в статті.

Тоді як в Астані проходила конференція щодо Сирії, ініційована російською стороною, бойовики "Джебхат Фатх аш-Шам" атакували КПП, бази і склади зброї, які перебували під контролем "Сирійської вільної армії".

У вівторок "Сирійська ісламська рада" випустила фетву, в якій проголошується боротьба проти "Джебхат Фатх аш-Шам". Вона назвала радикальних джихадистів зрадниками ісламу, йдеться в статті.

Експерти вважають, що за таким розвитком подій стоїть хитрість Кремля: організована Москвою мирна конференція з питань Сирії була лише шаховим ходом, спрямованим на те, щоб підбити одну проти одної групи сирійської опозиції, передає автор.

Результатом зустрічі в Астані мало стати рішення про продовження перемир'я, за умовами якого повстанці більше не могли б захоплювати території. Дії "Джебхат Фатх аш-Шам" більше схожі на прояв інстинкту самозбереження, оскільки джихадисти усвідомлюють: як екстремістське угруповання вони не мають шансів на майбутнє. Про це домовилися як Росія зі США, так і члени міжнародної коаліції.

"Росія може бути задоволена", - резюмує журналіст.

Нещодавно Дональд Трамп висловився за створення безполітних зон над деякими районами Сирії. Також Трамп хоче створити на сирійській території спецзони, де біженці могли б безпечно сховатися від авіаударів російських ВКС і авіації режиму Асада. "Це означає, що Трамп йде на конфронтацію з Росією", - пише оглядач Der Spiegel Крістоф Зюдов, нагадуючи, що Кремль виступав категорично проти створення таких зон, а російська влада постійно наголошувала, що подібний крок буде розцінений як незаконна воєнна інтервенція і на нього "буде дано належну відповідь".

Цього разу прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков відреагував досить стримано, зазначивши, що Білий дім "з Москвою це питання не обговорював, і йому слід було б прорахувати всі можливі наслідки такої безполітної зони".

Американський Генштаб ще в 2013 році оцінив вартість подібної операції у мільярд доларів на місяць.

"Загалом план пов'язаний зі значними ризиками, - продовжує автор. - Безполітна зона має сенс лише тоді, коли за нею стежать. Іншими словами, Сполученим Штатам доведеться збивати над зоною кожен сирійський або російський бомбардувальник. Наслідки можуть бути надзвичайно непередбачуваними". Зюдов нагадує, що Трамп під час передвиборної кампанії голосно виступав проти конфронтації з Росією через конфлікт у Сирії і стверджував: "Якщо слухати Хілларі Клінтон (яка також виступала за безполітну зону - InoPressa), сирійський конфлікт закінчиться Третьою світовою війною".

"І ось через один тиждень президентства в Білому домі такий поворот", - пише Зюдов. "Пентагонівські стратеги ще, цілком можливо, дійдуть висновку, що безполітна зона в Сирії нездійсненна, позаяк у Росії там є комплекси ППО С-300 і С-400, якими російська армія здатна збивати західні літаки", - додає оглядач.

"Обіцянка президента Трампа створити безпечні зони в Сирії для переміщених цивільних осіб передбачає можливість нарощування військового втручання США в конфлікт, зокрема більш масштабного застосування військової авіації і американських або союзних сухопутних сил", - пише The New York Times.

Трамп каже, що подібні безпечні зони можуть слугувати альтернативою прийому біженців до США.

"Ці заяви були зроблені на тлі розробки його адміністрацією проекту указу Пентагону і Держдепартаменту представити плани щодо створення безпечних зон протягом 90 днів. Указ поки що не видано", - повідомляють журналісти.

Як заявив офіційний представник Пентагону, "на даний момент перед нашим департаментом стоїть одне завдання в Сирії - послабити і знищити "Ісламську державу".

Роками Туреччина безуспішно вимагала від президента Барака Обами створити безпечну зону в Північній Сирії, яка могла б слугувати прихистком для біженців і базою для операцій сирійських повстанських угруповань, підтримуваних двома країнами, йдеться в статті.

Навіть тепер Пентагон, найпевніше, чинитиме опір указу щодо створення подібних широкомасштабних безпечних зон у Сирії.

"Небезпека полягає в тому, що створення цих зон може перерости у воєнну місію з невизначеним терміном завершення, - вважає Джим Філліпс, старший науковий співробітник Heritage Foundation (Вашингтон). - Будь-які американські війська, введені в Сирію, негайно стануть "громовідводом" для терористичних атак".

"Щоб створити повномасштабну безполітну зону, яка б захистила певну територію від бомбардувань з повітря, Сполученим Штатам доведеться видалити російські та сирійські об'єкти ППО, що там діють, або досягти домовленості з Москвою і Дамаском про припинення там воєнних ударів", - міркують журналісти.

"У четвер сирійські повстанці позитивно відгукнулися про ідею створення безпечних зон у Сирії, але засумнівалися в її реалістичності, посилаючись на ускладнення, пов'язані з російським втручанням", - йдеться в статті.

Переклад Inopressa.ru

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 2030 | Додав: adminA | Теги: Сирія, ситуація, InoPressa
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ