Чт, 2024-03-28, 14:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 4 » Скасування квот для української музики повертає Україну до "радянського минулого", вважають експерти
16:02
Скасування квот для української музики повертає Україну до "радянського минулого", вважають експерти
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

1 лютого Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення", що передбачає скасування квот для національного музичного продукту. Ідеться про норму, яка встановлювала, що в загальному обсязі мовлення не менше ніж 50% мають становити музичні твори українських авторів чи виконавців.

За це рішення проголосувало 240 народних депутатів, а саме члени фракцій Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина та позафракційні.

- Марія Бурмака вважає, що скасовуючи квоти влада відкриває скриню Пандори
- НРУ звинувачує владу в окупантській антиукраїнській діяльностіі і свідомому заниженні інтелектуального рівня ефіру

Автор законопроекту, голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення комітету ВР з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко пояснює, що цей законопроект покликаний привести норми українського законодавства у відповідність із вимогами Європейської конвенції про транскордонне телебачення, повідомляє "Телекритика". Окрім того, як вважає Олена Бондаренко, українських музичних творів замало, аби встановлювати 50-відсоткову квоту на них. Таким чином, "аудиторія не отримує різноманітної інформації. Цим порушуються вимоги до плюралізму аудіовізуальних ЗМІ", — вважає народний депутат.

До чого приведе скасування квот в українському ефірі, запитує "День"? Коментує музичний оглядач Юрко Зелений: "Коли постає питання про захист чогось українського, у нас відразу починають прикриватися всілякими європейськими хартіями, нормативами, угодами, але людині, яка мислить тверезо, цілком зрозуміло, що це все — облуда, якою прикривають нищення всього україномовного. Так само і це ниття, мовляв, у нас мало україномовного продукту. Не кажу, що україномовних награнь маємо аж надміру, але протягом 20-ти років було створено чимало! Виходить таке собі коло Дуремара. З одного боку, вони кажуть, що мало музики, і водночас роблять усе для того, щоб її було ще менше.

Я не належу до тих людей, які вважають, що запровадження квот — це панацея. Благими намірами, як відомо, встелена дорога до пекла. Насправді коріння цієї проблеми в тому, що наш інформаційний простір взагалі не є українським. А ті державні органи, які мусять стежити за тим, аби він був проукраїнським (а навіть і без прив’язу до мови трансляцій), своїх обов’язків не виконують.

Усі ці роки встановлених квот ніхто не дотримувався. В Україні за 20 років не було жодного випадку покарання того чи іншого мовника — чи радіо, чи телебачення, чи інтернет-видання — за те, що воно веде антиукраїнську пропаганду або не дотримується взятих на себе ліцензійних обов’язків. Цю карту витягають тільки тоді, коли починаються якісь, умовно кажучи, "розборки", пов’язані із переділом власності між скоробагатьками.

Окрім того, радіостанції в Україні ("українськими" їх назвати ? язик не повертається) усі квоти дуже легко обходили: наприклад, "крутили" виключно україномовні пісні в проміжку десь від 2 ночі до 6 ранку, формально дотримуючись законодавчих вимог. Таке собі "ѓетто-мюзик" (за влучним висловом Міськи Барбари з гурту "Мертвий Півень").

Скасування квот для українства не має особливого значення. Було мало україномовної музики в етері — стане ще менше. У підсумку зійде на нівець та добра хвиля, яку ми спостерігали від початку 2000-х років, коли україномовні пісні посідали відсотків 30—40 у етері, і навіть більше того — вони вибивалися на перші щаблі всеукраїнських сороківок (тобто були серед 40 найпопулярніших музичних творів у країні). Ми дедалі більше відкочуємося від паростків "української" України назад до "совка". І спостерігаємо це сьогодні повсюдно в нашій, не своїй державі.

Особисто я раджу геть усім просто позбуватися телевізора і радіоприймачів. У ХХІ столітті це вже пережитки минулої доби! Що стосується мережжя, то є загроза, що в Україні може в примусовий спосіб бути обмежено доступ до певних сторінок. Скидається на те, що ми котимося саме по цій спадній".

Марія Бурмака вважає, що скасовуючи квоти влада відкриває скриню Пандори

Співачка Марія Бурмака вважає, що скасування на законодавчому рівні квот на поширення музичних творів українських авторів та виконавців призведе до втрати їхньої конкурентоспроможності на вітчизняному шоу-ринку.

Таку думку Бурмака висловила напередодні у ефірі Тві.

"Цей закон знаковий. Він свідчить про те, що з України витісняють Україну. Відтепер на українських каналах не буде в достатній кількості вітчизняного продукту, не тільки україномовного. Української музики не стане менше, бо її і так було мало. Перш за все, цей закон вдарить по українських співаках, які конкурують з російськими поп-співаками", - сказала Бурмака.

За її словами, незважаючи на законодавчу норму, українські радіостанції її не виконували. "Цієї норми і не дотримувалися. А я в ці 50% не попадала завжди. Таких співаків, як я, програмні директори на більшості радіостанцій ставили переважно вночі. Але, скасовуючи її, влада відкриває ящик Пандори", - вважає співачка.

НРУ звинувачує владу в окупантській антиукраїнській діяльностіі і свідомому заниженні інтелектуального рівня ефіру

З приводу скасування квот Народний Рух України виступив з офіційним зверненням: "Це вже навіть не подвійні стандарти, а відкритий напад на українську культуру. Звичайно ж, всі рішення спрямовані для поширення російської мови, російської літератури, російської музики, тобто чужої нам культури. Незабаром депутатам слід буде змінювати вивіску "Верховна Ради України" на "Отделєніє Держдуми РФ". Так само чиновники Кабміну і президент не мають права називатись українськими".

Львівська крайова організація Народного Руху України оцінює такі дії парламенту як абсолютну інтелектуальну деградацію влади і спробу знищення українського культурного простору. "Замість української музики на радіо і телебаченні Янукович зі своєю бандою хоче чути і бачити лише російську попсу чи шансон. Чого варте лише виконання злодійської "Мурки" заступником генпрокурора Ренатом Кузьміним та колишнім генпрокурором, а тепер депутатом парламенту від Партії регіонів, Святославом Піскуном. Можемо стверджувати, що депутати прагнуть надалі знижувати культурний рівень українців за допомогою примітивної російськомовної музики.

Важливим є те, що навіть, коли діяли квоти, то більшість fm-станцій транслювала українську музику лише після опівночі. Щодо телеканалів, то україномовний продукт тут можна знайти ще рідше. А все те, що цілими днями транслюють теле- та радіостанції приводить лише до деградації. Проблема в тому, що власниками українських медіа є неукраїнці. Всім музичним гуртам, котрі творять сповнене національної ідеї мистецтво взагалі закрито шлях до теле- чи радіоефіру.

Тепер рішення депутатів ще й на законодавчому рівні дозволятиме власникам радіо і телебачення зневажати україномовну музику. Тобто українцям ще важче буде виправити і так негативну ситуацію в музичній культурі. Телебачення, кіно, музика в Україні сьогодні здебільшого російськомовні. А саме вони є механізмом поширення культурних та ідеологічних цінностей, інструментом впливу на масову свідомість. Рішення парламенту є частиною інформаційної війни, в якій ВРУ воює на стороні Кремля. Замість підтримки української музики, парламент робить все, щоб її знищити".

"Сучасна влада вкотре довела свій страх перед українською культурою. Вона її боїться, бо не знає і не розуміє. Янукович і компанія — це окупанти, чужі елементи в українському культурному, політичному й економічному просторі. Це і є ті чужинці-гнобителі, про яких колись писав Микола Міхновський, що "своїми діями вони хочуть змінити обличчя України, перетворити її на Малоросію", йдеться у тексті заяви.

Даний законопроект був внесений у Раду в квітні 2010 депутатом від фракції Партії регіонів Оленою Бондаренко.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 842 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ