Пт, 2024-04-26, 07:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 4 » Сліди стародавніх гідротермальних джерел знайшли на Марсі
14:10
Сліди стародавніх гідротермальних джерел знайшли на Марсі
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

У далекому минулому на Марсі були термальні джерела. Марсіанський усюдихід Opportunity виявив ще одне місце на Червоній планеті, де у минулому могла текти рідка вода, правда, було це дуже давно, визнають учені.

Апарат Opportunity зробив дану знахідку під час досліджень кам'яної породи на краю величезного марсіанського кратера Ендевор, передає CyberSecurity.ru.

Як розповіли в агентстві НАСА зразок гірської породи, названий Tisdale 2, має незвичайно високий вміст цинку і брому - елементів, відкладення яких типові для води, особливо для гарячої води. Структура цієї гірської породи не схожа на інші породи, раніше знайдені на Марсі.

У земних умовах, як вважають учені, для зародження простого життя необхідна вода і енергія (у будь-якій формі). Саме тому перші форми життя на наший планеті зародилися в теплих океанських гідротермальних джерелах. Щось подібне могло бути і на Марсі в його ранні роки.

Раніше, в 2007 році, апарат Spirit, що є аналогом Opportunity, виявив недалеко від місця своєї посадки сліди стародавньої гідротермальної системи. Хоча дані з Opportunity як і раніше вивчаються і інтерпретуються, велика ймовірність того, що зараз Opportunity також знайшов останки марсіанського гідротермального джерела.

"Коли на Землі ви знаходите каміння, багате цинком, то можна говорити, що воно сформувалося в місці, де довгий час була присутня гідротермальна активність", - говорить Стів Сквайрс, старший науковий фахівець Opportunity і геолог з Корнельського університету в США.

Кратер Ендевор є величезною воронкою діаметром 22 кілометри, що виникла від удару метеорита об поверхню Марса мільярди років тому. Дослідники завжди вважали, і зараз це підтверджується на практиці, що Ендевор відрізняється від всього, що раніше бачили на поверхні Червоної планети.

Гірська порода Tisdale 2 є першим каменем, який Opportunity проаналізував з тих пір, як 9 серпня він досягнув краю кратера. У НАСА говорять, що зараз вони не беруться затверджувати з 100%-ною ймовірністю факт виявлення гідротермального джерела, але саме зараз дослідники стверджують, що дана ймовірність надзвичайно велика.

Сквайрс каже, що подальші дослідження, швидше за все, покажуть, що водна система на Марсі, якщо така існувала, була висококислотною, хоча цей факт ще не ставить хрест на можливості існування життя в цьому середовищі.

Марсіанський грунт і гірські породи біля кратера Ендевор, проте, значно більш нейтральні в плані кислотності, ніж решта всіх вивчених регіонів планети.

Більш того, як цинкові, так і бромисті відкладення не можуть формуватися в кислотному середовищі, тому вчені кажуть, що саме тут вода можливо і не була pH-нейтральною, але цілком імовірно, що саме тут кислотно-лужний баланс був мінімально зрушений у бік першого.

Крім того, вчені не виключають можливості і того, що у минулому на Марсі були не класичні гідротермальні джерела, а щось у вигляді парових потоків, які виривалися з глибини планети на її поверхню потоками гарячої пари. Втім, як би там не було, очевидно, що і перше і друге було мільярди років тому.

Не "можна виключати і того, що подібна паро-водяна активність утворилася біля кратера штучно - після удару метеорита в даному регіоні утворився колосальний зсув порід, який цілком міг породити водяні потоки з надр планети", - говорить Сквайрс.

Точніші дані дослідники сподіваються отримати від Opportunity в найближчі декілька тижнів.

Раніше вчені заявили, що мільярди років тому в північній півкулі Марса існував цілий океан з водою, близькою до точки замерзання, і обширними льодовиками.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 911 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ