Чт, 2024-04-25, 13:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2011 » Квітень » 9 » Скіфське золото може стати причиною скандалу між Україною та США
18:56
Скіфське золото може стати причиною скандалу між Україною та США
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
.

Міністерство культури України зажадало повернути на батьківщину унікальну колекцію пам'яток трипільської культури "Платар", яка зараз тимчасово виставляється в музеях США.

Золота колекція, згідно з існуючим контрактом (його і пред'являє американська сторона), повинна експонуватися в найкращих музеях за океаном аж до 2012 року, повідомляє ZN.UA.

Українську сторону в контракті представляє Києво-Печерська лавра.

У зв'язку з назріваючим конфліктом, в Україну прибув директор Фонду підтримки міжнародного мистецтва та освіти Грегорі Гурофф.

В інтерв'ю він заявив, що " досить красномовна адміністративно-правова колізія може бути небезпечна для України міжнародним скандалом і нерозумінням української позиції американською стороною".

" Хочу зауважити: в американських музеях подібні проекти плануються на багато років вперед. І будь-яка спонтанність у таких питаннях неприйнятна. Навіть американський посол з'ясовував, чому виникла така проблема з українською стороною. Але як такої проблеми немає. Її створюють. Ганні Герман піднесена неправдива інформація. Згідно з контрактом, визначено графік — і для виставки ікон, і для "Платару". Ні в кого це не викликало сумнівів. Але у вас, в Україні, так стрімко змінюються події: нові вибори, нове керівництво, нове керівництво лаври, нове керівництво міністерства ... Що, очевидно, теж позначається на колишніх зобов'язаннях? ..", - зазначив Гурофф.

Він наголосив, що в разі повернення колекції Фонду, який є неприбутковою організацією, доведеться заплатити недодержку.

Гурофф вкотре наголосив, що американська сторона зобов'язалася отримати виставку лише у тимчасове користування та зобов'язується повернути її на батьківщину в тому вигляді, в якому і отримала.

"Будь-яка інформація щодо того, що експонати" можуть продати, подарувати ", - просто некомпетентність і домисли", - зауважив директор Фонду.

Він зазначив, що колекція користується величезною популярністю в Америці. За його словами, розпорядженням українського уряду можна було б продовжити цю виставку в США, "але до уряду ми не зверталися, намагаючись вирішити питання з Мінкультом ... І потім, у нас немає якоїсь базової установки на продовження виставки".

Питання про негайне повернення в Україну колекції скіфського золота приватного музею "Платар" вперше озвучила заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман в грудні 2010 року - після того, як на гуманітарній раді при президентові України виникло питання про можливе неповернення колекції на батьківщину.

У проекті "Слава Україні": золоті скарби і зниклі цивілізації, що експонуються за океаном, представлено близько 14 000 унікальних експонатів, переважно пам'яток трипільської культури, греко-скіфського періоду, Київської Русі.

Згідно з контрактом, Національний історико-культурний заповідник надає 64 експонати загальної страхової оцінкою 4, 944 млн доларів; Національний музей у Львові імені Андрія Шептицького - 13 експонатів на 1,930 млн доларів; Музей національного культурного надбання "Платар" - 166 експонатів загальної страхової оцінкою понад 3,723 млн доларів.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 895 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ